Hukum mak ayah menghina anak-anaknya, wujudkah ibu bapa derhaka? Selalunya kita dengar istilah anak derhaka atau si tanggang.

Namun bagaimana pula dengan ibu bapa derhaka? Sebenarnya bolehkah sewenang-wenangnya, mak ayah menghina anak-anaknya. Biarpun anak, rasanya bukanlah sesuatu yang mudah diterima apabila mak dan ayahnya suka menghina.

Ikuti perkongsian Adnin Roslan di akaun TikToknya:

@adninroslan #ustazadnin #tarbiahsentap #tiktokguru ♬ original sound – Ustaz Adnin

Apa Hukum Mak Ayah Menghina Anak-Anak?

Berdosa dan dilarang sama sekali dalam Islam. Perbuatan ibu bapa menyakiti hati anak adalah dilarang sama sekali. Kita dilarang menyakiti semua orang, apatah lagi jika darah daging kita sendiri.

Tetapi menyakiti hati anak secara tidak sengaja seperti terlepas cakap, tercerita tentang anak kepada orang lain dan lain-lain lagi memerlukan ibu bapa meminta maaf daripada anak.

IKLAN

Sebagai anak tak dinafikan wajib berbuat baik kepada ibu bapa. Begitu juga mak, ayah wajib berbuat baik kepada anak-anaknya.

Artikel Berkaitan:

Sejauh Mana “BATAS” Mak Ayah Boleh Masuk Campur Urusan Perhubungan Anak? Mufti Ulas Isu Ini

Wujudkah Ibu Bapa Derhaka?

Jangan disebabkan mulut-mulut kita membuatkan anak-anak terseksa. Sepatutnya rumah menjadi syurga buat anak-anak. Tapi terdapat segelintir ibu dan ayah yang mulutnya…

IKLAN

Ya Allah, sangat menyakitkan, suka menghima mengherdik, perli, membandingkan anak-anaknya dengan anak orang lain.

Dalam masa yang sama, menghukum, tak memahami anak, bash sana, sini serta semuanya tak kena di mata dia. Hanya nampak kesilapan dan kesalahan, kebaikan anak tak nampak. Lebih teruk kesalahan yang kecil diperbesarkan.

Nasihat Ustaz Adnin, janganlah menjadi mak ayah yang sebegitu. Sebaiknya jadi ibu bapa yang menyanyangi anak-anak hingga mereka terasa disayangi. Jaga tutur kata, semoga Allah SWT menjadikan rumah kita sebagai syurga buat kita sekeluarga.

Baca Di Sini:

IKLAN

Banyaknya Kelebihan Memiliki Ramai Anak Perempuan, Bertuah Ibu Ayah

Kashoorga: Mengajar dan menghina anak-anak jauh bezanya. Mengajar anak-anak boleh dibuat cara baik, tidak perlu sampai menghina.

Sumber: TikTok Adnin Roslan

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI