Kita kadang-kala suka menganggap semua perkara adalah “biasa”. Tak apa-apa sekadar suka-suka tanpa menyedari hukumnya. Ditambah sikap tidak suka membaca dan suka terikut-ikut mengakibatkan hal tidak dibenarkan dalam agama dianggap biasa-biasa oleh sesetengah dari kita.

Di media sosial, viral tentang patung berbentuk pocong yang dijual pada harga serendah RM140 di platfrom beli belah dalam talian.

Ia mungkin dianggap menakutkan bagi sesetengah kanak-kanak kerana patung itu benar-benar menyerupai pocong tapi dari sudut hukumnya, malaikat tak akan merahmati seisi rumah kerana kita tidak dibenarkan menyimpan patung kecuali untuk mainan kanak-kanak kecil, di bawah usia 3- tahun.

Tidak dinafikan, ramai sukakan patung beruang dan sebagainya kerana cute tetapi ini hukumnya kena tahu.

Dikongsi dari pejabat Mufti Wilayah, dinyatakan kenapa patung tidak dibenarkan disimpan dalam rumah.

Sabda Nabi SAW: “Sesungguhnya malaikat tidak akan masuk suatu rumah yang di dalamnya mempunyai anjing dan gambar patung.” (Riwayat al-Bukhari & Muslim)
Imam al-Nawawi pula berkata: “Menurut para ulama, antara sebab yang menghalang malaikat daripada masuk ke dalam rumah adalah kerana terdapat gambar (makhluk bernyawa).

IKLAN

“Perbuatan meletakkan gambar itu sebenarnya maksiat yang amat keji dan seolah-olah menyerupai ciptaan ALLAH SWT, manakala, sebahagian daripada gambar-gambar tersebut dijadikan sembahan.”

Oleh itu, malaikat tidak akan masuk ke dalam rumahnya, tidak melakukan solat di dalamnya, tidak meminta keampunan bagi penghuninya, tidak memohon keberkatan seterusnya tidak melindungi penghuni rumah tersebut daripada gangguan syaitan.

Namun, hanya Malaikat Rahmah sahaja yang tidak masuk ke rumah kita di mana Malaikat Rahmah ialah malaikat yang memohon keberkatan dan keampunan bagi penghuni di dalam rumah tersebut.

IKLAN

Bagaimanapun, Malaikat Hafazah masih tetap masuk ke dalam rumah kerana mereka diperintahkan untuk mencatat setiap amalan manusia.

Apabila disebut tentang rumah, ia adalah berbentuk tempat yang kita gunakan termasuk kereta dan seumpamanya.

Jika mahu meletakkan patung, maka, perlu dilihat apakah maksudnya.

IKLAN

Adakah ia patung yang dihormati, patung besar dan yang dipuja? Jika inilah tujuannya, jelas ia dilarang.

Adapun, sekiranya ia melibatkan permainan kanak-kanak kecil yang tidak diagungkan atau dimuliakan, ia dianggap sekadar barang permainan kanak-kanak.
Ia kerana sikap kanak-kanak bermain adakalanya mereka melempar patung tersebut dan meleraikan anggota patung mainan.

Maka, ia dibolehkan dengan syarat ia bukanlah patung yang besar dan hanyalah semata-mata patung kanak-kanak.

Pun begitu, kita disyorkan supaya mengelakkan permainan patung itu supaya tidak menimbulkan perkara yang boleh membawa kepada perasaan pemujaan dan sebagainya.

Sebaiknya, gantilah dengan hal-hal yang boleh mengelakkan daripada sebarang bentuk syubhah apabila kita meninggalkan perkara-perkara yang khilaf seperti ini.
Semoga kita dapat mendidik keluarga dan anak-anak kita agar benar-benar menghayati agama sebaik mungkin.
(Sumber: Al-Afkar #47: Hukum Patung Sebagai Perhiasan, Laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan)

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI