Perkahwinan merupakan sunnah Rasulullah SAW yang dianjurkan berdasarkan nas Al-Quran dan hadis, inilah fitrah yang dilalui oleh manusia dalam membina kehidupan dengan sempuna dan bahagia.

Antara tujuan murni ini ialah melalui perkahwinan ialah mendapatkan zuriat solehah, memelihara maruah diri, mencari sakinah (ketenangan jiwa), memperoleh rahmah dan menghasilkan mawaddah (cinta dan kasih sayang).

Inilah sebahagian cita-cita dan tujuan perkahwinan itu sendiri, benarlah firman Allah SWT:-

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً ۚإِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Maksudnya: “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir”.(Surah Al-Rum: 21).

IKLAN

Dalam memperoleh rahmah dan menghasilkan mawaddah iaitu cinta dan kasih sayang, antara lain tujuan berumahtangga pastinya untuk memperkembangkan zuriat keturunan.Dan biasanya bagi pengantin baru, malam pertama adalah malam dinanti-nantikan dengan penuh debaran.

Ini kerana malam pertama pasangan pasti menjadi usikan apatah lagi wujudnya gigitan cinta atau disebut love bite di leher pasangan.

Apakah hukumnya melakukan love bite dengan pasangan? Dari satu perkongsian video ceramah dari Ustaz Nahar Afandi, beliau menjelaskan, di leher bidadari di syurga tertulis kalimah nama Rasulullah (sama seperti dahi).

IKLAN

Tambahnya, ada adab suami isteri kena belajar mengenai melakukan love bite pada pasangan di mana suami isteri kena belajar hukum gigit ini.

Menurut Ustaz Nahar, hukum melakukan love bite adalah harus. Bahkan suami isteri dibenarkan untuk mencium leher pasangan untuk menambah rangsangan ketika melakukan hubungan intim.

IKLAN

Namun tanda gigitan cinta ini akan menjadi haram apabila ia menjadi tontonan umum di mana pasangan suami isteri dengan sengaja menayangkannya. Menurut Ustaz Nahar, perbuatan ini menjadi haram apabila ia menyinggung hati orang lain apabila kita dengan sengaja menayangnya.

“Situasinya dalam lif di mana ada lelaki muda dan pasangan tua. Bila melihat tanda love bite itu, warga tua akan bertanya kepada isteri kena tak lakukan gigitan cinta itu juga. Di sinilah haram jadinya kerana menyinggung perasaan orang,”jelasnya.

Dalam nada berlawak, kata Ustaz Nahar, gigitlah di tapak kaki kerana pasti tak ada siapa melihatnya.

https://www.youtube.com/watch?v=8O0xE-U_1VE

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI