Zaman ini anak-anak semakin bijak. Malah adakalanya soalan-soalan diberi oleh sang anak membuatkan mak ayah pening kepala. Pasti ada di antara mak ayah pernah ditanya dari mana adik keluar bila mereka dapat baby baru. Mahu pening mak ayah nak menjawap dari sudut saintifik. Itu belum ditanya kenapa bulan tinggi, ada ke tak orang duduk di angkasa raya dan sebagainya.

Tapi satu video yang tular baru ini memang rare. Ia hal yang mungkin sensitif bagi seorang isteri bila suami hendak kahwin lain walau ia dibenarkan dalam islam dengan syarat-syarat tertentu.

Pertamanya mesti berkemampuan zahir dan batin, mesti adil dan banyak lagi ciri lain untuk lelaki kahwin dua, tiga atau empat. Tapi banyak yang berlaku hari ini di mana lelaki hanya berkahwin menurut nafsu dan gagal dalam pemberian nafkah kerana duit hanya cukup-cukup saja untuk sebuah keluarga.

Ini kerana Islam itu datang untuk membatasi dan tidak menyuruh berpoligami melainkan hanya memberi kelonggaran untuk menyelesaikan masalah tertentu.
Ia diperteguhkan lagi dengan firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan kamu tidak akan dapat berlaku adil di antara isteri-isteri kamu sekalipun kamu bersungguh-sungguh (hendak melakukannya), oleh itu janganlah kamu cenderung dengan melampau (berat sebelah kepada isteri yang kamu sayangi) sehingga kamu biarkan isteri yang lain seperti benda yang tergantung (di awan-awan), dan jika kamu memperbaiki (keadaan yang pincang itu), dan memelihara diri (daripada perbuatan yang zalim), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” (Surah al-Nisa’, ayat 129)

Tapi gelagat anak teruna ini dengan ibunya memang menggelikan hati.

IKLAN

Hah! Baiknya hati anak teruna ini yang bertanya soalan kepada ibunya kenapa tak bagi ayah kahwin lagi sedangkan perkahwinan itu halal seperti didengarnya cukup menggelikan hati.

Dalam satu video Tiktok Yati_Herman, seorang ibu merakam perbualan dengan anaknya yang mana sang anak bertanya:

“Mama, betul ke adik dengar Ustaz kata kahwin nie benda halal dengan bagus.. betul ke”

IKLAN

Mamanya menjawap, “Betullah, kenapa?”

Sang anak menjawap, “kalau macam tu kenapa Mama tak suruh Papa kahwin lagi?

Kan halalll tu, jawapnya terus…

IKLAN

Apa yang lawaknya, jawapan spontan emaknya ialah “kau nak mati keerrr…hahahaha..

Bayangkan kalau anak sebijak ini, memang jenuh mak ayah mahu menjawapnya.

Saskikan video Tik Tok yang viral dan sudah ditonton 1.0 juta orang ini.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI