Sejak dulu lagi, program Jejak Rasul yang disiarkan di TV3 menambat hati peminat setiap kali tibanya bulan Ramadhan. Program berbentuk dokumentari ini mengkaji semula sejarah-sejarah lama keislaman yang dapat membantu kita memahami akan kegemilangan islam.

Sejak beberapa hari lalu, tweet pengacara Ahmad Fedtri Yahya mengenai kota A Famosa yang merupakan tapak asal Masjid Agung Kesultanan Melaka menarik perhatian orang ramai mengenainya. Tulis Ahmad Fedtri “Di bawah kota A’Famosa ialah runtuhan masjid… darah dan air mata alim ulama silam..

Justeru itu ramai yang menzahirkan rasa terkejut mereka dan ramai yang tidak sabar untuk menyaksikan Jejak Rasul yang bakal disiarkan jam 6.30 petang ini.

Dalam pada itu, dari satu perkongsian Luqman Nulhakim di fbnya,dirinya menulis akan sejarah Kota A Famosa ini yang menarik untuk kita sama-sama memahami sejarah yang pernah tercipta di kota A Famosa ini.

Kubu A Famosa Tapak Asal Masjid Agung Kesultanan Melaka Yang Diruntuhkan

Kubu A Famosa Tapak Asal Masjid Agung Kesultanan Melaka Yang Diruntuhkan
A FAMOSA HASIL RUNTUHAN BATU ISTANA DAN MASJID?

Ketika ini, kerap berlegar mengenai isu pembinaan kota A’Famosa berasal daripada runtuhan masjid, makam dan istana Melaka. Maka, saya suka menjelaskan beberapa hal dan fakta:

1. Menurut, Munsyi Abdullah (1849),Tembok kota Melaka yg dibina daripada batu telah dihancurkan British sekitar tahun 1820an. Ia dihancurkan kerana British risau kekebalan tembok itu jika dikuasai musuh kelak.

IKLAN

2. Sebahagian pakar sejarah memberikan pandangan bahawa kewujudan tembok kota Melaka sebenarnya dibina pada zaman kesultanan Melaka lagi. Pihak portugis hanya membina gerbang yg baharu dan gereja di atas bukit.

3. Hal ini terbukti, terdapat kesan2 takik di jata yg berada di depan dan belakang gerbang mempunyai ukiran seakan-akan keris yg disilang tarakol (sejenis pistol Melayu). Dan sangat mustahil sebuah kota yg ampuh dan kebal mampu disiapkan kurang setahun walaupun dikerah seluruh orang Melaka membinanya. Melaka ditakhluk sekitar Ogos 1511 dan serangan balas dibuat sekitar awal 1513.

Diceritakan org2 tua Melaka, ketika istana Melaka dibakar Portugis, api yang membakar istana mengambil masa satu minggu untuk menghanguskan istana dan cahaya apinya kelihatan sehingga ke seberang (Dumai).

4. Dalam catatan Alfonso, mereka memang menggunakan runtuhan2 batu dari makam pembesar, raja, ulamak, dan istana sebagai bahan membina gerbang dan gereja.

5. Namun, bukan gerbang itu yg dipersoalkan tetapi bekas gereja St Paul itu yang patut dirobohkan kerana itulah kawasan sebenar istana dan Masjid Agung Melaka.

IKLAN

6. Lima orang Raja/Sultan pernah Syahid ketika peperangan merebut Kota Melaka iaitu
i. Tengku Raja Ahmad Shah Ibni Sultan Mahmud Shah. Putera Mahkota Kerajaan Melaka (1511) – (Melayu)
ii. Raden Yunus menantu Sultan Ageng Raden Demak – Tengku Mahkota Kerajaan Demak (Jawa) berserta dua puteranya. – (1521)
iii. Raja Haji Fisabilillah – Tengku Mahkota kerajaan Riau Lingga (Bugis) – 1784.

7. Ketika mendengar kota Melaka ditawan oleh Portugis, maka terpacul di mulut Sultan Demak:

Kalau roboh kota Melaka,
Papan di Jawa kami dirikan,
Kalau sungguh bagai dikata,
Jiwa dan badan kami serahkan.

8. Ketika Raja Haji ditemukan syahid, tangan kanan beliau masih memegang kitab Dalail Khairat (kitab selawat) dan ditangan kirinya badik pusaka milik keluarganya.

9. Bagi menghina kemangkatan Raja Haji, Belanda telah meletupkan 21 das tembakan meriam atas bukit St Paul sbg tanda kemenangan. Abdullah Munsyi, menceritakan penghinaan terbesar adalah diatas makam Raja Haji dibina kandang babi. Lalu org Melayu telah menyelamatkan jenazah almarhum (masih utuh) dan dihantar ke kg baginda.

IKLAN

10. Sepanjang peperangan merebut kota Melaka, orang Minangkabau dibawah pimpinan Naning banyak menyerang dari bahagian daratan.

11. MCA membantah penukaran nama Bukit St Paul kembali kepada Bukit Seri Melaka.

12. Sunan Ampel (ketua wali songo) adalah ulamak besar Nusantara yg mula2 mengistiharkan jihad untuk merampas semula kota Melaka.

Ketika pimpinan lemah dan mempunyai para pembesar dari kalangan pembelot maka tuhan menghukum Melaka selama 446 tahun. Namun, selama 446 tahun itu bangsa Melayu tidak duduk diam untuk menebus maruah mereka dan menegakkan kembali agama Allah.

Kalau nak jatuh, jatuhlah nangka,
Jangan ditimpa si batang pauh,
Jika kerana agama, bangsa dan negara,
Hamba sanggup berkecai tubuh.

Wallahuallam. Jangan plak ade makhluk perli aku dtg dari masa lepas plak.
Sumber : Lakaran gambar Masjid Agung oleh Faizal Rahmat

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI