Mungkin dalam beberapa keadaan memerlukan Muslimah perlu mengambil wuduk tanpa membuka tudung.

Contohnya tempat mengambil wuduk wanita terbuka bimbang aurat dilihat oleh bukan mahram.

Jadi bagaimana mahu mengambil wuduk dalam keadaan begini dan apa hukumnya? Baca penjelasan berikut.

Boleh ke ambil wuduk tanpa buka tudung

Dalam hadis riwayat Bukhari, Muslim, dan Tirmidzi, disebutkan bahawa Rasulullah SAW memberi contoh cara menyapu kepala iaitu dengan tapak tangan yang telah dibasahi air.

Kemudian dia menghalakan telapak tangannya dari depan kepalanya ke belakang lehernya, kemudian kembali lagi ke depan kepalanya.

Jadi, bagaimana pula dengan wanita yang bertudung, jika bimbang auratnya kelihatan ketika berwuduk di tempat awam? Mengenai syarat ini, Abdul Syukur Al-Azizi menjelaskan bahawa dibolehkan bagi wanita berwuduk tanpa menanggalkan hijab.

IKLAN

Ini berdasarkan beberapa riwayat:

1. Dalam sebuah riwayat ada menyatakan bahawa salah seorang isteri Nabi Muhammad iaitu Ummu Salamah RA pernah berwuduk dalam keadaan masih bertudung.

2. Dalam riwayat lain, Bilal RA berkata bahawa Nabi Muhammad SAW menyapu kedua-dua khuf (kasut) dan serbannya. (HR Muslim)

IKLAN

Abdul Syukur Al-Azizi menyimpulkan bahawa boleh berwuduk tanpa perlu menanggalkan tudung jika sukar. Contohnya udara sangat sejuk dan tudungnya sukar ditanggalkan serta sukar dipakai semula.

Selain itu, jika berada dalam keadaan tidak boleh menanggalkan tudung kerana dikhuatiri orang lain dapat melihat auratnya. Namun, jika masih boleh menanggalkan tudung, lebih penting membukanya supaya boleh terus menggosok kepala.

Abdul Syukur Al-Azizi menyatakan terdapat dua cara menurut pendapat yang kuat mengenai hukum menyapu tudung sebagai pengganti menyapu kepala ketika berwuduk iaitu:

IKLAN

– Lap tudung yang dipakai (boleh lap semua atau sebahagian besar).

– Sapu bahagian depan kepala (hujung kepala) kemudian sapu tudung.

Hal ini juga diriwayatkan dalam sebuah hadis, Anas bin Malik RA berkata

“Aku pernah melihat Rasulullah SAW berwuduk, sedang baginda memakai serban dari Qatar. Maka baginda menyelitkan tangannya dari bawah serban untuk menyapu bahagian hadapan kepalanya, tanpa menanggalkan serban.” (HR Abu Dawud)

Sumber: Rumah Fiqh & Sirap Limau 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI