Ramadan bulan penuh kerahmatan dan juga keampunan. Kita digalakkan memperbanyakkan memohon keampunan dari Allah SWT di atas dosa-dosa sama ada disengajakan atau tidak.

Di sebalik bulan rahmat, Ramadan juga adalah ujian buat semua hambaNya yang diuji tatkala mencari rezeki bagi menambah pendapatan di bulan Ramadan.

Namun ujian ditempuhi oleh peniaga ayam madu panggang yang juga nasi arab di Kuala Selangor, Fazliana Mohammad Nor, 32 tahun sudah cukup membuatnya menangis sendiri. Ibu kepada lima anak berusia di antara 11-18 tahun dan menjaga dua anak adiknya yang masih kecil serta suami yang tak mampu membuat kerja keras berikutan tapak tangan patah (sudah jalani pembedahan dan pembedahan kedua akan menyusul beberapa bulan lagi) berkongsi nasibnya diuji pada bulan mulia ini.

KASHOORGA menghubungi dirinya untuk berkongsi cerita lebih lanjut mengenai nasib menimpa dirinya.

Dikongsi dari akaun Tik Toknya @Mawar_Frogie, dia menanggung kerugian bila mana 30 ekor ayam panggang yang sudah dioles madu terpaksa dibuang kerana berbau busuk.
Fazliana berkata, dia menempah 30 ekor ayam dari pekedai dan bila dapat, dia membersihkannya, diperap dan kemudian disimpan di dalam peti sejuk.

“Tak ada apa berlaku. Pada olesan madu pertama, baunya harum. Tapi bila masuk olesan kedua ayam sudah masak, baunya sangat busuk. Kebetulan tak puasa, saya cuba makan. Isinya elok tapi baunya cukup busuk, macam bau bangkai,”katanya beranggapan bukan rezekinya hari itu.

Selepas videonya tersiar, ada bertanya mengapa dia membuangnya begitu saja dan tak disedekahkan kepada pada orang lain.

Menjawap di satu video lainnya, dirinya memaklumkan tidak sanggup memberi orang lain makan ayam yang baunya busuk . “Kalau nak beri sedekah pada orang, berilah yang masih elok,” katanya memaklumkan kesemua 30 ekor ayam itu sudah diberi pada binatang di jalanan.

Kena lagi keesokkan harinya, ayam bau bangkai lagi

IKLAN

Jika dua hari lalu bukan rezekinya, Fazliana mencuba lagi berniaga semalam. Kali ini jumlah ayam tidak banyak iaitu sekitar 20 ekor sahaja. Dan dia membelinya sendiri, bukan dari supplier biasa menghantar ayam kepadanya bagi mengelak kejadian sama berulang.

Jangan terkejut kerana ayam yang asalnya tiada bau semasa membeli dan selepas siap dimasak, sekali lagi nasibnya sama. Ayamnya berbau bangkai.

Menjawap persoalan KASHOORGA adakah wujudnya unsur misteri di sini, kata Fazliana dia bukan mahu memburukkan keadaan tapi dua hari sebelum Ramadan, dirinya bermimpi nampak wajah sangat marah pada dirinya.

“Tak tahulah ada kaitan ke tak dengan mimpi tu. Tapi berniaga ni saja rezeki saya menyara 7 anak. Dengan suami yang tak boleh buat kerja berat selepas tapak tangannya patah dan hancur ketika jatuh kami mencari rezeki jual burger. Hanya mampu tolong orang untuk cari rezeki untuk beri makan pada anak-anak,” katanya yang redha dengan ujian hidup menimpanya seisi keluarga. Bahkan keluarga mereka tergolong dalam lapan golongan asnaf yang menerima bantuan zakat.

Ujian hidup seseorang berbeza. Kalau korang ada rezeki lebih untuk disyerkan dengan keluarga ini bolehlah hulurkan bantuan ke akaun Maybank 162553110750 atas namanya Norfazliana binti Mohammad Nor. Moga kita dapat ringankan beban orang dilanda ujian begini. Dirinya sudah berusaha, tapi ada saja ujian hidupnya.

https://www.tiktok.com/@mawar_nasi_arab_k.s/video/7086492601540447514?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=6973624686812366338 Bulan puasa betul ke semua syaitan kena ikat? Ini penjelasan Mufti.

IKLAN

Alhamdulillah, segala puji dan syukur dipanjatkan kepada Allah S.W.T. Selawat dan salam kami ucapkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, para isteri dan keluarga baginda, para sahabat, seterusnya golongan yang mengikuti jejak langkah baginda sehingga hari kiamat.

Pertanyaan ini mungkin berpunca daripada dua buah hadith daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:-

إِذَا دَخَلَ شَهْرُ رَمَضَانَ فُتِّحَتْ أَبْوَابُ السَّمَاءِ، وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ جَهَنَّمَ، وَسُلْسِلَتِ الشَّيَاطِينُ

Maksudnya: “Apabila datangnya Ramadhan maka dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan.”
(Riwayat al-Bukhari, no. 1899)

Dalam riwayat Muslim, no. 1079, disebutkan (وَصُفِّدَتِ الشَّيَاطِينُ)

Menurut al-Hafiz Ibn Hajar al-‘Asqalani: “…Berdasarkan sebahagian pandangan, yang dimaksudkan syaitan dalam hadith ini merujuk kepada sebahagiannya, iaitu mereka yang ganas lagi menentang (bukan semua syaitan). Sebab itulah Ibnu Khuzaimah membuat judul bab dalam kitab Sahihnya untuk hadis berkaitan, lalu beliau menyebutkan hadis diriwayatkannya sendiri dan juga diriwayatkan oleh at-Tirmidzi, an-Nasaa’i, Ibnu Majah, dan al-Hakim… (sebagaimana di atas).” (Lihat Fath al-Bari, 4/114)

IKLAN

Jika diteliti, terdapat satu bab dalam Sahih Ibn Khuzaimah yang dinamakan:-

بَابُ ذِكْرِ الْبَيَانِ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّمَا أَرَادَ بِقَوْلِهِ: «وَصُفِّدَتِ الشَّيَاطِينُ» مَرَدَةُ الْجِنِّ مِنْهُمْ، لَا جَمِيعَ الشَّيَاطِينِ «إِذِ اسْمُ الشَّيَاطِينِ قَدْ يَقَعُ عَلَى بَعْضِهِمْ
Maksudnya: “Bab penjelasan terhadap apa yang dimaksudkan dengan Sabda Nabi SAW: ‘Dan dibelenggulah syaitan-syaitan yang ganas (atau besar).” Bukan merujuk kepada seluruh syaitan kerana sebutan (atau istilah) syaitan-syaitan adakalanya digunakan untuk sebahagian dari mereka.” (Lihat Sahih Ibn Khuzaimah, 1/188)
Syeikh Anwar al-Kashmiri menyebut: “(Dibelenggu syaitan-syaitan) di sisi riwayat Tirmidzi: Jin yang ganas. Justeru, tidak lazim bahawa dirantai keseluruhannya.” (Lihat Faidh al-Bari ‘ala Sahih al-Bukhari, 3/327)

Menurut Imam al-Qurtubi sebagaimana yang dinukilkan oleh Imam Ibn Hajar al-‘Asqalani,

“Sesungguhnya gangguan syaitan hanya berkurang terhadap orang-orang berpuasa yang memelihara syarat-syarat puasa dan adab-adabnya. Atau yang dibelenggu hanya sebahagian syaitan sahaja, iaitu yang ganas dari kalangan mereka, bukan semuanya sebagaimana dinyatakan dalam sebahagian riwayat. Atau yang dimaksudkan adalah berkurangnya kejahatan dalam bulan Ramadhan, dan ini merupakan perkara yang dapat dirasakan, di mana kejahatan ketika bulan Ramadhan lebih sedikit jika dibandingkan dengan bulan-bulan selainnya…” (Lihat Fath Al-Bari 4/114).

Kesimpulan :-

Berdasarkan apa yang telah dinyatakan di atas, kami cenderung bahawa maksud syaitan yang dibelenggu itu adalah:

  1. Hanya sebahagian syaitan sahaja yang dibelenggu iaitu yang besar atau ganas (مَرَدَةُ الْجِنِّ) manakala selebihnya masih ada.
  2. Ia juga membawa maksud syaitan tidak bebas menggoda orang-orang yang beriman berbanding bulan-bulan yang lain.

Gangguan boleh dielakkan dengan memperbanyakkan ibadah dalam bulan Ramadhan seperti amalan puasa itu sendiri, membaca al-Qur’an, berzikir dan sebagainya. Ibn Hajar al-‘Asqalani menukilkan dari al-Hulaimi yang menyatakan maksud dibelenggu itu mengandungi makna para syaitan tidak dapat sampai memberi ujian/godaan kepada umat Islam sepertimana di luar bulan Ramadhan disebabkan umat Islam menyibukkan diri dengan berpuasa yang berperanan melemahkan syahwat, demikian juga mereka sibuk dengan membaca al-Quran dan berzikir. (Lihat Fath al-Bari, 4/114)

Dalam masa yang sama, kami juga mencadangkan kepada mereka yang berhadapan dengan individu yang mengalami gangguan sebegini untuk merujuk juga kepada pakar perubatan kerana kemungkinan ia berkait rapat dengan masalah psikiatri dan bukannya gangguan makhluk halus semata-mata.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI