edika

Sekitar tahun 90an, siapa yang tak kenal lelaki bersusuk tubuh tegap, tampan dan berwajah persis orang Arab.

Edika Yusof satu nama tidak asing kepada peminat seni tanah air kerana kemunculannya sebagai seorang model dan pelakon serba boleh.

Filem yang paling sinonim dengan dirinya adalah Maria Mariana berlakon di samping Erra Fazira dan Ziana Zain. Namun selepas berkahwin, kelibatnya dalam dunia lakonan tidak kelihatan.

Bukan kerana tidak mahu belakon tetapi ada sebab kenapa dia menghilangkan diri dalam dunia seni. Namun kini dia juga dilihat sudah kembali beraksi dalam dunia seni cuba tidak seaktif dulu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Edika Yusof (@edikayusofxx) on

Dalam masa sama Edika Yusof juga turut menjaga isterinya, Nor Hidayah Yusri, 41 tahun, yang jatuh sakit dan lumpuh tiga suku badan setelah dua tahun mereka berkahwin.

Dalam satu postingnya di laman Instagram, dia mengucapkan selamat ulang tahun kelahiran ke 41 tahun buat isterinya yang tersayang.

Isterinya itulah cinta hati dan tanpa cintanya dia tidak boleh hidup bersendirian. Ternyata kasih sayang tidak berbelah pada isteri tercinta walaupun suri hatinya tidak mampu berjalan. Dia juga mengakui akan terus menyayangi isterinya itu hingga ke jannah.

Ternyata pelakon hebat ini begitu menyayangi keluarga termasuk isteri dan anak-anak yang sentiasa memberi sokongan serta dorongan padanya.

IKLAN

ISTERI JATUH SAKIT & ALAMI LUMPUH

Dalam satu video oleh Sinar FM yang telah ditonton lebih tiga juta pelayar, Edika berkongsi pengalamannya selama 14 tahun (termasuk tahun ini) menjaga isterinya itu.

Sejak isterinya jatuh sakit dan menjadi lumpuh hingga mengakibatkan menghidap strok tidak boleh mendengar dan juga bercakap.

Keadaan ini menyebabkan ia menggangggu memori iserinya hingga ada beberapa perkara tidak mampu untuk diingati.

Situasi ini benar-benar menguji diri Edika yang keliru kenapa dugaan ini yang Tuhan beri padanya. Dia terfikir untuk berkongsi masalahnya dengan seseorang. Tetapi jalan yang dipilih adalah berkongsi masalah itu dengan Tuhan sendiri.

Daripada situ beliau mendapat hidayah dan menguatkan diri menempuh segala apa yang berlaku. Walaupun dalam masa sama dia seperti sudah putus harapan, tetapi melihat kesungguhan isterinya apabila melakukan sesuatu dan tidak pernah ‘give up’ daripada situ kekuatan dirinya datang.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Edika Yusof (@edikayusofxx) on

IKLAN

TIDAK PERNAH ANGGAP OKU

Walapun isterinya berada dalam serba kekurangan, tetapi lelaki ini tidak pernah menganggap isterinya seorang OKU ataupun seorang yang lumpuh. Malah dia menganggap isterinya seperti manusia biasa yang sempurna.

Daripada sikap isteri yang begitu membuatkan isterinya juga tidak sedar bahawa dirinya lumpuh dan bukan seperti insan normal lain.

Edika juga turut memberitahu dia treat isterinya sama sahaja daripada segi kasih sayang. Mereka ada masanya bergaduh dan menguruskan keperluan keluarga bersama-sama. Dia cipta benda begini supaya isterinya itu tahu bahawa dia seorang yang normal.

Biarpun ada pandangan keluarga dan teman-teman yang bertanya kenapa dia tidak berkahwin lagi satu, Edika punya jawapan tersendiri. Katanya jika berkahwin lagi satu pun tidak akan selesaikan masalah yang sedia ada.

Mungkin juga isteri kedua itu nanti akan sakit lumpuh. Jadi berapa ‘wheechair’ yang perlu dia jaga kelak.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Edika Yusof (@edikayusofxx) on

DISURUH KAHWIN LAIN

Menurutnya juga cukuplah dengan satu ini yang dia perlu jaga dan alhamdulillah baginya ini dugaan yang Tuhan beripada dirinya. Isterinya juga ada menyuruh Edika berkahwin lain tetapi dia menolaknya.

Baginya sewaktu mengambil isterinya, dia berada dalam keadaan sempurna dan jika mahu mengembalikan pada keluarga juga mestilah boleh berdiri dan berjalan.

Jadi daripada situ isterinya paham yang dia tidak pernah terfikir untuk berkahwin lain atau menambah isteri kerana padanya yang satu ini juga sudah memadai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Edika Yusof (@edikayusofxx) on

Di akhir perbualan, Edika juga sempat menitipkan pesanan buat kaum lelaki di luar sana agar susah senang bersama isteri. Jangan bagi beban kepada isteri saja kerana lelaki merupakan ketua keluarga.

Kita perlu sentiasa sama-sama membantu isteri dalam urusan rumahtangga. Jangan anggap isteri sebagai maid sebaliknya anggap dia adalah soulmate kita dan lakukan apa-apa biarlah bersama-sama. Bak kata pepatah berat sama dipikul, ringan sama dijinjing.

VIDEO PENUH:

https://www.facebook.com/SINARdotmy/videos/10155165809489160/

KREDIT FOTO: INSTAGRAM EDIKA YUSOF

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI