Kejadian tenggelamnya kapal selam KRI Nanggala- 402 merupakan berita duka buat negara Indonesia. Apa tah lagi kejadian ini berlaku di bulan Ramadhan yang mulia di samping ahli keluarga yang menanggung kesedihan yang bukan sedikit untuk melupakan tragedi sedih ini.

Di sebalik penemuan kapal selam yang terpecah kepada tiga bahagian akibat keretakan besar terjadi pada kedalaman 838 meter, tentu ramai yang tertanya-tanya kenapa pada permulaan kapal selam ini mula tenggelam, anak kapal tidak berusaha menyelamatkan diri mereka dengan menyelam keluar.

Walau sudah tertulis ajal mereka di tengah lautan kerana hidup dan mati itu adalah aturan Allah taala. Tidak secepat seminit atau lambat sesaat namun inilah fakta yang kita perlu tahu. Dipetik dari Suara.com, ini fakta yang harus kita sama-sama belajar mengenai kejadian alam dan keadaan kapal selam itu sendiri.

Kapal selam ini mula terputus hubungan pada hari Rabu, 21 April 2021 ketika sedang menjalani latihan di perairan Bali. Ia selepas diberi keizinan menyelam pada berada pada kedalaman 700 meter di bawah permukaan air.

Kapal selam 44 tahun ini dilengkapi dengan bekalan oksigen yang mampu bertahan 72 jam sahaja.

Namun selepas terputus hubungan, perbincangan di media sosial bermula apabila ramai bertanya kenapa anak kapal tidak keluar dari pintu kecemasan dan keluar untuk menyelamatkan diri sendiri. Berikut adalah penjelasannya.

IKLAN
  1. Pintu kecemasan tidak boleh dibuka sesuka hati

Berbeza dengan kenderaan lain yang dicipta, pintu kecemasan kapal selam tidak boleh dibuka sesuka hati kerana binaannya sangat rumit supaya air laut tidak memasuki ruang dalam. Sebagai pengganti, telah disediakan compartment penyelamat di mana bahagian tersebut tidak boleh dimasuki air kerana memiliki sistem pengasingan walau bahagian kapal lain telah bocor.

Fakta Kenapa Anak Kapal KRI Nanggala- 402 Tak Keluar Dari Kapal Selam Yang Sedang Tenggelam

  1. Tekanan Hidrostatik Air Laut

Apa dimaksudkan dengan hidrostatik? Ia digambarkan sebagai tekanan hasil tindakan pemantapan atau memerah kepada tindakan paksaan.

IKLAN

Jika anak kapal memutuskan untuk keluar pada kedalaman 700 meter, maka air akan memenuhi ruang dalam beberapa saat sahaja. Jika dalam kedalaman rendah, anak kapal mungkin masih mampu menahan tekanan air yang masuk dan beranang keluar.

Namun perlu diketahui bahawa tekanan air akan meningkat sebanyak 1 atm setiap kedalaman 10 meter.

Namun perlu diketahui bahwa tekanan air akan meningkat sebanyak 1 atm setiap kedalaman 10 meter. Maka, jika tekanan di udara adalah 1 atm, tekanan di kedalaman 700 meter akan berada di angka 70 atm. Sementara manusia hanya bisa bertahan pada sekitar 3 sampai 4 atm.

IKLAN

Berenang dalam kedalaman 700 meter adalah amat mustahil bagi manusia kerana tekanannya sama seperti di pijak 100 ekor gajah di kepala.

Selain itu, pada kedalaman yang sama, gegendang telinga penyelam akan mula pecah. Begitu juga paru-paru termampat akan menyebabkan sakit yang luar biasa sebelum akhirnya pecah. Hal ini akan terus berlanjutan sehingga pembuluh darah dan organ dalaman tubuh akan hancur. Allahukbar!

Jadi membuka pintu kapal selam dan berenang keluar pada kedalaman 700 meter merupakan hal yang sangat mustahil dilakukan.

Jadi, fahamlah kita kenapa kesemua anak kapal KRI Nanggala-402 ini terkubur di tengah lautan. Jika kesemua mereka berusaha menyelamatkan diri juga akan mati apatah lagi saat terperangkap pada kedalaman 838 meter. Al Fatihah untuk kesemua wira negara Indonesia ini. Moga roh mereka ditempatkan di kalangan orang beriman dan beramal soleh.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI