Calon menantu tak solat. ‘Kalau kehendak anak terlalu kuat, jangan halang, sebaliknya bagi bimbingan.’

Bimbang sekiranya perkahwinan yang bakal berlangsung terhalang, terputus pula hubungan orang tua dan anaknya. Wujud pula sengketa dan permusuhan.

Cara terbaik, beri nasihat dan bimbingan kepada bakal menantu. Memanglah setiap ibu, bapa inginkan bakal menantu yang soleh dan solehah. Namun setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.

Ikuti perkongsian maktabahalbakri ini dan hadam apa yang disampaikan:

Artikel Berkaitan:

‘Emak Terkencing Di Katil, Menantu Minta Mentua Cuci Sendiri.’ Iktibar Buat Lelaki Pilih Calon Isteri

Soalan

Assalamualaikum ustaz. Seorang anak ingin berkahwin dengan pasangan muslimah yang tidak solat dan tidak beramal dengan agama secara lengkap di luar negara. Bagaimana sikap seorang bapa?

Jawapan

Perkahwinan merupakan sunnah Rasulullah SAW berdasarkan banyak hadis. Antaranya, daripada Anas RA, katanya:

Calon Menantu Tak Solat

“Beberapa orang sahabat Nabi SAW pernah bertanya kepada isteri-isteri Baginda tentang amalan yang Baginda lakukan ketika bersendirian.

Kemudian, seorang daripada mereka lantas berkata, “Aku tidak akan kahwin.” Seorang lagi berkata:

“Aku tidak akan makan daging.” Manakala seorang lagi berkata: “Aku tidak akan tidur atas tilam.” Maka, Rasulullah SAW memuji Allah SWT, lalu bersabda:

مَا بَالُ أَقْوَامٍ قَالُوا: كَذَا وَكَذَا، لَكِنِّى أُصَلِّى وَأَنَامُ، وَأَصُومُ وَأُفْطِرُ، وَأَتَزَوَّجُ النِّسَاءَ، فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِي فَلَيْسَ مِنِّي

Maksudnya:
“Mengapa mereka berkata begitu begini, sedangkan aku solat dan tidur, aku berpuasa dan berbuka, dan aku juga berkahwin. Justeru, sesiapa yang tidak suka akan sunnahku, maka dia bukan daripadaku.”
Riwayat al-Bukhari (5063) dan Muslim (1401)

IKLAN

Maksud hadith ini adalah bahawa jalan ibadat hendaklah berdasarkan kepada apa yang dipraktikkan oleh Baginda Nabi SAW.

Kalau Kehendak Anak Terlalu Kuat

Sesiapa yang tidak menyukai jalan ini maka ia bukan mengikuti sunnah Rasul yang merupakan syarat kepada keredhaan Allah SWT.

Sebaik-baik pasangan yang dipilih adalah wanita yang dinamakan sebagai wanita solehah kerana ia penawar, penyejuk hati dan membawa kebahagiaan. Sabda Nabi SAW:

‏ الدُّنْيَا مَتَاعٌ وَخَيْرُ مَتَاعِ الدُّنْيَا الْمَرْأَةُ الصَّالِحَةُ

Maksudnya: “Sesungguhnya dunia ini nikmat, sebaik-baik nikmat dunia adalah wanita yang solehah.”
Riwayat Muslim (715)

Jangan Halang

Abu al-Abbas al-Qurtubi menyebut, makna wanita yang solehah dalam hadith tersebut ialah wanita yang menggembirakan (suami) apabila dilihat, apabila diberi arahan dia taat, dan apabila ketiadaan suaminya dia memelihara (kehormatan suaminya) pada dirinya dan juga hartanya.

Selain itu, anak yang meminta dan bermesyuarat dengan ibu bapa adalah satu tanda penghormatan dan satu perkara yang perlu diambil perhatian. Maka, ketika itulah nasihat yang baik boleh diberikan.

Dalam isu ini, saya cadangkan apabila kehendak anak terlalu kuat, maka izinkan kepadanya dengan bimbingan supaya hubungan tidak terputus disebabkan perkahwinan.

IKLAN

Mungkin boleh diajak anak dan menantu seusai perkahwinan dalam tempoh yang awal untuk melaksanakan ibadah umrah bersama-sama.

Ini kerana, banyak orang yang kami kami temui, selepas pulang daripada umrah dan proses mukhayyam tarbawi yang terbaik secara amali ini telah mengubah mereka menjadi yang terbaik dan lebih baik.

Sebaliknya Bagi Bimbingan

Justeru, harapan kami, semoga dengan ibadat haji dan umrah yang dikerjakan boleh mengubah pasangan suami isteri ke arah yang lebih baik. Daripada Abdullah bin Mas’ud R.A, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

تَابِعُوا بَيْنَ الْحَجِّ وَالْعُمْرَةِ فَإِنَّهُمَا يَنْفِيَانِ الْفَقْرَ وَالذُّنُوبَ كَمَا يَنْفِى الْكِيرُ خَبَثَ الْحَدِيدِ وَالذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَلَيْسَ لِلْحَجَّةِ الْمَبْرُورَةِ ثَوَابٌ إِلاَّ الْجَنَّةُ

Maksudnya:
“Lanjutkanlah haji dengan umrah, kerana sesungguhnya keduanya menghilangkan kemiskinan dan dosa, sebagaimana api dapat menghilangkan kotoran besi, emas dan perak. Dan tidak ada pahala haji yang mabrur itu melainkan syurga.”

[Riwayat al-Tirmizi (810), al-Nasa’ie (2631), Ahmad (167), Ibn Majah (2887) dan Ibn Hibban (3693). Syeikh Ahmad Syakir dalam takhrij al-Musnad (5/244), menyatakan isnadnya sahih]

Imam al-Tibi berkata:
“Kemampuan keduanya (haji dan umrah) untuk menghilangkan kemiskinan adalah sepertimana kemampuan amalan bersedekah dalam menambah harta.”

Nasihat & Bimbing Anak

Begitu juga, sebagai bapa dan ibu, hendaklah sentiasa menasihatkan anak untuk melaksanakan ibadat solat sebagaimana firman Allah SWT:

وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا

Maksudnya: “Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan sembahyang, dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya.”

IKLAN

Dalam ayat di atas, Allah SWT telah memerintahkan Nabi SAW untuk menyuruh ahli keluarga Baginda menunaikan solat, menunjukkan contoh (mengerjakan solat) kepada mereka dan bersabar dalam menunaikannya.

Ayat ini diturunkan kepada Baginda, dan secara umumnya ia juga ditujukan kepada seluruh umatnya serta ahli keluarga Baginda secara khusus. Selepas turunnya ayat ini, Nabi SAW akan pergi ke rumah Fatimah R.Anha dan Ali R.A pada setiap pagi dan berkata: “Solatlah.”

Imam al-Alusi menafsirkan perkataan ‘أَهْلَكَ’ dalam ayat ini dan berkata: “Ayat ini umum dan ditujukan kepada seluruh ahli keluarga.”

Kewajipan Utama Seorang Lelaki

Sayyid Qutb pula menjelaskan:
Kewajipan utama seorang lelaki Muslim adalah mengubah rumahnya menjadi rumah Muslim dan membawa ahli keluarganya kepada perlaksanaan kewajipan-kewajipan yang menghubungkan mereka bersama kepada Allah SWT.

Saya berdoa semoga pasangan yang dipilih oleh anak anda menjadi pasangan yang bahagia di dunia dan akhirat sehingga rumah tangga mereka boleh dinobatkan sebagai Baiti Jannati.

Akhir kalam, semoga Allah mengurniakan kita pasangan dan keluarga yang soleh yang sentiasa menjaga solat dan mengamalkan syariat Islam.

Baca Di Sini:

“Dapat Restu Ibu Itu Penting Sebelum Nak Kahwin” – Ibu Sapawi Rasid Bagi ‘Hint’ Jodoh Anaknya Kena Lebih Muda!

Kashoorga: Semoga bakal menantu berubah menjadi muslimah yang lebih baik.

Sumber: Maktabah Al-Bakri

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI