Tiada yang mustahil di muka bumi ini kerana segalanya milik Allah SWT.

Allah SWT adalah Maha Pencipta dan Maha Besar. Tiada yang setanding dengan-Nya. Kekuasaan-Nya tiada batasan begitu juga dengan dan tiada juga yang mampu menandingi-Nya.

Firman Allah SWT:

بَدِيعُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِۖ وَإِذَا قَضَىٰٓ أَمۡرٗا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُۥ كُن فَيَكُونُ

Maksudnya: Allah jualah yang menciptakan langit dan bumi (dengan segala keindahannya); dan apabila Ia berkehendak (untuk menjadikan) suatu, maka Ia hanya berfirman kepadanya: “Jadilah engkau!” Lalu menjadilah ia. (Al-Baqarah: 117)

IKLAN

Setiap kejadian yang terjadi atas izin dari Allah. Ia untuk dipelajari dan direnungi bahawa kita hanyalah hamba-Nya.Jangan pernah sesekali berasa pelik dengan sesuatu kejadian walau ianya amat jarang terjadi.

Satu perkongsian di tik tok @aeidieyzaidi5 berkongsi kisah kubur sahabatnya, Nurulizwan Ismawi yang meninggal Januari tahun lalu ditumbuhi pokok tembikai yang sudah pun mengeluarkan hasilnya tanpa ditanam sesiapa. Barangkali benihnya dibawa binatang lalu pokok itu tumbuh subur di kubur arwah sahabatnya.

Ternyata peristiwa sebegini jarang terjadi kerana banyak kubur ditanam rumput dan pokok-pokok renek yang mana tanaman ini biasanya akan bertasbih kepada di mati.

IKLAN

Ini sebahagian dari sunnah Rasulullah SAW yang meletakkan tumbuhan di atas kubur dan mendoakan agar penghuni kubur diringankan azabnya selama tumbuhan itu masih hidup.

Tulisnya, kebesaran dan kekuasaan Allah SWT. Semoga kuburmu diterangi cahayaNYA sahabatku..Aamiin #Al -Fatihah_sahabatku.

Hal ini mendapat respon dari pengikutnya termasuk ada yang bertanya adakah buah ini boleh dimakan.

IKLAN

Saat diajukan pertanyaan, adakah buah tembikai ini boleh dimakan, @aeidieyzaidi5 mengakui dia kurang arif mengenainya namun untuk kepastian boleh rujuk kepada mereka yang berilmu.

Bahkan dari satu perkongsian, ada memaklumkan kubur onjangnya ditumbuhi pokok betik yang lebat buahnya dan semua ini adalah atas izin dari-Nya.

Apa pun, tiada yang mustahil jika Allah mengkehendaki-Nya.

https://www.tiktok.com/@aeidieyzaidi5/video/7053470602841083163?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id6973624686812366338

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI