Dunia seakan panik apabila satu varian baru virus corona ditemui di United Kingdom. Ternyata ia lebih cepat merebak dan mampu menjangkiti ramai manusia selain lebih berbahaya berbanding di awal penularan dahulu. Dalam satu kenyataan dari Perdana Menteri UK, Boris Johnson memaklumkan, negara mereka harus bertindak sekarang. Ketika virus ini mengubah metode serangannya, kami harus mengubah metode pertahanan,”katanya baru ini.

Ekoran strain baru sangat menakutkan, 23 negara mencapai kata sepakat menghentikan kedatangan penumpang penerbangan dari United Kingdom, tempat pertama virus terbaru ini ditemui.

Dilaporkan dalam tempoh seminggu, lebih 24 ribu warga UK dijangkiti virus corona ini dan ia jelas satu angka menakutkan di mana 70 peratus darinya dikesan dijangkiti dari virus baru ini.

Analisis dari John Hopkins University mendapati jumlah mereka dijangkiti meningkat lebih 40 peratus dari minggu sebelumnya.

Strain virus baru ini dikatakan dapat menular 70 peratus lebih laju berbanding virus asal yang dikesan. Dikatakan kes penularan terbaru ini mula-mula dikesan di Kent pada pertengahan September, sebelum menjangkiti penduduk dalam kadar yang tinggi.

IKLAN

Ekoran kejadian tidak terduga ini, sebanyak 23 buah negara menghentikan penerbangan menerima penumpang dari United Kingdom.

Ia didahului dengan Perancis, Jerman, Italy, Kanada, Belanda, Belgium dan banyak lagi kerana membimbangi virus ini tersebar di kalangan rakyat mereka.

Di saat negara-negara di Eropah mulai bimbang dengan strain virus baru ini, adalah lebih baik kita terus menjaga penjarakan fizikal, sentiasa basuh tangan selain memakai pelitup muka.

IKLAN

Di saat dunia sedang diuji, jangan berputus asa berdoa agar negara kita bebas dari wabak ini. Bacalah doa ini selepas solat kita.

بِسْمِ اللَّهِ الذي لَا يَضُرُّ مع اسْمِهِ شَيْءٌ في الأرض ولا في السَّمَاءِ وهو السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

IKLAN

“Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang di bumi dan yang di langit (selagi) bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Hadith Riwayat Abu Daud, Tirmidzi)

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْبَرَصِ وَالْجُنُونِ وَالْجُذَامِ وَمِنْ سَيِّئِ الأَسْقَامِ

“Ya Allah aku berlindung denganMu daripada penyakit sopak, penyakit gila, penyakit kusta dan daripada segala penyakit berbahaya yang lain.” (Hadith Riwayat Abu Daud)

Daripada Ibn Umar RA, bahawa aku mendengar Nabi SAW bersabda: “Nabi SAW tidak pernah meninggalkan doa tersebut ketika petang dan pagi iaitu..(Ya Allah aku memohon kepada-Mu keselamatan di dunia dan akhirat.”

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI