Cinta hingga ke syurga. Inilah perumpamaan paling sesuai buat jemaah suami isteri yang meninggal dunia di tanah suci Makkah. Si Isteri seakan ‘mengiringi’ pemergiannya suaminya apabila dijemput Ilahi hanya sehari selepas suaminya kembali ke negara abadi.


“Makluman kepada semua, isteri kepada jemaah yang dimaklumkan meninggal baru-baru ini, telah meninggal dunia di Jeddah”, tertera mesej ini didalam group whatsapp Pembimbing Umrah Az Zuha.

“إنا لله وإنا إليه راجعون”

Si suami meninggal dunia di Mekah 24 jam sebelum berangkat pulang ke tanah air, sehari sebelum si isteri. Jenazah suami beliau diuruskan oleh petugas Az Zuha Travel and Tours hingga selesai ditanam, manakala beliau pulang sedikit lewat daripada jadual asal berbanding jemaah lain.

SUHU BADAN TINGGI

Ketika mahu berangkat pulang semasa pemeriksaan di lapangan terbang, didapati suhu badannya terlalu tinggi. Maka pada ketika itu, beliau tidak dibenarkan pulang dan dimasukkan ke wad dihospital Jeddah. Berkemungkinan ditahan 2 hingga 3 hari. Beberapa jam selepas ditahan wad, giliran si isteri dijemput “bertemu” Allah mengiringi pemergian suaminya sehari sebelum itu.

Mereka pergi dalam keadaan anak-anak dan ahli keluarga menanti kepulangan mereka ke Malaysia. Paling bongsu belajar di darjah dua.

Kisah ini seperti sebuah drama. Tetapi ianya adalah kisah benar.

Dari raut wajah, kelihatan masih muda kedua-duanya yang berasal dari Negeri Melaka, Bandar Raya bersejarah ini.Itulah hakikat kematian, tidak mengira umur.

IKLAN

Cinta Sejati, Isteri Dijemput Ilahi Sehari Selepas ‘Pemergian’ Suami Di Makkah

KEMATIAN ITU PUNCAK KEBAHAGIAAN

Bagi sesetengah orang, kematian itu adalah suatu yang menakutkan. Takut azab sakaratul maut, takutkan azab siksaan kubur serta takut dan sedih meninggalkan harta dan anak-anak.

Manakala bagi sesetengah orang, kematian itu adalah kemuncak kepada kebahagiaan. Kerana hanya melalui jalan mati sahaja mereka boleh bertemu dengan Baginda Nabi SAW dan bertemu Allah SWT dialam akhirat.

Orang yang tidak takut mati disebabkan mereka tahu ke mana halatuju mereka selepas kematian. Visi dan misi mereka jelas.

IKLAN

Saidina Bilal Bin Rabah seperti dinukilkan di dalam buku Tasawuf Moden Buya Hamka, disaat kematiannya beliau berkata, “Alangkah gembiranya”.

Lalu isterinya bertanya, “Wahai suamiku, mengapa disaat sakaratul maut engkau berkata gembira. Padahal dari tadi saya berkata ‘Aduh dukacitanya hatiku!’”.

Bilal menjawab, “Tidakkah gembira hatiku, bila aku ingat bahawa aku akan meninggalkan dunia yang fana, kembali ke alam baka untuk menemui Rasulullah SAW yang ku cintai”.

MOGA PASANGAN INI DIBERI GANJARAN SEBAIKNYA

Saidina Bilal gembira akan kematian kerana beliau tahu akan hal yang akan ditemuinya selepas kematian.

IKLAN

Semoga Allah mengampuni kedua-dua pasangan ini. Semoga dosa mereka diampuni oleh Allah dan diganjarkan dengan ganjaran sebaiknya.

Semoga Allah kurniakan kesabaran kepada anak-anak dan ahli keluarga mereka.

“Ya Allah kurniakanlah kematian yang baik kepada kami”.

JEMAAH PILIHAN ALLAH SWT

Jemaah azzuha yg saya iringi di jemput allah swt.. Di hari keberangkatan pulang kami suaminya d jemput allah tak kala kami berada di airport untuk terbang pulang… Di temani isteri urusan pengebumian suami… Selesai urusan pengebumian suami… Keesokannya.. Ketua pengawai operasi azzuha menguruskan kepulangan si isteri pulang.. Sesudah sampai di airport, kesihatannya jgk di dapati tidak stabil maka di bawak pulang ke hospital jeddah.. Dan si isteri jugak di jemput allah swt mengiringi arwah suaminya sehari slps kematian suaminya… Allahuakbar… Innalillahiwainnailaihirajiunnn

Gambar bawah depan sekali… Suami dan isteri yg bertuah.. Bersabarlah kelurganya.. Moga mereka di kalangan hamba allah yg terpilih

Cinta Sejati, Isteri Dijemput Ilahi Sehari Selepas ‘Pemergian’ Suami Di Makkah

Sumber kredit: FB: Faisal Mustaffa dan Mohamad Adzim Basri

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI