Sudah seakan menjadi perkara biasa hari untuk lelaki hari ini mengenakan seluar pendek di luar rumah hingga mendedahkan peha.

Melihat kebiasaan ini timbul persoalan benarkah lelaki yang selalu berseluar pendek ini dianggap fasiq dan tidak boleh menjadi wali nikah?

Lelaki yang dedahkan aurat itu fasik

“Menurut ulamak lelaki yang sengaja mendedahkan auratnya adalah orang yang fasik. Ia bukan disebabkan seluar pendek,” demikian penjelasan penceramah terkenal Ustaz Azhar Idrus.

“Orang yang sengaja mendedahkan aurat adalah berdosa. Makna fasik adalah orang yang tidak mahu taat pada hukum dan perintah Allah.

IKLAN

“Kata ulamak yang menjadikan seseorang lelaki itu fasik bukan seluar pendek tapi perbuatan mendedahkan aurat. Bahasa mudah kita berseluar pendek

“Jadi kalau seseorang itu selalu mendedahkan aurat, kata ulamak orang tersebut adalah fasik dan tiada ada nikah melainkan dengan wali yang baik, lawannya adalah wali yang fasik,”ujar Ustaz Azhar.

Bahagian pusat dan lutut adalah aurat lelaki

Dalam pada itu menurut penjelasan Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri aurat lelaki menurut mazhab Syafie dan Hanbali adalah antara pusat dan lutut dan bahagian ini hendaklah ditutup.

IKLAN

Hal ini berdasarkan teguran Nabi SAW kepada Jarhad ketika mana pehanya terselak di dalam solat. Kata Nabi SAW:
غَطِّ فَخِذَكَ فَإِنَّهَا مِنْ الْعَوْرَةِ

Maksudnya: “Tutuplah peha mu kerana peha itu aurat.” Riwayat Abu Daud (4014), al-Tirmizi (2795) dan Ahmad (15932).

IKLAN

Jadi, dengan melanggar hal ini dipanggil sebagai fasiq. Ia tidak semestinya dua kali atau tiga kali.

Daripada penjelasan ini, sebaiknya golongan lelaki yang selalu berseluar pendek memohon keampunan sekali gus mengubah sikap tersebut agar menutup aurat, apatah lagi mereka mempunyai anak perempuan yang memerlukan bapa menjadi wali.

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI