Siapa tidak kenal dengan Pengasas Kosmetik terkenal, Datuk Abdul Halim Mohd Al Fazil atau lebih dikenali dengan nama Alha Alfa. Usahawan berjaya ini begitu rapat dengan ibunya, insan paling dimuliakan. Oleh sebab itu rezeki tidak pernah menjauh dari hidupnya.

Dalam satu perkongsian di laman sosial Instagramnya, beliau ada memberitahu betapa rezeki itu jika dikongsi berama orang lain akan berganda jadinya. Dan insan itu adalah ibunya sendiri, Norsham Ahmad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on

Beliau yang berpengalaman sebagai jurusolek selebriti popular seperti Jihan Muse, Amy Mastura, Nelydia Senrose, Zara Zya dan Fasha Sandha berkongsi amalan sedekah yang dilakukannya, namun bukan bertujuan untuk riak tetapi sekadar berkongsi manfaat sedekah kepada netizen.

Menurutnya setiap amalam baik tidak kira kecik akan Allah gandakan. Beliau memberitahu dulu sebaik habis pengajian di UITM, tidak bekerja dan duit simpanan juga cepat habis. Malah keluarganya juga tidak pernah membeli kereta baru sebaliknya ayah hanya mampu memakai kereta second hand.

Namun selepas memberi rezeki pada ibunya walaupun ketika itu tidak mempunyai wang mencukupi, tetapi keesokan harinya tanpa disangka dia mendapat rezeki berlipat ganda.

IKLAN

Bermula dari situ Alha percaya jika mampu berkongsi rezeki yang sedikitpun pasti akan digandakan oleh Allah SWT.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on

Share magic bersedekah

alha nak share smthg..hrp korg sudi baca..alhamdulillah segala nikmat yg allah dh bg pd kite harini.posting ni bkn nk menunjuk2/ riak or ape sekali pun..sepatutnya tgn kanan menderma tgn kiri di sorokkan..tp alha nak share skit je dgn followers n sahabat2.MAGIC bersedekah..n amalan2 kecik yg kite blh buat n ALLAH ganda kan..alha nak share dgn korg..pengalaman yg alha xleh lupa..

Lepas habis UiTM memang tak kerja, tapi cabar diri beli kereta baru

lps habis UITM,alha mmg xkeje..keje pun m.up yg xnmpak simpanannya..duit mmg dpt habis dpt habis..family alha xpnh dpt beli keta baru..ayh beli keta mesti 2nd hand..so lps hbis uitm alha cabar diri amik keta baru.. ALZA tau! bangga nya allah yg tau.. zero deposit n pakcik alha bantu dptkn keta tu guna mcm2 cara..bg alha nak byr sbln rm700 tu dgn baru lps blajar n xkeje sgt ssh..

Satu hari bawak kereta minyak abis & tak ada duit isi minyak. Teringin pula makan cendol & korek duit dalam kereta untuk beli

tapi xnk tnjuk kat ibu ayah..ada satu tahap ni, alha igt lagi..alha bwk keta minyak nak hbis nk isi minyak xde dah duit..lalu plk kat BUKIT DAMANSARA..ada cendol mamak..teringin mcm org mengidam tu kot,.alha stop tepi..tgk lori cendol tu..duit xde tapi xtaw nape benti..korek2 celah2 keta dlm beg ada duit syiling sen2..alha kira2 adalah dlm rm1.80 xsilap..gi kat mmk tu tany dlu brpa satu? xsilap mmk tu ckp rm2 kot..msuk blik keta korek2 selagi ada lubang dlm keta tu dlm beg alhamdulillah jmpa 20sen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on

Masuk kereta sedut cendol itu dengan rasa puas

tp nak g beli usha dlu org xde..baru cpt2 lari kat mmk td..acah2 “mmk i ada byk duit syiling..u mau duit kecik ke? padahal itu je yg ada ..alhamdulillah mmk tu amik! berlari ke keta sedutttt laju2..ya allah time tu rasa mcm nikmatnya..pas2 tersandar kat keta mula sedih..smpi mcmni nak beli cendol pn duit xde..

Rasa susah sendiri, depan family tak boleh tunjuk. Emak tanya ada duit tak, terus bagi walaupun hanya ada RM50 masa itu…

ALLAH bg alha rasa sendiri susah..nk mkn duit xde..tp dpn org dpn family xleh tunjuk..nmpk tak EGO tu camne! haha.1hari magic brlaku..alha ada rm50 je dlm wallet..blik umah ibu tnya ada ke wet ckit..hehe alha pun jwb ada..nah…rm50..lps bg tu berfikir lagi..esok camne nak g keje ni?

Untuk esok fikir lainlah & minta emak doakan balik murah rezeki. Esoknya ada orang call beritahu ada cheque kena ambik. Subhanallah, percayalah Allah gandakan terus rezeki

xpelh nantilah pikir..ibu doakn balim murah rzki tau.esk tu karangkraf call! rupanya ada 3 cheque xamik ag! dpt la rm600!! strt tu alha pcaya allah akan gnda n gandakn.cara plg snang,g mkn nmpk org susah,g counter byrkn.doa 1hari klu kite kt tmpt die,ada org bantu kite.alha bkn ustz tp ni je mmpu share.korg try ok! i.allah~

 

View this post on Instagram

 

alha nak share smthg..hrp korg sudi baca..alhamdulillah segala nikmat yg allah dh bg pd kite harini.posting ni bkn nk menunjuk2/ riak or ape sekali pun..sepatutnya tgn kanan menderma tgn kiri di sorokkan..tp alha nak share skit je dgn followers n sahabat2.MAGIC bersedekah..n amalan2 kecik yg kite blh buat n ALLAH ganda kan..alha nak share dgn korg..pengalaman yg alha xleh lupa..lps habis UITM,alha mmg xkeje..keje pun m.up yg xnmpak simpanannya..duit mmg dpt habis dpt habis..family alha xpnh dpt beli keta baru..ayh beli keta mesti 2nd hand..so lps hbis uitm alha cabar diri amik keta baru.. ALZA tau! bangga nya allah yg tau.. zero deposit n pakcik alha bantu dptkn keta tu guna mcm2 cara..bg alha nak byr sbln rm700 tu dgn baru lps blajar n xkeje sgt ssh..tapi xnk tnjuk kat ibu ayah..ada satu tahap ni, alha igt lagi..alha bwk keta minyak nak hbis nk isi minyak xde dah duit..lalu plk kat BUKIT DAMANSARA..ada cendol mamak..teringin mcm org mengidam tu kot,.alha stop tepi..tgk lori cendol tu..duit xde tapi xtaw nape benti😂..korek2 celah2 keta dlm beg ada duit syiling sen2..alha kira2 adalah dlm rm1.80 xsilap..gi kat mmk tu tany dlu brpa satu? xsilap mmk tu ckp rm2 kot..msuk blik keta korek2 selagi ada lubang dlm keta tu dlm beg alhamdulillah jmpa 20sen.tp nak g beli usha dlu org xde..baru cpt2 lari kat mmk td..acah2 “mmk i ada byk duit syiling..u mau duit kecik ke? padahal itu je yg ada 😂😭🤫..alhamdulillah mmk tu amik! berlari ke keta sedutttt laju2..ya allah time tu rasa mcm nikmatnya..pas2 tersandar kat keta mula sedih..smpi mcmni nak beli cendol pn duit xde..😑😔 ALLAH bg alha rasa sendiri susah..nk mkn duit xde..tp dpn org dpn family xleh tunjuk..nmpk tak EGO tu camne! haha.1hari magic brlaku..alha ada rm50 je dlm wallet..blik umah ibu tnya ada ke wet ckit..hehe alha pun jwb ada..nah…rm50..lps bg tu berfikir lagi..esok camne nak g keje ni? xpelh nantilah pikir..ibu doakn balim murah rzki tau.esk tu karangkraf call! rupanya ada 3 cheque xamik ag! dpt la rm600!! strt tu alha pcaya allah akan gnda n gandakn.cara plg snang,g mkn nmpk org susah,g counter byrkn.doa 1hari klu kite kt tmpt die,ada org bantu kite.alha bkn ustz tp ni je mmpu share.korg try ok! i.allah~

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on