Ketika bercadang untuk melawat rakan yang sedang sakit, ada beberapa perkara yang perlu diambil kira. Ketika melawat pesakit, kita harus bijak menyimpan ’emosi sendiri.’ Usah bawa bersama perasaan sedih itu ketika melawat pesakit.

Berikut sedikit tip yang boleh diaplikasikan ketika melawat pesakit:

1.Jangan sesekali mempamerkan wajah yang sedih, muram dan wajah berkerut. Sebaliknya tampilkan wajah yang bersahaja tetapi janganlah pula tunjukkan wajah gembira seolah-olah kita gembira pula lihat rakan kita sakit.

IKLAN

2.Elak beri ceramah atau tazkirah kepada rakan-rakan. Kita doakan yang baik-baik sahaja buat rakan kita yang sedang sakit itu.

IKLAN

3.Usah cuba-cuba untuk menjadi pakar motivasi yang tidak bertauliah. Apa yang boleh kita lakukan ialah memberi kata-kata semangat kepada rakan kita yang sedang sakit itu.

IKLAN

4.Boleh juga bawa buah tangan seperti bunga dan juga buah-buahan sebagai ‘pemanis’.Namun yang paling penting, niat perlulah ikhlas untuk member

Kita datang menziarah rakan-rakan yang sedang sakit untuk meringankan beban emosi mereka bukannya untuk menambah beban emosi. Oleh itu ketika melawat pesakit, pastikan kedatangan kita dinanti-nantikan bukannya dielak-elakkan.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI