Sejak semalam kecoh isu tujuh jenama daging didedahkan sebagai tidak halal. Ia berdasarkan kiraan jenama tersebut ada di dalam gudang yang dirampas. Perkongsian itu diyakini oleh ramai umat Islam yang mungkin tidak mencari sumber pembacaan lain menentukan sama ada berita itu sahih atau tidak.

Dan ternyata, kita seharusnya menyelidiki kesahihan sesuatu berita sebelum menyebarkannya. Dalam satu perkongsian dari Ketua Pegawai Eksekutif & Founder Halfest JAKIM Secretariat, Tuan Mohd Shukri Abdullah berkongsi satu maklumat yang wajib umat Islam tahu.

Berikut adalah perkongsian di fb beliau mengenai isu ini.

Apabila salah laku di buat, maka fitnah akan berleluasa. Salah laku jenayah seperti mencampurkan daging kangaroo atau kuda membuat ramai sangsi akan semua daging sejuk beku import yang di jual di Malaysia. Pasaran penjual daging halal frozen yang tidak bersalah juga turut terjejas.

IKLAN

Jadi saya tetap beli daging yang di Import dari kilang kawan saya jenama ALLANA dari India. ALLANASON merupakan pengeskport daging sejuk beku yang terbesar dunia. Mereka di kendalikan oleh satu keluarga yang sangat berpegang pada prinsip Islam yang kuat. Mereka juga ada mesjid mereka sendiri.

Apatah lagi yang tercemar itu mengandungi daging Kangaroo dan kuda. Kangaroo tidak terdapat di India dan kuda pula sangat mahal dan hanya di miliki oleh mereka yg kaya di India sebagai hobi di luar bandar. Daging kuda tua liat . Rugi ALLANASON kalau campur daging kuda walau tua.

IKLAN

Jadi, beli laa daging sejuk beku ALLANA. Selamet in sya Allah.

IKLAN

Beli yang pek vacuum nya tidak terpotong, terbuka atau terusik yaa. Yang terusik dan yang bertampal balik tu harap lapur laa kepada Allana. Mereka ada pejabat di KL. Atau lapur pada KPDNHEP atau PPIM.

Sokong laa produk org Islam

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI