Rasulullah pesan jangan marah, buruk kesannya. ‘Isteri dan anak setahun ini jadi mangsa simbahan asid suami panas baran.’ Bila seseorang tak dapat mengawal kemarahan, beginilah akibatnya.
Perasaan marah, sedih dan gembira merupakan sifat yang terdapat dalam jiwa setiap yang bergelar manusia. Ia merupakan emosi semula jadi yang bersifat negatif dan kebiasaannya bermula daripada sedikit keresahan hingga menjadi ganas dan tidak terkawal.
“Jangan marah”… Larangan ini telah diulang oleh baginda nabi beberapa kali. Di dalam sebuah hadis: seorang laki-laki berkata kepada Nabi,
“Berilah aku wasiat?” Beliau bersabda,”Janganlah kamu marah.” Laki-laki itu mengulangi kata-katanya, beliau tetap bersabda,”janganlah kamu marah.” – [HR Bukhari 5651].
Jangan Marah
Gara-gara sikap panas baran, seorang suami tergamak menyiram asid ke arah isteri dan anaknya yang berusia setahun lapan bulan sehingga kedua-dua mangsa meninggal dunia. Kejadian itu berlaku di Cengkareng, Jakarta Barat.
“Kedua-dua mangsa meninggal dunia,” kata seorang pegawai polis Cengkareng, Ardhie Demastyo.
Ads
Ardhie kemudian menjelaskan kronologi kejadian tersebut dengan menyatakan insiden itu diketahui penduduk setempat selepas si isteri berlari keluar dari rumah sambil menjerit meminta tolong.
Buruk Kesannya
Si isteri datang ke rumah jirannya dan menyatakan bahawa dirinya telah disiram dengan asid oleh suaminya, Rizal. Dia dan anaknya kemudian dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan.
Berikutan kejadian itu, si isteri mengalami luka melecur di bahagian muka dan tangan manakala anaknya mengalami cedera parah di bahagian muka dan badan. Kedua-dua mereka kemudian meninggal dunia ketika menerima rawatan.
Isteri & Anak Ini Jadi Mangsa
Menurut Ardhie, suspek menyiram isterinya dengan asid ketika dia gagal mengawal kemarahannya, yang menyebabkan anaknya turut terkena siraman itu.
Sementara itu, suspek masih diburu polis manakala motif dia berbuat demikian masih belum diketahui.
Ads
Simbahan Asid Suami Panas Baran
Malah, Rasulullah pernah berkata di dalam sabdanya:
Sesungguhnya syaitan menyusup dalam diri manusia melalui aliran darah. – [HR Bukhari 3281 dan Muslim 2175].
Apabila syaitan mula membisikkan dengan bisikan kejahatan disebabkan seseorang yang tidak dapat menahan kemarahannya maka seseorang itu akan melakukan tindakan-tindakan di luar batasan seperti memaki hamun, memukul dan ada yang sampai ke tahap membunuh disebabkan kemarahan yang tidak dapat dibendung.
Kashoorga : Beginiah kesannya bila seseorang tak dapat mengawal kemarahannya dan terlalu mengikut kata hati. Bila kejadian sebegini berlaku, menyesal pun tiada gunanya lagi.
Isu suami berkahwin lebih dari satu sering kali menjerut hati ramai wanita khususnya di pihak isteri pertama. Walau ada perkongsian melibatkan bahagia hidup bermadu tapi lebih ramai wanita yang menderita.
Terbaru, satu pertubuhan bukan kerajaan telah berjaya membongkar sindiket pemalsuan tandatangan palsu isteri pertama bagi membolehkan suami bernikah lagi atas bantuan orang dalam jabatan agama di sebuah negeri di utara.
KASHOORGA mendapat keizinkan dari usahawan ternama, Puan Mona Din yang bersama sekumpulan rakan serta ahli profosional terdiri dari peguam syarie yang menubuhkan Ngo bagi membanterasa #poligamiscam selepas seorang rakan baiknya menjadi mangsa.
Ini kerana tanda menurunkan sebarang tandatangan, tetapi pada borang poligami itu tertera tandatangan “palsunya” yang dibuat dengan bantuan orang dalam sebuah jabatan agama di utara termasuk menukar alamat pada kad pengenalan bagi memudahkan urusan pernikahan dibuat.
Dan ternyata usaha membanterasa #poligamiscam ini membuahkan hasil apabila pertemuan bersama YAA Dato' Dr. Setia Hj Mohd Naim bin Hj Mokhtar, Ketua Hakim Syarie Msia / Ketua Pengarah JKSM yang mengakui wujudnya “masalah” ini.
Bacalah catatan dari Puan Mona Din dalam usaha dirinya dan sekumpulan rakan-rakan membantu wanita-wanita di Malaysia yang mungkin pernah teraniaya dalam isu poligami ini untuk sama-sama tampil ke depan.
Ini catatan dari FB Puan Mona Din.
Selepas posting terakhir Part 8 pd 9/12/20, sangat ramai yang menantikn episod 9 dan seterusnya.
Dan pada posting fb saya bertarikh 10 Disember, saya tlh maklumkan saya kini sedang bergerak di dalam satu kumpulan, sedang berjuang bersama beberapa yg lain, atas tujuan mahu menumpaskan #poligamiscam ini.
Maka pada hari ini, Selasa 22/12/20, telah mencatat sejarah LANGKAH PERTAMA BERKUMPULAN, untuk kami mara ke depan bersama demi menghapuskan #poligamiscam.
Seawal 7.40 pagi tadi, saya telah berada di hadapan bangunan Jabatan Kementerian Kehakiman Malaysia ( JKSM), sedang menunggu ketibaan 9 lagi ahli-ahli team saya yang lain. Untuk makluman semua, pihak saya telahpun membuat permohonan rasmi untuk berjumpa dgn pihak JKSM dan YAA Dato' Dr. Setia Hj Mohd Naim bin Hj Mokhtar, Ketua Hakim Syarie Msia / Ketua Pengarah JKSM.
Objektif Pertemuan Dengan YAA Dato Hj Naim & JKSM adalah : 1. Pihak kami ingin memperkenalkan diri ; sebagai sebuah NGO baru, menggabungkan beberapa pihak iaitu org awam seperti saya, pihak guaman sivil & syariah, profesor2 aktivis masyarakat, pensyarah undang-undnag, wakil media serta beberapa mangsa #poligamiscam ( pnikahan bpoligami secara pemalsuan dokumen dan pernyataan tidak benar secara bertulis).
2. Pihak kami memohon JKSM serta lain2 agensi terbabit, unt mbantu dan mberikn bkerjasama dlm usaha mngatasi masalah #poligamiscam yg bleluasa blaku di msia sekarang, di mana dirasakan, langkah penyelesaian terhadap masalah ini kurang diberi perhatian, dan kurang di jalankan.
3. Pihak kami mahu mengemukakan ‘aduan & lapuran’ secara rasmi tentang blakunya #poligamiscam di Malaysia, yg mana di dlm siasatan pihak kami, di dapati ada penglibatan segelintir pjawat awam di bidang agama dan kehakiman di malaysia.
4. Pihak kami ingin mngemukakn bukti2 yg telah berjaya kami kumpulkan, mngenai kmungkinan ujudnya ‘dalang’ dlm bberapa kes poligamiscam.
5. Pihak kami juga mahu bkongsi pengalaman tentang laluan2 sukar yg kami percaya sengaja di lakukan oleh pihak2 tertentu, bagi tujuan menghalang siasatan kes dari di teruskan.
6. Pihak kami ‘mnuntut’ agar pihak JKSM selaku bdn utama hal-hal pentadbiran jabatan kehakiman di msia, agar mlakukan perkara2 ‘wajar’ dalam mngatasi masalah ini.
7. Dalam usaha mnumpaskan #poligamiscam ini, pihak kami mahu mengambilkira pelan dan tindakan selanjutnya yang akan diambil oleh pihak JKSM
8. Pihak kami juga mahu mmaklumkn kpd JKSM bberapa pelan tindakan kami, yg akan kami lakukn mnurut saluran undang2, bagi mbantu mngatasi masalah #poligamiscam di Malaysia terutama dalam membela hak2 wanita yg tlh teraniaya.
9. Pihak kami mrngharapkn satu jalan penyelesaian dicari dan dibuat, bagi mngatasi ‘ketidakadilan’ yg terjadi akibat #poligamiscam, yg kbyknnya tlh mbawa nasib yg buruk bukan sahaja kpd wanita, tetapi juga kpd anak2, dan akhirnya dlm kbanyakan kes di bawah penilaian kami, #poligamiscam ini tlh berupaya mhancurkn seluruh institusi keluarga.
10. Pihak kami juga memaklumkn akan bjumpa dengan lain2 badan / individu yg relevan, selain JKSM, bagi mnyuarakan semua perkara di atas.
11. Akhir sekali, pihak kami ingin mengetahui, apakah tindakan dan hasil, oleh pihak JKSM, berkenaan isu pemalsuan dokumen serta sekatan dokumen oleh pendaftar mahkamah syariah, yg telah saya viralkan di fb, sehingga mendapat tindakbalas awal press release oleh JKSM pada 8/12/20 yang berjanji untuk mnyiasat kes viral tersebut. . Alhamdulillah, tepat jam 8.30 pagi tadi, seramai 10 orang dr team saya, dan 5 dari pihak JKSM yang di ketuai oleh YAA Dato' Dr. Setia Hj Mohd Naim bin Hj Mokhtar, Ketua Hakim Syarie/Ketua Pengarah JKSM bersama YA Tuan Haji Nassir Abdul Aziz, Ketua Pendaftar JKSM, memulakan meeting bsama kami secara rasmi.
Alhamdulillah, pertemuan bdepan buat pertamakali, beliau yg sbelum ini, tidak pernah saya dengar namanya, takpernah saya kenal raut wajahnya, tak pernah saya dengar suaranya, tapi hanya pabila tulisan fb saya viral dan pihaknya JKSM btindak bersuara, barulah saya mula mngenali siapa dirinya…Dan for the first time bermesyuarat bersamanya, amati dgn penuh khusyuk setiap bait kata yg keluar dr mulut sesusuk tubuh itu, seorang pemimpin ttinggi badan kehakiman syariah Malaysia, betapa kata2nya konsisten dgn tonasi suara yg rendah, tetapi penuh tegas, penuh tersusun, penuh bhemah, penuh ilmu, penuh fakta, penuh positif, penuh bersulam ayat2 Quran & Hadis.
Sungguh, mungkin ini kali pertama dlm hidup, saya bertemu dan mnyaksikan, sesaorang yg di dlm seluruh bicaranya, lebih separuh dr perkataan2 yg dituturkn, adalah dengan memetik ayat2 Quran & Hadis serta terjemahannya. Lebih dr separuh ! MashaAllah.
Dan di dlm kes viral saya, ini kata2 & keputusan Dato Naim mewakili pihak JKSM :
Maksudnya: “Barangsiapa di antara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya. Apabila dia tidak mampu, maka dengan lisannya. Dan apabila dia tidak mampu lagi, maka dengan hatinya. Sesungguhnya itu adalah selemah-lemah iman.” [Riwayat Muslim (78)] Alhamdulillah, di seluruh ptemuan itu, Dato Naim bagi pihak JKSM telah bberapa kali mngucapkn tkasih kpd saya & team, di atas pjuangan ikhlas fardhu kifayah kami ini, dan beliau secara tbuka mnyatakan sokongan, dan mahu bkerjasama sepenuhnya, mngikut peraturan Allah, negara & moral, bagi bsama2 mbendung dan menghentikan #poligamiscam, yg sedang berleluasa di Msia.
Dan di akhir penutup majlis, sepertimana yg kami pinta di Objektif No 11, Dato Naim telah meminta seorang pegawai JKSM untuk membentangkan secara terbuka dan terperinci, fail lapuran berbelas mukasurat, hasil siasatan oleh JKSM terhadap tulisan viral fb saya.
Rupa2nya pihak JKSM telah menghantar 2 officer untuk ke utara, bertemu & mngambil keterangan terus dr mangsa ( kawan saya ) & anaknya, serta mnyiasat setiap 7 pertuduhan yang telah saya tulis di Part 2 fb saya. Terlopong saya & team mendengar cara mereka turun padang mnyiasat, betapa bersungguh2 mereka menjadi detektif demi mencari bukti, bertemu bual orang ramai, masuk kampung keluar kampung dan akhirnya hasil siasatan diperolehi, apa yang saya tulis ternyata benar, alamat-alamat pemastautin dan alamat IC baru yang ditukar, adalah palsu.
Siasatan mereka juga, berjaya menemukan 2 individu yang dipercayai menjadi penggerak utama di dlm kerja memalsukn alamat yang diguna. Sedih saya pabila mengetahui, salah seorang darinya mpunyai ptalian darah paling rapat, dgn bekas suami rakan saya. Dan satu perkara yang paling mbuat saya sgt terharu, juga bsyukur, di mesyuarat pagi tadi, saya akhirnya menerima serahan secara rasmi, sbg tuan fb yg mviralkn kisah ini, juga sbg wakil sahabat saya yg nun jauh di utara, apabila Dato Naim sendiri yg mnyerahkn envelope putih btulis Urusan Seri Paduka Baginda, yang di dalamnya mengandungi ‘Dokumen Misteri’ yang saya tulis dalam Part 5, yg cuba di halang beri oleh pendaftar mahkamah syariah tempohari.Akhirnya…!
Tkasih kpd Dato Naim & JKSM, Dokumen itu akhirnya telah berjaya diperolehi. Alhamdulillah. Dan petang tadi, sebaik tiba di rumah, saya screenshot dah hantarkn kpd sahabat saya, untuk beliau mlihat sendiri dlm dokumen tersebut, ‘tandatangan nya’ yg tidak pernah dia tandatangani..!
Dan seperti yg telah dijangka, TANDATANGAN TERSEBUT BUKAN OLEHNYA. TANDATANGAN TERSEBUT ADALAH PALSU !!!
Begitulah berakhir peristiwa hari ini. Peristiwa yg sangat bermakna dan manis sekali, sebagai permulaan langkah sebuah perjuangan team saya, untuk membela nasib wanita2 teraniaya oleh #poligamiscam.
Sesungguhnya bak kata Dato Naim ; Perjuangan ini baru bermula. Perjuangan ini masih jauh likunya. Kita tidak tahu akn berjaya atau tewaskah kita dlm menghadapi mereka-mereka yang sanggup melakukan apa sahaja demi melindungi perbuatan mereka. Namun kata Dato Naim, sesungguhnya Allah itu ada. Dan Allah bukan hanya menilai hasilnya, tetapi Allah akan mnilai setiap niat dan setiap usaha yang kita lakukan, dalam mcegah perkara yang mungkar.
Semoga redha dan izin Allah mngiringi perjuangan kami. Semoga doa sahabat2 semua mengiringi perjuangan ini. Tkasih kpd seluruh team saya, kita bjuang & bsahabat kerana Allah. Betapa sangat pelik, Allah temukan dan cantumkan hati-hati kita, untuk sama2 berjuang, walhal setiap kita, sebelum ini tidak pernah kenal one another..,!
Betapa Allah lah Yang Mengaturnya. Pasti ada sebab mengapa kita yg di pilihNya, hanya Dia Yang Maha Tahu..Tkasih dr hati saya, buat Dato Hj Naim & JKSM, buat rakan2 pejuang aktivis masyarakat, kepada mangsa2 yg mpercayai kami, juga buat Tuan Muhamad Akmal Arif bin Shamsul Kahar (Akmal SK) daripada Tetuan Akmal Shamsul Kahar & Co.dan Tuan Ahmad Shaher bin Mohd Fuad daripada Zahid Ahmad & Associates. yang sanggup teguh berdiri bersama2, membantu kami pejuang2 wanita..
Pisang, tanaman yang banyak didapati di negara kita. Ada pelbagai jenis pisang seperti pisang emas, embun, montel, nangka, rastali dan lain lagi. Harga buah ini juga tidak terlalu mahal dan mampu dibeli oleh kebanyakan rakyat.
Dari sudut kesihatan, pisang sangat baik dimakan. Bukan saja sebagai pencuci mulut malah ia baik untuk pencernaan makanan selain membantu untuk mendapatkan kecantikan secara semulajadi.
Buah pisang kaya dengan kaya dengan vitamin B, C, B6, magnesium, zat besi dan kalsium di mana pisang terbukti dapat membantu dalam proses merawat wajah secara semula jadi.
Sebiji pisang mengandungi tiga jenis gula semulajadi iaitu sukrosa, fruktosa dan glukosa. Malah didapati dengan hanya pengambilan dua biji pisang sahaja, atlet akan mendapat energi dengan segera. Bukan saja dapat memberikan tenaga tapi juga tubuh tetap fit.
Masa yang sama, buah pisang mempunyai kandungan fiber yang tinggi. Malah dengan mengamalkan makan pisang ia dapat mencegah gangguan jantung dan pembuluh darah. Bahkan pisang turut berkhasiat untuk menurunkan kadar gula dalam darah, mengurangkan rasa mual selain mampu mencegah depresi dan mengubati imsomnia.
Mungkin tanpa kita sedar, pisang sebenarnya adalah makanan penghuni syurga. Dalam surah Al-Waqiah ayat 29 dinyatakan,
وَطَلْحٍ مَنْضُودٍ
Ertinya :- Dan pohon pisang yang bersusun-susun (buahnya).
Dalam surah Al-Waqiah yang bermaksud Surah Hari Kiamat, ada di nyatakan bahawa akan terjadi hari Kiamat. Kejadian (kiamat) ini merendahkann satu golongan dan meninggikan satu golongan lain.
Golongan kanan sangat beruntung di mana mereka akan masuk syurga berbanding golongan kiri yang akan masuk neraka (ada dinyatakan di Padang Masyhar nanti kalau kita menerima kitab amalan di tangan kanan maka kita akan masuk syurga dan jika kita menerima kitab amalan di tangan kiri, maka nerakalah tempatnya).
Malah diceritakan betapa beruntungnya golongan kanan yang mana akan dilayan oleh bidadari dan percakapan mereka juga baik-baik.
Makanan mereka juga mewah tidak seperti di dunia ini.
Surah Al-Waqiah ayat 27- 33 menyatakan,
“Dan golongan kanan, alangkah bahagianya keadaan golongan kanan itu? Mereka bersenang-lenang di antara pohon-pohon bidara yang tidak berduri. Dan pokok-pokok pisang yang tersusun rapi buahnya, Dan naungan yang tetap terbentang, Dan air yang sentiasa mengalir, Serta buah-buahan yang banyak, Yang tidak putus-putus dan tidak pula terlarang mendapatnya,”(Al-Waqiah : 27-33)
Jadi kalau mahu rasa makanan syurga, makanlah buah pisang mulai hari ini dan bayangkan makanan inilah kita akan makan di syurga Allah kelak.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download
sekarang ya?
Penampilan golongan transgender yang jauh berani daripada wanita sejati sering kali menarik perhatian. Dengan pakaian seksi, mendedahkan bahagian tubuh mereka yang nampak seperti wanita sudah tentu mengundang lirikan mata baik kaum lelaki mahupun wanita.
Timbul persoalan apakah hukumnya memandang golongan ini yang berpakaian ‘menjolok mata’? Ikuti penjelasan Ustaz Syed Shahridzan Ben Agil dalam satu perkongsiannya di laman sosial Facebook
Terdapat istilah bahasa Arab yang dikenali sebagai “Amrad” atau disebut “Syab Amrad”. Apakah maksud istilah ini?
Menurut kitab “al-Qamus al-Muhit” maksud “Amrad” ialah lelaki yang tiada misai dan janggut.
Manakala menurut perbahasan fuqaha’, “Amrad” bermakna lelaki yang tiada janggut. Amrad juga termasuk lelaki tanpa misai dan janggut yang mana wajahnya cantik seperti wanita.
Jadi golongan amrad dalam istilah Alam Melayu amat sesuai dikaitkan golongan transjantina.
Apakah hukum melihat wajah dan aurat golongan transjantina? Menurut Mazhab Syafi’ie seperti yang dinyatakan oleh Imam Nawawi dalam karangan beliau “Raudah al-Tolibin”
“Lelaki melihat lelaki hukumnya harus pada keseluruhan badan kecuali di antara pusat dan lutut. Tetapi haram melihat lelaki amrad dan selainnya dengan terbitnya rasa ‘teringin’”
Menurut penjelasan Imam Nawawi bahawa haram melihat golongan amrad samaada muka dan juga tubuh mereka dengan ada rasa seronok. Bahkan pengharaman ini tiada khilaf dalam kalangan ulama dari mana-mana mazhab sekali pun.
Perkara ini dinyatakan di dalam “Mausuah Fiqhiyyah Kuwaitiyyah”: “Para ulama fiqh bersepakat ke atas pengharaman melihat wajah amrad dengan rasa ‘syok’”
Dalam rujukan yang sama dijelaskan juga: Para ulama fiqh bersepakat tentang pengharaman melihat pada amrad dengan tujuan berlazatan dan menikmati keindahannya.
Tiada beza antara amrad yang comel atau tidak. Bahkan telah dinyatakan oleh ulama Mazhab Hanafi dan Syafi’ie bahawa melihat golongan amrad dengan rasa ‘teringin’ lebih besar dosanya daripada melihat wanita kerana ia (amrad) tidak halal sama sekali (untuk golongan lelaki berbanding perempuan)
Kesimpulannya, haram lelaki melihat wajah dan tubuh badan golongan transjantina penuh keteringinan sama ada berwajah cantik atau tidak, apatah lagi wajah dan anggota badan yang mirip dengan wanita.
Bayangkan melihat wajah golongan amrad hukumnya haram apatah lagi melihat tubuh badan atau aurat mereka yang juga mirip kepada bentuk badan wanita.
Bahkan di sisi Syafi’iyyah lebih haram dan besar dosanya melihat golongan ini berbanding wanita kerana amrad sama sekali tidak boleh dinikahi oleh golongan lelaki
Hukum ubat kuat menurut Ustaz Azhar Idrus adalah harus jika digunakan untuk tujuan kesihatan dan nafkah batin, dengan syarat produk halal, selamat serta tidak memudaratkan pengguna.