Sebentar tadi sekali lagi Perdana Menteri kita Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan arahan Perintah Kawalan Pergerakan sekali lagi dilanjutkan selama dua minggu lagi sehingga 28 April ini.

Bercakap melalui perutusan khas yang disiarkan secara langsung melalui media rasmi kerajaan, Muhyiddin menegaskan keputusan itu dibuat bagi memberi ruang kepada petugas kesihatan untuk memerangi sepenuhnya penularan pandemik koronavirus (Covid-19) di negara ini.

“Kami Sokong, Sesungguhnya Setiap Kesusahan Ada Kesenangannya Nanti” – PM Lanjut PKP 2 Minggu Lagi

Menurutnya, keputusan itu juga dibuat setelah mengambil kira nasihat dikemukakan Kementerian Kesihatan (KKM) dan pakar perubatan meskipun pelaksanaan PKP sebelum ini membantu kerajaan mengawal penularan Covid-19 ke tahap stabil.

“Dengan usaha-usaha yang telah dibuat, kes-kes positif Covid-19 adalah terkawal pada kadar tujuh peratus, iaitu di bawah ‘benchmark’ 10 peratus yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

IKLAN

“Namun begitu, kita tidak boleh mengambil mudah situasi yang sedang berlaku. Penularan wabak ini masih di peringkat pertengahan dan memerlukan tindakan pencegahan serta kawalan yang berterusan.

Sehubungan itu, berdasarkan nasihat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia dan pakar-pakar perubatan, kerajaan memutuskan untuk melanjutkan pelaksanaan PKP untuk tempoh dua minggu lagi, iaitu dari 15 April hingga 28 April 2020,” katanya.

“Kami Sokong, Sesungguhnya Setiap Kesusahan Ada Kesenangannya Nanti” – PM Lanjut PKP 2 Minggu Lagi
Sumber: BERNAMA

Muhyiddin turut menegaskan tindakan perlanjutan tempoh PKP ini adalah selaras dengan pandangan WHO yang menyarankan negara-negara di dunia supaya tidak menamatkan perintah kawalan pergerakan terlalu awal.

IKLAN

“Sepertimana yang berlaku di beberapa buah negara, penularan wabak ini meningkat semula apabila perintah kawalan pergerakan ditamatkan,” katanya dalam siaran langsung tadi.

Dalam pada itu, juara Qariah tahun lalu, Farhatul Fairuzah ada muat naik posting mengenai perlaksanaan PKP yang dilanjutkan lagi ini.

Menurutnya dia sebagai rakyat berterima kasih kepada PM dan sentiasa akan berada di belakang walau dengan apa dugaan yang melanda. Ini adalah yang terbaik untuk Malaysia kerana menurutnya (merujuk pada satu ayat al-Quran) selepas kesusahan itu asa kesenangannya.

IKLAN
“Kami Sokong, Sesungguhnya Setiap Kesusahan Ada Kesenangannya Nanti” – PM Lanjut PKP 2 Minggu Lagi
Farhatul Fairuzah

Tempoh PKP dilanjutkan Posted @withregram • Kami serahkan segala nya pada Mu Allah, .

Thank You PM kami semua sentiasa di belakang walau dengan apa dugaan yg melanda.Sesungguhnya ini yg terbaik untuk Malaysia.”Kerana sesungguhnya selepas Kesusahan itu adanya kesenangan” Surah Ash- syarh ayat 5 dan 6🇲🇾🇲🇾 #Malaysia#StayAtHome

 

 

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI