Cerita rumah tangga diganggu insan ketiga memang tiada kesudahan. Ia bukan saja melibatkan selebriti tetapi juga orang biasa. Semuanya banyak berakhir dengan rasa sakit hati termasuk perceraian biarpun anak-anak masih kecil.

Amat jarang wanita mahu hidup bermadu kerana tiada siapa sudi berkongsi kasih. Walau dalam surah An-Nisa ayat 3 ada menyebut poligami namun ia turut menekankan perkataan adil yang barangkali susah untuk lelaki berlaku adil sepenuhnya.

Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah ketika ditanya tentang hukum berpoligami, beliau menjawab hukumnya sunnah untuk mereka yang mampu. Hal ini berdasarkan firman Allah SWT dalam Quran Surah An – Nisa ayat 3:

وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَىٰ فَانْكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِّسَاءِ مَثْنَىٰ وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ ۖ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَلَّا تَعُولُوا

“Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yatim (bilama kamu mengawininya), maka kawinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi ; dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil, maka (kawinilah) seorang saja, atau budak-budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya” [An-Nisa/4 : 3].

Dalam pada itu, menurut undang-undang Syariah di bawah Enakmen 11 tahun 2013, Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 2013 Bahagian v- Kesalahan Pelbagai iaitu Seksyen 43, Mengganggu rumah tangga orang lain, mana-mana wanita penggangu rumahtangga orang lain boleh disabitkan atas kesalahan ini.

IKLAN

“Mana-mana orang yang mengganggu rumah tangga orang lain dengan apa-apa cara dan mempengaruhinya supaya mengabaikan tanggungjawab rumah tangga sedia ada melakukan suatu kesalahan dan boleh, apabila disabitkan, didenda tidak melebihi tiga ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya, dan Mahkamah boleh memerintahkan lelaki atau perempuan itu supaya kembali kepada isteri atau suaminya”.

Jadi mana-mana isteri yang merasakan diri mereka teraniaya dalam hal rumahtangga boleh membuat aduan.

Malah hukum merosakkan rumahtangga jatuh haram. Dalam satu hadis dinyatakan antara perbuatan paling dimurkai Rasulullah SAW ialah merosakkan rumahtangga orang lain.

“Bukan perbuatan kami (umat Nabi Muhammad SAW orang yang merosakkan hubungan seorang isteri dengan suaminya) HR Daud.

IKLAN

Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 2013, Wanita Pengacau Rumahtangga  Boleh Didenda RM3000 & Penjara 2 Tahun

WEBINAR JODOH 💖: SUAMI KIRIMAN ILAHI

✨Jom Sis semua yang masih single terutamanya sejenis yang pemalu! Kita belajar ilmu menjemput jodoh💘

Dengan ilmu menjemput jodoh, Sis akan..

✅ Tak tertanya-tanya lagi “Dimana atau ada ke bakal imamku❓❓” 🤷🏽‍♀‍

IKLAN

✅ Jelas ✨ dan yakin 💪🏻 dengan langkah-langkah mudah ikhtiar mencari jodoh 💘 (Tip: Islam itu Mudah dan Indah)

✅ Akan dijauhi heartbreak 💔 dan lelaki yang tak serius 👻

Yang sudah berstatus ‘Dimiliki’, ambillah manfaat ilmu ini untuk memudahkan dan percepatkan lagi jodoh Sis 💞

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-jodoh-suami-kiriman-ilahi/

Untuk bimbingan awal secara PERCUMA dari Coach Zuhri pula, jom sertai sesi Live CurHat Jodoh bersama Coach jam 9.00 malam – 10.00 malam di:
https://www.instagram.com/kashoorga/ dan
https://www.facebook.com/Kashoorga

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI