Selain dicintai para malaikat, faedah sedekah tidak terkira banyaknya. Dalam satu ayat Allah menyebut ia menjadi sesalan sesetengah orang setelah mereka mati kelak sehingga ada yang mahu ditangguhkan mati agar diberi peluang kedua untuk lebih banyak bersedekah.

“Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang daripada kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka dia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: “Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku – ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku jadi daripada orang yang soleh,” (al-Munafiqun [63.10]).

Seperti perkongsian Nur Hanani Jaafar yang juga merupakan Perunding dan Pembimbing Umrah Az Zuha di laman Facebooknya, wanita ini berkongsi cara untuk bersedekah tanpa menggunakan wang tunai terutama buat mereka yang kurang berkemampuan.


Menjadi salah satu amalan untuk melakukan sedekah sewaktu mengerjakan umrah. Kita dah allocate sedikit cash untuk bersedekah, ada juga yang dikirim ahli keluarga dan sahabat. Nak diberi kepada petugas-petugas masjid, nak disalurkan pada wakaf-wakaf Quran dan kerusi roda etc.

Tapi tak semua di kalangan kita yang menunaikan umrah mampu sediakan cash untuk bersedekah. Sedangkan nak dapat pergi umrah tu pun perlu menyimpan sedikit demi sedikit.

Ada beberapa cara yang kita boleh jadikan panduan untuk laksanakan sedekah tanpa keluarkan wang sewaktu mengerjakan umrah. Dan boleh dilakukan hari-hari sepanjang 10 hari umrah!

IKLAN

“Sesungguhnya Safa dan Marwah merupakan sebahagian syiar (agama) Allah. Maka barangsiapa beribadah haji ke Baitullah atau berumrah, tidak ada dosa baginya mengerjakan sa’ie antara keduanya. Dan BARANGSIAPA DENGAN KERELAAN HATI MENGERJAKAN KEBAJIKAN, MAKA ALLAH MAHA MENSYUKURI, MAHA MENGETAHUI” (Al-Baqarah, 2:158)

1. Serve air sewaktu Sa’ie – Simple tapi sangat membantu ramai orang. Luang sedikit waktu semasa sa’ie berhenti di kawasan air zam-zam dan serve air kepada yang lalu. Sedikit masa dan tenaga yang disedekahkan cukup memberi manfaat kepada ramai orang.

2. Membantu jemaah yang sesat. Pasti berlaku kejadian sesat terutama jemaah-jemaah veteran. Bantulah mereka hingga dapat kembali semula ke hotel. Masa yang diperuntukkan untuk membantu mereka pasti Allah balas dengan sebaik-baik ganjaran. Tapi tak semua yang dapat merasai didatangi jemaah sesat ni, kalau berkeinginan untuk membantu, mohonlah pada Allah!

3. Sediakan thermos, kopi dan cawan-cawan plastik yg kecil ( yg selalu orang guna utk bg tester produk minuman kat pasar raya-pasar raya tu) dari Malaysia. Tiap kali waktu solat, bawalah ke masjid, especially waktu maghrib ramai yang stay dan juga waktu yang kritikal mengantuk smpi tersengguk-sengguk waktu mengaji sementara tunggu isya’ (sayalah tu! ?). Confirm ramai yang mengalu-alukan kehadiran kopi itu!

IKLAN

4. Sediakan plastik kosong setiap kali ke masjid. Selepas solat nak balik ke hotel, kutiplah sampah-sampah yang kita nampak, plastik-plastik gula-gula, tisu etc

5. Sediakan makanan kering dari Malaysia, pack kecil-kecil. Biasanya kita akan dapat dua luggage bags, satu besar, satu lagi kecil bersaiz hand luggage. Baju dan kelengkapan lain muat dalam satu beg besar, yang beg kecil tu biasanya spare nak isi buah tangan nanti. Haa, isilah dulu dengan barang-barang yang nak disedekahkan! Nak beli di sana, harganya lebih tinggi.

Bawalah setiap kali ke masjid. Kita dari Malaysia ni beruntung, pakej lengkap disediakan makanan. Ramai jemaah dari negara lain yang berlapar. Sementara menunggu masuk waktu bolehla diagih-agihkan. Lagi-lagi bahagian jemaah wanita yang dipenuhi anak-anak kecil ni, sungguh membahagiakan bila tengok wajah ceria anak-anak ni dapat makanan!

IKLAN

6. Sediakan tisu, juga bawa siap-siap dari Malaysia. Kat dalam masjid tu mesti ada yang hidung meleleh, yang nak lap tangan dan mulut lepas minum dan makan ringan sementara tunggu waktu solat, sedekahlah kat diorang.

Lagi satu waktu tawaf, especially tengahari peluh meleleh-leleh. Berdiri je kat situ, sediakan tisu haa lepas sorang, sorang datang ambik nak lap peluh. Berguna sangat! lagi bagus sediakan terus plastik kosong, dah lap peluh terus masuk plastik sampah, takde lah diorang buang merata ?

7. Dah packing siap barang-barang nak dibawa balik, eh ada beg kosonglah! Tingggg! Pasti ramai yang berkehendakkan beg tu, bagilah pada siapa yang memerlukan ? (walaupun rasanya jarang berlaku, ramai yang bertambah beg bila balik ?)

8. Setiap hari Talk To Allah “Ya Allah, kurniakan ilham kepadaku untuk aku bersedekah dan datangkan kepadaku orang-orang yang dalam kesusahan untuk aku bersedekah”. Amalan solat, puasa, baca Quran semuanya untuk diri kita, mintalah pada Allah agar kurniakan ihsan kepada kita supaya setiap hari di bumi barakah kita mampu memberi kebaikan kepada sesiapa saja yang hadir dalam hidup kita.

Sedekah itu biarlah dengan ikhlas maka barulah kita memperoleh ganjarannya. Semoga pemergian kita ke Kota Makkah memperoleh umrah yang mabrur. Aamiin.

Sumber kredit: Nur Hanani Jaafar