Sampai satu ketika, sudah masanya untuk memikirkan soal jodoh. Namun ramai yang kecundang kerana gagal memiliki jodoh yang sesuai. Bagaimanakah caranya untuk mencari jodoh bagi dijadikan teman hidup?

Ikuti perkongsian berikut:

TIP MENCARI JODOH

1. Bila umur dah cecah 24 tahun ke atas, bila niat nak cari pasangan hidup. Kena serius merancang dan memilih. Takde masa nak kenal main-main.

2. Jangan buang masa bermain perasaan hidup dalam teka teki. Dilema, dia ni dah berpunya ke belum. Dia ni suka aku ke tidak. Dia ni serius ke tidak.

3. Kalau dah berkenan, berani dan yakin dengan diri sendiri. Approach sendiri. Pergi tanya sendiri dekat dia. PM FB/INSTA/WHATSAPP dia. Dunia teknologi dah sekarang. Dia dah berpunya ke belum. Kalau dia single, kau cakap ja kau nak berkenalan dengan secara serius. Kalau dia okay, okay cun ON ! Kalau dia banyak tapi tapi, tak sedia MOVE ON ! Kalau dia dah berpunya, MOVE ON ! Takpayah panjangkan drama sailang awek orang.

4. Kalau dah berkenan, tapi tak berani. Mintak tolong orang lain yang kau percaya. Tanyakan soalan yang sama macam dalam nombor 3.

Gambar sekadar hiasan.

5. Cuma nak cakap, orang perempuan lagi suka kalau kita cakap sendiri. Lebih macho katanya.

6. Bila dah ada peluang berkenalan, manfaatkan sebaiknya. Jangan kau buat rosak anak dara orang, lepas tu kau blah. Nak bercinta ni bukan main celup-celup. Hukum hakam agama jangan dilupakan. Kalau dah yakin dia jodoh kau. Solat istikharah. Tanya mak bapak kau. Jumpa mak bapak dia. Kalau dua dua setuju pandai pandai lah kau nak handle macam mane. Kalau tak setuju, aku tak dapat nak share tips. Sebab pak mak mertua aku green light terus ( gitu. Konfiden sungguy ???? ). Kalau depa tak setuju, cuba convince depa. Kalau depa tak convinced juga, MOVE ON LA !

7. Kalau perempuan start dulu nak kenal, pelik tak ? Tak pelik. Sebab isteri aku pun dulu, acah-acah pm aku tanya pasal iphone murah yang aku jual. Last-last aku pulak tersangkut. Alhamdulillah sangkut- sangkut aku sampai ke jinjang pelamin. Orang Perempuan kena bijak, lelaki harus terbuka.

8. Kau rasa hidup ni mana yang lebih pahit ? Cinta tak kesampaian sebab kau tak sampaikan perasaan tu. Atau cinta tak kesampaian sebab kau kena reject. Kalau aku, aku lebih rela kena reject, at least aku boleh move on & cari yang lebih baik, berbanding perasaan cinta terpendam sampai ke akhir hayat.

9. Bab cinta ni kena setel dengan cepat bila kau dah ready. Bukan desperate, tapi sebab nak jimat masa. Kau banyak benda lagi nak buat dekat atas muka bumi ini dari sibuk menanam perasaan cinta yang tak berbunga-bunga.

Sumber: Wan Muhammad Najib