Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah R.A, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

إِذَا مَاتَ الإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلاَّ مِنْ ثَلاَثَةٍ إِلاَّ مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ ‏

Maksudnya: “Apabila mati seorang manusia, terputuslah daripadanya amalannya kecuali tiga perkara: Sedekah jariah atau ilmu yang dimanfaatkan dengannya atau anak yang soleh yang mendoakan baginya.” (Riwayat Muslim (1631), al-Nasa’i (3651), al-Tirmizi (1376) dan Abu Daud (2880).

Antara fadilat dan kelebihan bersedekah ada disebut dalam surah al-Baqarah ayat 265.

Firman Allah SWT:-

IKLAN

وَمَثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّـهِ وَتَثْبِيتًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ كَمَثَلِ جَنَّةٍ بِرَبْوَةٍ أَصَابَهَا وَابِلٌ فَآتَتْ أُكُلَهَا ضِعْفَيْنِ فَإِن لَّمْ يُصِبْهَا وَابِلٌ فَطَلٌّ ۗ وَاللَّـهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

Maksudnya: “Dan bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keredhaan Allah dan kerana meneguhkan (iman dan perasaan ikhlas) yang timbul dari jiwa mereka, adalah seperti sebuah kebun di tempat yang tinggi, yang ditimpa hujan lebat, lalu mengeluarkan hasilnya dua kali ganda. Kalau ia tidak ditimpa hujan lebat maka hujan renyai-renyai pun (cukup untuk menyiraminya). Dan (ingatlah), Allah sentiasa melihat akan apa yang kamu lakukan.” (Surah al-Baqarah: 265).

IKLAN

Dari satu perkongsian dari jurusolek profesional yang juga usahawan Datuk Alha Alfa di instagramnya @alhaalfa, berkongsi momen dirinya melepaskan kereta kesayangan pertamanya iaitu Perodua Alza untuk diberikan kepada sebuah keluarga yang memerlukanny untuk keperluan perniagaan mereka.

Datuk Alha turut berkongsi momen “manis” bersama Perodua Alzanya termasuk ia dibeli untuk membahagiakan keluarga yang hidup dalam kesusahan ketika itu.
Hari ini, alhamdulillah asbab rezeki, ini kereta pertama saya. Habis saja belajar, pergi ke kedai kereta nak beli kereta yang zero downpayment.

IKLAN

“Sebabnya tak ada slip gaji. Ayah pun kerja gaji RM500 ketika itu. Sebulan nak bayar Alza ini RM700 juga. Mula-mula tak lepas. Lepas tu, ayah cakap “cuba bawak surat-surat khabar ada muka engkau tu. Majalah ke.

“Nanti ayah cuba cakapkan dekat tukang jual tu. Mana tahu dia percaya. Dia tolong kita? Saya pun carilah ada sikit-sikit keluar paper. Nak beri tahu saya berkecimpung dalam duni makeup ini boleh buat duit. Walau charge make up time tu RM350 je tapi gigih sebab family kereta time tu buruk. Kalau dapat Alza ini memang happylah. Syukur alhamdulillah, dijumpakan dengan orang yang baik, dia bantu. Dia kata, “janji tau boleb bayar bulan-bulan”. Alhamdulillah tak pernah tak bayar walau pun pernah je tak cukup duit nak bayar. Ikat perut kaw-kaw.

Hadiah pada keluarga lain dan doakan perniaagaan mereka berjaya

Hari ini, Jumaat 4 Februari ini, saya hadiahkan kereta kesayangn saya ni kepada sebuah keluarga ni. Semoga kereta ni asbab rezeki mereka sekeluarga juga bertambah. Insya Allah Aamiin. Jauh nak jalan kereta ini. Hehehe, jaga baik-baik dan itu bukti kerja keras saya. Saya doakan semoga diperluaskan lebih dan lebih lagi. Semoga perniagaan family ini juga bertambah maju. Aamiin

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI