Isu rasuah bukan baru malah sejak dahulu lagi ia sudah menjadi budaya dalam masyarakat. Bermula dari peringkat bawahan hingga atasan, menerima dan memberi rasuah bukan perkara baru malah ada yang hidup senang lenang. Lebih menjijik dan mengancam negara, ada pegawai bertugas mengawal sempadan melepaskan warga luar memasuki Malaysia dengan mudah hanya selepas menerima rasuah.

Dalam usaha negara memperbaiki reputasi dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2019 tahun lalu menerusi Indeks global membabitkan 180 negara di seluruh dunia itu menyaksikan Malaysia melonjak ke tangga ke-51, tahun lalu, berbanding berada di kedudukan ke-61 pada 2018, selain mencatatkan peningkatan skor sebanyak enam mata kepada 53, berbanding 47.

Jelas Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Dr Muhammad Mohan, ‘pemulihan’ imej Malaysia itu didorong tindakan tuntas kerajaan dalam merungkai skandal seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB), SRC International Sdn Bhd (SRC), FELDA dan Tabung Haji, pasca keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu.

Ternyata rasuah harus diperangi oleh semua pihak. Malah sejak berbulan lalu, akhbar terkemuka Sinar Harian melancarkan kempen #RasuahBusters dalam memerangi budaya rasuah di negara ini.

Malah mulai hari ini, 1 Mac 2021 menerusi #MakKataJangan, kempen di peringkat nasional bagi memerangi rasuah telah dilancarkan secara besar-besaran bagi memberi kesedaran kepada masyarakat, budaya rasuah ini harus dihapuskan.

#MakKataJangan! Kempen Rasuah Peringkat Nasional Dilancarkan Dalam Usaha Banteras Budaya Jijik IniDalam satu kenyataan media, Pengerusi Lembaga Pengarah Kumpulan Media Karangkraf, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub berkata, kempen #MakKataJangan adalah kempen di peringkat nasional yang pertama diinisiatifkan oleh #RASUAH BUSTERS dalam usaha membanteras rasuah di Malaysia.

Teras utama kempen ini ialah mengajak rakyat Malaysia yang prihatin dan mengambil peduli tentang pentingnya membanteras rasuah dan turut bersama-sama menyebarkan dan mempromosikan video dan apa saja bentuk material sokongan kepada seberapa ramai yang boleh demi mewujudkan sebuah rantaian yang akan memberikan impak kepada pembasmian rasuah di Negara ini.

IKLAN

Kenapa dinamakan #MakKataJangan?

Jelas Datuk Dr Hussamudin, ada dua sebab utama mengapa ia dinamakan sebegitu.

“Pertamanya, ibu adalah amat istimewa. Mereka sanggup mengorbankan segala kemahuan sendiri demi memenuhi kehendak kita. Kita tidak perlu bersusah payah mendapatkan kasih dan sayang seorang ibu. Seorang ibu mengasihi anaknya tidak kira siapa mereka, kaya atau miskin atau apa pun jua keadaannya. Walaupun mereka marah, kemarahan itu keluar dari kemurnian hati mereka dan atas dasar ambil berat terhadap kita. Ibu adalah insan terakhir yang kita ingin kecewakan.

Keduanya, kami ingin menjadikan ‘Mak Kata Jangan’ sebagai budaya dan rutin dalam kita mencegah diri dari mengambil atau memberi rasuah kebiasaan. Sebaik berdepan dengan peluang dan kemungkinan melakukan salah laku rasuah, ingatkan diri kita bahawa ‘Mak Kata Jangan’. Bukan sekadar itu, Mak Kata Jangan juga boleh menjadi peringatan kita kepada orang lain sekiranya mereka pula ditawarkan dengan rasuah.

IKLAN

Apa yang boleh kita lakukan ialah menviralkan video dan memes mengenai kempen #MakKataJangan ini di semua platform media sosial kita.

“Kita juga boleh hasilkan karya sendiri sama ada video, poster, memes dan apa saja mengikut kreativiti menggunakan “Mak Kata Jangan”. Dapatkan bahan-bahan tersebut di www.MakKataJangan.com atau www.rasuahbusters.com.

#MakKataJangan! Kempen Rasuah Peringkat Nasional Dilancarkan Dalam Usaha Banteras Budaya Jijik Ini

IKLAN

 

 

“Jangan lupa gunakan tanda pagar #RasuahBusters dan #MakKataJangan.

Dalam pada itu, beliau menyifatkan, pembasmian rasuah adalah sebuah perjalanan yang panjang.

“Matlamat utama kita adalah mewujudkan tabiat dan budaya nasional baharu melalui standard etika dan nilai-nilai moral tertinggi dengan menumpukan kepada punca berlakunya wabak rasuah. ‘Mak Kata Jangan’ merupakan kempen pertama kita bersama. Ianya tidak akan menjadi yang terakhir. Bersama kita bina Malaysia yang lebih baik!,”katanya yang merupakan Ketua Pasukan Ketua Pasukan, #RasuahBusters Central Team, Kuala Lumpur.

Saksikan video #MakKataJangan

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI