Hidup berumahtangga memang perlukan banyak tolak ansur untuk saling melengkapi. Jadi suami, kena jagalah isteri begitu sebaliknya untuk jemput rezeki.

Pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga sebaiknya sudah membincangkan awal apa misi dan visi mereka sebagai suami isteri supaya kedua-duanya tahu apa yang perlu dilakukan kelak.

Elok juga kalau boleh digali rahsia bahagia rumahtangga pasangan yang sudah melalui fasa-fasa mencabar sebagai suami isteri sebagai pedoman dan tauladan. Ya lah bukan mudah untuk menemui titik pertemuan dua hati dan jiwa berbeza.

Artikel berkaitan: Dugaan Suami Isteri Bila Duit Tak Cukup. Ingatlah Hanya Taqwa Mampu Atasinya Pesan Imam Muda Hassan

Artikel berkaitan: Saranan Imam Al-Ghazali Tentang Kekerapan Hubungan Intim Suami Isteri

Namun, perkongsian menarik Khairul Hakimin Muhammad, pengasas dan CEO KHM Foodies HQ melalui entri di facebooknya mungkin boleh dijadikan sebagai sekilas ilmu berumahtangga yang boleh dijadikan renungan.

Ia merupakan catatan beliau yang menemui seorang tokoh usahawan kaya raya yang sangat merendah diri, namun usahawan tersebut enggan gambar dan namanya sekeluarga dinyatakan. Demi menjaga privasi dan hubungan baik, maka Khairul akur. Kita ikuti catatan ‘sembang’ mereka berdua.

IKLAN
“Jadi Suami, Jagalah Isteri, Jadi Isteri, Jagalah Suami, Itu Kunci Jemput Rezeki”-Tokoh Usahawan
Gambar sekadar hiasan

Akui tak banyak tolong isteri di rumah

“Saya tak banyak sangat tolong isteri saya di rumah kerana saya banyak habiskan masa kerja di luar. Beliau suri rumah dan jaga ke lima-lima anak saya.”

Beliau duk nasihatkan saya tentang bagaimana rezeki kita ini masuk melalui kita ini, ringan tangan dan ringan tenaga kepada isteri.

Beliau merupakan tokoh usahawan yang sering kita jadikan contoh sebagai peniaga yang merendah diri walau sudah kaya raya.

Saya pohon berkali-kali untuk letak nama beliau dan gambar kami bersama, namun beliau tak izinkan, anak dan isterinya juga sama tak benarkan. Saya akur sahajalah kerana mereka masih beri saya bercerita.

IKLAN

Rutin harian sebelum pergi kerja

Saya pelik juga apabila beliau kata beliau tak tolong sangat di rumah, jadi mengapa mahu nasihatkan saya begitu. Rupanya beliau cakap benda mudah sahaja:

“Apabila kita bangun awal, kita cucilah tandas itu sendirian. Sudah siap semua, kejutkan isteri untuk solat subuh.

Selepas solat, lihat telefon dia kalau baterinya dah nak habis, tolong caskan.
Biasanya isteri saya dah siapkan baju semua. Saya akan ambil, pakai.
Kemudian hanger saya letak di tempat yang beliau biasa menggosok baju.

Saya suka sekali waktu dia bangun ke tandas, saya pula dah siap mandi, saya akan kemaskan katil.

IKLAN

Pastikan yang pertama hulurkan tangan kepada isteri

Kalau saya dah nak pergi kerja, saya make sure saya yang hulur tangan kepada dia. Bukan dia yang beriya datang kepada saya, dia sedang sibuk dengan anak-anak, jadi saya perlu bantu dia untuk dapat “salam” saya. Itu semua kunci rezeki kita semua.

Akan telefon isteri sebelum balik ke rumah

Saya suka telefon dia waktu nak balik ke rumah. Saya akan tanya dia masak atau tidak, kalau dalam 6.30 petang dia belum mula masak, maka saya tahu dia tak sempat kerana uruskan anak-anak, jadi saya kata tak apa saya beli sahaja untuk semua. Dan dia sangat happy.

“Jadi Suami, Jagalah Isteri, Jadi Isteri, Jagalah Suami, Itu Kunci Jemput Rezeki”-Tokoh Usahawan
Gambar sekadar hiasan

Jadikan rutin sehingga terbiasa

Waktu kita mula berniaga atau buat apa sahaja, jadikan semua ini rutin sampai kita tak perasan kita dah lakukan benda sama berpuluh tahun. Kita tak sedar yang Allah beri kita lebih banyak apabila kita lakukan semua ini.

Tip jemput rezeki

Isteri adalah hati sebuah rumah. Kalau kita tak jaga, dia takkan beri positiviti rumah itu, ia mesti disusun dan disempurnakan dengan banyaknya sistem sokongan kiri kanan depan belakang.

Kita yang tentukan bagaimana kita nak jemput rezeki masuk ke rumah kita. Jadi buatlah baik dengan pasangan masing-masing, jadi suami, jaga isteri. Jadi isteri, jaga suami.”

Begitulah.
Khairul Hakimin Muhammad,
Belajar lagi. Alhamdulillah.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI