Berhibur tidak salah malah garis panduan mengenainya sudah lama dikeluarkan. Namun islam turut mengajar ada batasan yang perlu diikuti agar tidak melanggar hukum syarak.

Ini kerana matlamat utama manusia ini dicipta oleh Allah SWT adalah untuk mengabdikan diri kepada Nya seperti yang firmankan oleh Allah dalam surah Az Zariyyat ayat 56 yang bermaksud : “Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu.”

Bahkan kita diminta menjauhi senikata, lagu dan nyanyian, lakonan yang disampaikan mempunyai unsur maksiat, lagha (sia-sia), meransang keghairahan nafsu dan sebagainya menerusi tema-tema cinta yang melampau, luahan perasaan dan kerinduan yang berlebihan kepada manusia sehingga mendorong pendengar dan remaja kepada melakukan maksiat dan dosa.

Oleh itu nyanyian sebegini hendaklah dijauhi berdasarkan firman Allah seperti berikut :-

Dan apabila mereka mendengar perkataan yang sia-sia (lagha), mereka berpaling daripadanya, ( Al Qasas : 55)

إن اهللكتب على ابن آدم حظّو من الزنا أدرك ذلك ال حمالة. فزنا العني النظر وزنا اللسان النطق والنفس تتمىن وتشتهى والفرج يصدق ذلك أو يكذبو.

“Sesungguhnya Allah telah menentukan bahagian seseorang tentang zina yang tidak mustahil didapatinya. Maka zina mata adalah memandang, zina lidah adalah mengucapkan, zina hati adalah mengingini dan faraj (kemaluan) membenarkan atau mendustakannya”. (HR Bukhari dan Muslim).

Dan ternyata drama Perempuan Itu yang bakal ditayangkan mendapat perhatian dari pendakwah Pu Syed sejurus selepas pelakon Zul Arifin memuat naik teaser drama tersebut yang bersifat soft porn.

IKLAN

Dilihat tidak kena dan seolah cuba menormalisasikan dosa di media sosial, pendakwah ini membuat teguran secara terbuka buat semua pihak yang terlibat.

Baca perkongsiannya:-

Sampaikan ini kepada saudara @zul_ariffin.

Jika masih ada iman dalam diri saudara, mohon delete apa yang berani saudara share kepadae khalayak!!

IKLAN

Maklumat ini disampaikan kepada ambe, maka ambe ingin menegur saudara dan seluruh pengikut saudara agar takutlah kepada Allah Azzawajalla!

Kita umat islam telah berimana bahawa di dunia ini ada halal dan haramnya, sesuatu perbuatan, ada catatan amal baik dan jahat dan di akhirat ada syurga dan neraka.

Ambe tahu, pekerjaan saudara sebagai seorang pelakon. Namun biarlah berlakon dengan watak yang berlandaskan keizinan hukum syarak.

Jika saudara Semakin hilang malu kepada Allah!!

IKLAN

Jika saudara Semakin berani mencabar hukum agama!!

Maka ambe juga berani menegur dan membanteras kedurjanaan ini, agar anak cucu kita tidak hanyut dengan gaya hidup yang kalian tonjolkan walaupun sekadar lakonan!!

Wahai Kerajaan dan pihak yang berkuasa!! Jika kalian bacul dengan membiarkan maksiat Bermaharajalela dalam negara!! kalian pasti Akan disoal oleh Allah di akhirat nanti.

{ ٱلَّذِینَ إِن مَّكَّنَّـٰهُمۡ فِی ٱلۡأَرۡضِ أَقَامُوا۟ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتَوُا۟ ٱلزَّكَوٰةَ وَأَمَرُوا۟ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَنَهَوۡا۟ عَنِ ٱلۡمُنكَرِۗ وَلِلَّهِ عَـٰقِبَةُ ٱلۡأُمُورِ }

Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang dari melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar. Dan (ingatlah) bagi Allah jualah kesudahan segala urusan.[Surah Al-Hajj: 41]

Haramkan terus cerita ini dari muncul di mana-mana stesen tv atau apa sahaja medium. Jangan mulakan sunnah (jalan) yang buruk, dibimbangi ianya akan menjadi titik tolak permulaan kebebasan dalam berkarya sehingga menunggang habis halal dan haram!!

@skmm_mcmc @myjakim @yadimofficial @pdrmsia_official @ustaz.idrisahmad @marzuk_shaary
Ambe PU Syed

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI