Hari ini maksiat dan zina dilihat berleluasa, seringkali saja kita mendengar berita pasangan ditangkap khalwat malah ramai juga pasangan kekasih yang tinggal bersekedudukan tanpa ada rasa berdosa, walhal ia perbuatan terkutuk dan ditegah Allah SWT.

Firman Allah dalam al-Quran Surah al-Isra’ Ayat 32 yang berbunyi:

“Jangan kamu hampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).”

Namun begitu, Allah Maha Pengampun, DIA masih membuka pintu taubat buat hambaNya yang benar-benar insaf dan menyesali perbuatan zinanya lalu meminta keampunan daripada Allah dan tidak mengulangi perbuatan terkutuk itu.

 

Yakin dan berusaha lah bahawa akan mendapat keampunan Allah SWT setelah berusaha membersihkannya dengan amalan-amalan penghapus dosa zina sebagaimana berikut:

Perlu Ada Penyesalan Kerana Berzina

Tidak akan terhapus dosa seseorang jika ia tidak memulakannya dengan penyesalan, rasa kesal yang dirasakan dek perbuatan zina dapat mengembalikannya pada jalan yang benar dan kembali kepada Allah SWT.

Menyesali dosa yang pernah dilakukan dapat membersihkan hati dan memantapkan niat untuk bertaubat sehabis baik kepada Allah SWT.

IKLAN

Hapuskan Dosa Zina Tak Cukup Dengan Kesal Sahaja. Harus Ada Amalan Penghapus Dosa

 

Taubat Nasuha

Jika ingin menghapus dosa apa saja terutama zina maka seseorang haruslah bertaubat dengan sungguh-sungguh atau taubat nasuha. Taubat nasuha adalah taubat yang sungguh-sungguh berasal dari hati dan dilakukan kerana amat menyesali perbuatannya.

Allah memberikan janji bahwa Dia akan mengampuni dosa-dosa hambanya yang melakukan kesalahan sebagaimana yang disebutkan dalam firman Allah SWT pada surat At Tahrim ayat 8 berikut ini

“Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubatan nasuha (taubat yang semurni-murninya). Mudah-mudahan Rabbmu akan menutupi kesalahan-kesalahanmu dan memasukkanmu ke dalam jannah yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang mukmin yang bersama dia; sedang cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka mengatakan: “Ya Rabb kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami; Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu”. (QS At tahrim ayat 8)

IKLAN
Solat Taubat

Solat adalah salah satu amalan yang dapat mendekatkan diri pada Allah SWT dan menghapuskan dosa. Seseorang yang ingin bertaubat atas dosa-dosanya dapat meminta ampunan menerusi solat taubat.

Solat sunat taubat dikerjakan sebanyak dua hingga enam rakaat pada malam hari selepas solat Isya’. Dengan mengerjakan solat taubat dan tentunya tidak meninggalkan solat wajib.
Dosa yang dilakukan akan diampuni oleh Allah SWT sebagaimana yang disebutkan dalam Quran:

“Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertaubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri.” (QS Al Baqara: 222)

Hapuskan Dosa Zina Tak Cukup Dengan Kesal Sahaja. Harus Ada Amalan Penghapus Dosa

IKLAN
Banyakkan Berzikir Dan Istighfar

Memperbanyakkan berzikir dan istigfar pada Allah adalah salah satu amalan untuk menghapuskan dosa-dosa kita. Istighfar merupakan perkataan permohonan ampun dari Allah SWT dan dosa-dosa seseorang dapat dihilangkan dengan terus menyebut nama Allah SWT.

Sebagaimana disebutkan dalam firman Allah SWT surat Al imran ayat 135,
وَالَّذِينَ إِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَلَمْ يُصِرُّوا عَلَىٰ مَا فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ
Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui. (QS Al imran ayat 135)

Melakukan Kebaikan Pada Sesama Manusia

Jika seseorang berbuat dosa, untuk menghapuskannya ia perlu melakukan hal atau kebaikan pada orang atau makhluk lainnya seperti dengan bersedekah, menghapuskan hutang orang lain padanya,memberi makan binatang dan sebagainya seperti yang dikisahkan seorang wanita pelacur yang masuk syurga kerana memberi minum anjing yang kehausan. Namun jangan salah faham, perbuatan berzina itu perlu dihentikan terus.

Berpuasa

Berpuasa adalah salah satu cara melatih hawa nafsu dan kesabaran kita. Puasa juga dapat menghapuskan dosa apabila dilakukan dengan sungguh-sungguh terutama jika melakukan puasa sunnah seperti puasa arafah dan assyura

Memperbanyak Membaca Al-Quran

Al-Quran dapat menjernihkan hati dan membacanya bukan sahaja mendatangkan ketenangan, tetapi juga menghapuskan dosa seseorang. Sebagaimana yang disebutkan dalam hadis berikut,

“Bacalah al- Quran, kerana sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat untuk memberikan syafa`at kepada pembacanya” (HR. Muslim)

Sumber artikel: dalamislam.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI