Soalan

Soalan saya berkaitan dengan ungkapan yang mana satu yang sesuai untuk diucapkan pada seseorang yang akan mengerjakan haji/umrah, (Mabrur atau Makbul).

Jawapan

Ucapan bagi seseorang yang ingin menunaikan haji atau umrah, sebagaimana yang diriwayatkan daripada Ibnu Umar RA bahawa Rasulullah SAW berkata:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا وَدَّعَ رَجُلًا أَخَذَ بِيَدِهِ فَلَا يَدَعُهَا حَتَّى يَكُونَ الرَّجُلُ هُوَ يَدَعُ يَدَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَيَقُولُ اسْتَوْدِعْ اللَّهَ دِينَكَ وَأَمَانَتَكَ وَآخِرَ عَمَلِكَ
(Riwayat al-Tirmizi)

Maksudnya: Rasulullah SAW apabila menghantarkan seseorang baginda akan bersalaman dengannya dan tidak melepaskannya hingga orang tersebut yang melepaskan tangan Nabi SAW, dan beliau mengatakan:

“Serahkanlah kepada Allah agamamu, amanahmu dan pengakhiran amalanmu”.

IKLAN

Ini merupakan amalan Rasulullah SAW yang direkodkan di dalam Sunan al-Tirmizi apabila ada dalam kalangan para sahabat ingin bermusafir.

Secara umumnya, mendoakan seseorang adalah perbuatan yang mulia dan kita digalakkan berdoa sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW, pada waktu yang sama sebarang bentuk lafaz doa bagi mendoakan kebaikan terhadap seseorang boleh dilakukan.

IKLAN

Selain dari doa di atas berdoalah dengan mana-mana doa yang sesuai seperti mendoakan agar amalannya diterima, dipermudahkan segala urusan, dikurniakan kesihatan dan lain-lain doa yang membawa maksud kebaikan kepada seseorang.

Dari sudut makna doa sama ada maqbul atau mabur pula: Maqbul ( مقبول) membawa bermaksud : Diterima Mabrur (مبرور ) membawa maksud : Amalan yang tidak bercampur dengan perkara-perkara yang merosakkan ibadah Haji atau umrah tersebut.

IKLAN

Kedua-duanya sesuai digunakan tetapi yang lebih menepati konteks haji dan umrah adalah Mabrur.

والله أعلم بالصواب Sekian, terima kasih.

Sumber: Jabatan Mufti Negeri Selangor

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI