10 cecair yang keluar daripada wanita. ‘Setiap satu berlainan hukum dari sudut najis dan hadas besar atau kecil.’

Info ini sangat penting buat wanita ambil tahu dan cakna. Sebab berkait dengan hukum hakam bila mana kita hendak menunaikan ibadah.

Ikuti perkongsian Husna Ghani ini dan ketahui satu-persatu cecair yang keluar daripada faraj wanita.

Artikel Berkaitan:

“15 Tahun Mandi Wajib Tak Sempurna.” Diri Dalam Hadas Besar, Buat Ibadah Jadi Tak Sah

10 Cecair Yang Keluar

Tahu tak ada 10 cecair yang keluar daripada wanita dan setiap cairan ini bawa hukum yang berbeza. Nak tahu?

Yang pertama adalah air kencing. Air kencing ini adalah najis yang berhadas kecil. Jadi kalau terkena pada badan, pakaian ataupun tempat solat, solat itu tak sah. Kena cuci bersih-bersih dulu baru tunaikan ibadat.

Manakala kedua pula ialah air mazi, warnanya putih, halus dan melekit. Biasanya keluar ketika first-first wanita itu naik syahwat. Hukumnya macam mana?

Air mazi ini najis tapi bukan berhadas besar. Jadi bersihkan dulu kemaluan, kemudian baru berwuduk dan tunaikan ibadat. Tak perlu mandi wajib.

Daripada Wanita

Seterusnya yang ketiga pula adalah air mani. Air mani ini dia keluar dengan cara memancut. Warna dia pula putih dan pekat. Cecair ini dia akan keluar bila wanita itu berada di tahap syahwat yang memuncak.

IKLAN

Air mani ini suci dan bukan najis. Tapi kita yang kena hadam betul-betul. Keluarnya air mani ini adalah hadas besar dan perlu kepada mandi wajib sebelum hendak beribadat.

Kemudian, yang keempat pula adalah air wadi. Ha apa tu? Air wadi ini adalah air yang keruh dan pekat. Pekat dia hampir sama dengan air mani tapi bezanya dari sudut kekeruhan warna air wadi ini, ia tak berwarna dan biasanya dia keluar selepas kencing ataupun apabila kita mengangkat benda berat.

Tak semua wanita alami air wadi ini. Hukum dia pula sama seperti air kencing.

Setiap Satu Berlainan Hukum

Yang kelima, keputihan. Keputihan ini biasanya warna putih ataupun kadang-kadang warna kuning cair yang keluar daripada batin faraj. Kalau warna kuning cair itu dalam tempoh haid ia dihukumkan haid.

Tapi kalau keluar di luar waktu haid maka dikira suci. Keputihan ini adalah najis dan kita kena bersihkan dulu sebelum kita tunaikan ibadat.

Kemudian, yang keenam adalah darah haid. Darah haid adalah darah semula jadi yang keluar daripada rahim wanita dalam tempoh tertentu tanpa apa-apa sebab.

IKLAN

Hukum dia najis yang berhadas besar. Sebab itulah, wanita ini dia terhalang untuk buat certain ibadat ketika haid. Suci saja daripada haid, wanita kena mandi wajib. Kemudian barulah tunaikan ibadat.

Dari Sudut Najis

Yang ketujuh, darah nifas. Nifas ini dia keluar setelah kosongnya rahim selepas kehamilan. Tak semestinya kena keluar bayi baru berlaku darah nifas.

Kalau segumpal darah ataupun seketul daging yang doktor sahkan itu adalah janin. Darah yang keluar lepas tu pun dihukumkan darah nifas juga. Hukumnya sama seperti haid tadi juga.

Yang kelapan, darah istihadah ataupun darah fasad. Mudah faham, dia darah yang keluar daripada bukan dalam tempoh haid ataupun nifas.

Hukum dia macam mana pula? Wanita yang istihadah ini dia boleh tunaikan ibadat macam biasa, sama macam ketika suci.

IKLAN

Baca Di Sini:

‘Tak Gosok Badan & Hanya Berendam Dalam Tab Mandi.’ Sah Atau Tidak Mandi Wajib?

Hadas Besar ATAU Hadas Kecil

Yang kesembilan, darah At-Talaq. Darah yang keluar masa ketika wanita sakit hendak bersalin (contraction). Kalau darah ini keluar bersambung dengan haid maka hukumnya haid.

Tapi kalau darah ini keluar dan tidak bersambung dengan haid sebelum itu, maka darah ini dihukumkan istihadah dan wajib solat macam biasa.

Terakhir pula adalah darah wiladah. Darah itu keluar bersama lahirnya seorang bayi. Sama juga dengan situasi darah yang keluar bersama segumpal darah ataupun seketul daging bagi wanita yang keguguran.

Kalau wanita itu periksa dan tiada pun darah nifas yang keluar selepas dia bersalin. Maka dia kena mandi wajib sebab wiladah ini keadaan dia sama saja macam janabah.

Kashoorga: Semoga penjelasan ini dapat memberi manfaat buat kita semua.

Sumber: Husna Ghani

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI