Walau nampak remeh, filosofi perihal sepasang selipar adalah objek pembelajaran paling berharga. Terutamanya pada sebuah kehidupan yang sederhana selain menjadi manusia yang mampu memberikan manfaat kepada manusia lainnya.

Ini kerana kita biasanya belajar dari satu pengalaman dan ternyata filosofi selipar yang hanya terletak di kaki kita sahaja boleh menjadi “pelajaran” paling berguna dalam kehidupan kita.

Ini adalah sebahagian dari “pelajaran” mengenai sepasang selipar. Tak kisah ianya selipar mesra muslim atau tidak tapi ianya tetap sebuah selipar.

IKLAN
  1. Rela dilepas untuk hal yang lebih besar

Tak kira harganya mahal atau murah tapi ketika ingin masuk rumah atau memasuki surau/masjid, selipar akan rela dilepaskan pemiliknya. Dikaitkan dengan kehidupan kita, ia adalah sikap merendah diri yang boleh kita tiru dalam kehidupan sehari-hari. Demi kepentingan bersama, maka kita harus rela melepaskan sesuatu yang ada pada diri kita termasuk melepaskan benda yang kita sayang demi kepentingan bersama.

  1. Setia dan sabar menunggu

Sepasang selipar adalah penunggu yang sangat setia. Ketika dia dilepaskan pemiliknya makan dia akan setia menunggu pemiliknya datang kembali sebelum menyarungnya. Bukan sehari tapi andai pemiliknya tidak mengambilnya sampai bila-bila, dia akan terus setia di situ.

IKLAN
  1. Selalu dicari dan gusar jika kehilangannya

Harga sepasang selipar mungkin murah. Tapi jika hilang terutama ketika pulang dari masjid, tuannya akan berusaha mencari seliparnya sampai dapat walau pun harganya mungkin RM5 saja. Berpusing-pusing cari satu masjid sebelum balik dengan hampa termasuk berkaki ayam kalau selipar milik mereka terus tidak ditemui.

  1. Bergaul Tanpa Pandang Bulu

Semahal mana pun sepasang selipar terutama bagi yang ada jenama, selipar akan sentiasa berkhimat untuk pemiliknya. Malah selipar juga tidak kisah sama ada kaki yang menyarungnya bersih atau kotor tapi dirinya akan selalu memberikan manfaat kepada pemiliknya. Tidak hanya dengan pemiliknya, selipar juga mudah mesra bergaul sesame selipar lain tanpa mempedulilan harga dan bentuk dirinya.

IKLAN
  1. Semahal mana pun harga dan kualiti, selipar tetap saja duduknya di bawah

Selipar mengajar kita untuk hidup sederhana dan bersikap rendah diri. Kekayaan dan pangkat yang mungkin kita miliki hari ini tidak seharusnya menjadikan kita orang yang sombong dengan kedudukan yang ada pada hari ini. Justeru sebaliknya, walau mahal atau bagusnya, kita harus kekal berada di bawah. Bahkan rela dipijak demi manafaat yang lebih besar. Bahkan selipar juga merupakan salah satu barang yang selalu menemani pemiliknya. Dirinya akan sentiasa bersedia digunakan pada bila-bila masa dan ke mana saja.
Begitulah juga dengan kehidupan manusia itu sendiri. Hendaklah menjadi susuk yang sangat berguna tidak kira di mana saja. Siang atau malam, jika orang lain memerlukan pertolongan kita, sentiasalah memberikan pertolongan.

  1. Memiliki integriti yang sangat tinggi

Ini adalah salah satu filosofi yang sangat istimewa. Di mana pun keadaannya, sepasang selipar memiliki integriti yang tinggi. Bayangkan, selipar tidak akan sesekali mahu dipasangkan dengan selipar lain yang bukan pasangannya. Hal ini dibuktikan kita sendiri akan berasa kekok berjalan selipar yang berbeza.
Sumber :-IPHINCOW

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI