lemon

Sekarang ini ramai berlumba-lumba untuk kekal sihat dan jadi awet muda. Malah ramai yang membeli supplemen kesihatan dari luar yang dijual untuk memastikan untuk menjaga kesihatan diri daripada gangguan kesihtan.

Namun sebenarnya kita boleh kekal sihat dan jadi awet muda hanya dnegan mengamalkan petua tradisioal. Dengan hanya pengambilan lemon setiap pagi mampu memberi kesihatan yang bagus untuk kesihatan diri kita.

Lemon mengandungi asid citric, Calsium, Magnesium, Vitamin C, Bioflavonoids, pectin dan limonene yang meningkatkan tahap imun sistem kita dan melawan sebarang jangkitan.

 

Lemon ni memang sedia maklum dengan dua khasiatnya yang terulung iaitu sebagai antibakteria dan antiviral yang kuat serta sebagai kuasa untuk boost immune system. Selain itu lemon juga terkenal sebagai ‘ubat kurus’ kerana jus limau membantu dalam proses pencernaan dan sebagai ‘pembersih’ hati atau detox.

Ini Rupanya 12 Kelebihan Kenapa Wanita Elok Amalkan Minum Lemon Setiap Pagi

Caranya ialah dengan menghiris lemon dan memerahkan dalam air suam. Minumlah setiap pagi dan hidangkannya tanpa gula untuk khasiat optimum.

IKLAN

Mengambil lemon setiap pagi boleh mengalkali tubuh. Oleh kerana sifatnya yang alkali, lemon boleh meneutralkan asid dalam badan. Asid berlebihan boleh mengakibatkan pelbagai kemudharatan dan kelesuan.

Ayuh semak 12 kahsiat minum lemon setiap pagi dan sangat bagus diamalkan untuk sesiapa sahaja.

#1. Elak Masalah Penghadaman

Minum air lemon sebaik sahaja bangun dari tidur boleh melegakan dan mampu mengelak masalah penghadaman seperti gastrik, kembung perut, angin dalam badan dan pedih ulu hati.

#2. Mengangtifkan & Membersihkan Organ Hati

Bertindak sebagai agen detox. Lemon bersifat antiseptik dan mempunyai kesan ‘pembersihan’ yang baik kepada hati, buah pinggang dan darah. Hati kita bekerja untuk perkumuhan dan penapis, apabila ia dibersihkan, kita akan merasa lebih bertenaga dan bersemangat untuk membuat kerja. Air suam sememangnya membantu merangsang saluran penghadaman ditambah dengan lemon yang dipercayai dapat mengaktifkan dan membersihkan organ hati .

#3. Bertindak Sebagai Vitamin C

Minum air lemon pada waktu pagi memberi bekalan vitamin C semulajadi yang baik untuk kita. Ia juga memberi folate dan minerals seperti potassium, kalsium dan magnesium untuk tubuh. Ini bermakna Vitamin C sangat sangat penting seawal kita bangun dari tidur.

IKLAN

#4. Bersifat Alkali

Kandungan mineral yang tinggi dalam lemon menyebabkan ia boleh bersifat alkali dan membuang atau merendahkan asid dalam badan.

#5. Elakkan Masalah Sembelit

Air lemon membantu dalam perkumuhan dan mengelakkan sembelit atau cirit-birit.

Manfaat Buah Lemon untuk Wajah

#6. Sebagai Antibiotik & Antioksidan

Minum Air Lemon boleh meningkatkan kesihatan kulit. Kandungan Vitamin C dalam lemon boleh membantu memperbaiki masalah kulit, lemon juga bersifat membersih, antibiotik dan antioksidan yang lebih penting untuk kulit.

Ini Rupanya 12 Kelebihan Kenapa Wanita Elok Amalkan Minum Lemon Setiap Pagi

IKLAN

#7. Mempunyai Ciri-Ciri Anti-Karsinogik

Limonoid glucosides adalah sejenis flavonoid yang ada dalam lemon, kajian mendapati ia ada ciri-ciri anti-karsinogik yang boleh membantu mengelak risiko barah.

#8. Bantu Menghadam Lemak Degil & Berkesan Turunkan Berat Badan Secara Sihat

Air Lemon membantu hati menghasilkan lebih hempedu yang membantu menghadam lemak degil. Hal ini membantu bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan secara sihat dan berkesan.

#9. Bantu Rawat Sakit Tekak

Ciri-ciri antibakteria yang terdapat pada lemon boleh membantu merawat sakit tekak. Jika anda mengalami sakit tekak, minum seteguk air lemon dalam beberapa jam.

#10. Sesuai Untuk Rawat Selesema

Air lemon boleh membantu mengurangkan mukus atau lendir dan kahak yang terhasil dalam badan. Sesuai bagi merawat selesema, minum bersama air suam.

Manfaat-Lemon-untuk-Diet

#11. Boleh Membakar Lemak

Terdapat banyak sumber yang mengaitkan faedah dan kelebihan air lemon dalam membakar lemak dan membantu untuk kurus dengan sihat dan selamat.

#12. Hilangkan Bau Mulut Awal Pagi

Air Lemon adalah sumber paling baik dalam menghilangkan bau mulut di awal pagi. Ia mengandungi ciri-ciri antioksida dan antibiotik yang juga boleh membantu mengurangkan bau badan.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI