Kredit Foto detik.news

Rasulullah pesan jangan marah, buruk kesannya. ‘Isteri dan anak setahun ini jadi mangsa simbahan asid suami panas baran.’ Bila seseorang tak dapat mengawal kemarahan, beginilah akibatnya.

Perasaan marah, sedih dan gembira merupakan sifat yang terdapat dalam jiwa setiap yang bergelar manusia. Ia merupakan emosi semula jadi yang bersifat negatif dan kebiasaannya bermula daripada sedikit keresahan hingga menjadi ganas dan tidak terkawal.

Artikel Berkaitan

‘Jangan Marah, Berkali-Kali Rasulullah Pesan.’ Cuba Diam, Pause Sekejap Bila Emosi Tak Stabil!

Rasulullah Pesan

“Jangan marah”… Larangan ini telah diulang oleh baginda nabi beberapa kali. Di dalam sebuah hadis: seorang laki-laki berkata kepada Nabi,

“Berilah aku wasiat?” Beliau bersabda,”Janganlah kamu marah.” Laki-laki itu mengulangi kata-katanya, beliau tetap bersabda,”janganlah kamu marah.” – [HR Bukhari 5651].

Jangan Marah

Gara-gara sikap panas baran, seorang suami tergamak menyiram asid ke arah isteri dan anaknya yang berusia setahun lapan bulan sehingga kedua-dua mangsa meninggal dunia. Kejadian itu berlaku di Cengkareng, Jakarta Barat.

“Kedua-dua mangsa meninggal dunia,” kata seorang pegawai polis Cengkareng, Ardhie Demastyo.

IKLAN

Ardhie kemudian menjelaskan kronologi kejadian tersebut dengan menyatakan insiden itu diketahui penduduk setempat selepas si isteri berlari keluar dari rumah sambil menjerit meminta tolong.

Buruk Kesannya

Si isteri datang ke rumah jirannya dan menyatakan bahawa dirinya telah disiram dengan asid oleh suaminya, Rizal. Dia dan anaknya kemudian dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Berikutan kejadian itu, si isteri mengalami luka melecur di bahagian muka dan tangan manakala anaknya mengalami cedera parah di bahagian muka dan badan. Kedua-dua mereka kemudian meninggal dunia ketika menerima rawatan.

Isteri & Anak Ini Jadi Mangsa

Menurut Ardhie, suspek menyiram isterinya dengan asid ketika dia gagal mengawal kemarahannya, yang menyebabkan anaknya turut terkena siraman itu.

Sementara itu, suspek masih diburu polis manakala motif dia berbuat demikian masih belum diketahui.

IKLAN

Simbahan Asid Suami Panas Baran

Malah, Rasulullah pernah berkata di dalam sabdanya:

Sesungguhnya syaitan menyusup dalam diri manusia melalui aliran darah. – [HR Bukhari 3281 dan Muslim 2175].

Apabila syaitan mula membisikkan dengan bisikan kejahatan disebabkan seseorang yang tidak dapat menahan kemarahannya maka seseorang itu akan melakukan tindakan-tindakan di luar batasan seperti memaki hamun, memukul dan ada yang sampai ke tahap membunuh disebabkan kemarahan yang tidak dapat dibendung.

Baca Di Sini

IKLAN

Kalau Isteri Marah, Jangan Biar Dia Sendirian Pujuk Diri. Dekati & Peluklah Dirinya Erat-Erat

Jangan Marah Kalau Isteri Cepat Hilang Sabar, Itu Tandanya Isteri Penat Mental & Emosi        

Kashoorga : Beginiah kesannya bila seseorang tak dapat mengawal kemarahannya dan terlalu mengikut kata hati. Bila kejadian sebegini berlaku, menyesal pun tiada gunanya lagi.

Sumber : Kosmo Online, Mstar Online

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI