Jika sebelum dan selepas Ramadan kita selalu saja mendapat undangan perkahwinan atau menerima berita pasangan bernikah tapi sebaliknya di Ramadan.  Timbul persoalan apa hukumnya bernikah di bulan Ramadan.

Menurut pendakwah terkenal Ustaz Azhar Idrus, tiada bulan yang tak dibolehkan bernikah. Hukum bernikah di bulan Ramadan tetap sah namun tidak digalakkan.

“Ini kerana kaitan kenduri selepas pernikahan. Nabi Muhammad menganjurkan diadakan kenduri selepas majlis pernikahan.

IKLAN

“Ia berdasarkan diriwayatkan oleh Anas bin Malik R.A bahawa Abd al-Rahman bin ‘Auf telah berkahwin. Lalu Rasulullah S.A.W bersabda kepadanya:
‏ أَوْلِمْ وَلَوْ بِشَاةٍ
Maksudnya: Hendaklah kamu melakukan majlis perkahwinan sekalipun dengan seekor kambing.
Riwayat Muslim (1427)

Kena hati-hati bimbang perlu bayar kaffarah

Selain itu sekiranya bernikah di bulan Ramadan pasangan suami isteri baru ini perlu berhati-hati supaya tidak berlaku jimak di siang hari.

IKLAN

“Bernikah di bulan Ramadan ini kena hati-hati kerana itu kali pertama lelaki dan wanita berdua-duaan. Takut berlaku batal puasa, batal puasa akibat jimak di siang hari.

“Bila ini berlaku, puasa suami isteri akan terbatal dan perlu qadha sehari. Akan tetapi ada tambahan buat suami, ada kaffarah yang perlu dibuat oleh suami yang mana suami perlu puasa 2 bulan berturut turut,”jelas beliau.

IKLAN

Bagaimana pun sekiranya tidak mampu berpuasa selama dua bulan berturut-turut suami perlukan memberi makan 60 fakir miskin.

Sumber: YouTube Ustaz Azhar Idrus & TikTok Azman4502

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI