‘Mula benci, sudahnya jatuh hati.’ Ceramah agama di media sosial tarik minat wanita ini peluk Islam. Begitulah permulaan wanita ini sebelum mendapat hidayah daripada Allah SWT.

Benarlah hidayah adalah milik-Nya dan buktinya wanita ini daripada benci pada Islam akhirnya jatuh hati.

Artikel Berkaitan:

‘Bapa Dapat Hidayah, Bimbing Anak-Anak Sekali.’ Kevin Zahri Sebenarnya Mualaf, Dalami Islam Pada Usia 12 Tahun

Mula Benci

Persepsi buruk terhadap Islam membuatkan seorang wanita, Orang Asli keturunan Temiar ingin mengetahui kebenaran perkara tersebut dengan menonton ceramah-ceramah mengenai Islam di media sosial.

Namun, selepas menonton beberapa ceramah daripada penceramah bebas, hati Siti Hawa, 19, terpesona dengan kata-kata indah penceramah berkenaan mengenai Islam. Seterusnya menjentik pintu hatinya.

Sudahnya Jatuh Hati

“Saya tidak kenal mereka tetapi setiap kali muncul di media sosial, saya akan melihat dan menghayatinya,” katanya.

PPI menempatkan anak-anak Orang Asli yang mendalami ilmu asas agama Islam.

IKLAN

Jelas Siti Hawa, kini antara pendakwah bebas yang diminatinya ialah Ebit Lew dan Prof Dr Abdul Somad Batubara.

Ceramah Agama

Menurut Siti Hawa, niatnya untuk memeluk Islam semakin kuat apabila dia bermimpi dibelit dan dipatuk ular besar.

Tidak puas hati dengan mimpi yang membawa kesan mendalam itu, Siti Hawa cuba mencari maksudnya dan dimaklumkan ia antara seksa kubur terhadap mereka yang melakukan dosa.

Katanya, selepas beberapa lama berfikir dan berdoa, dia kemudiannya mengambil keputusan mengucap syahadah di hadapan seorang pegawai agama Islam, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) awal Februari lalu di kampungnya, Kampung Kuala Wok, Gua Musang.

Di Media Sosial

“Ahli keluarga pada mulanya menghalang niat saya untuk memeluk Islam tetapi sebulan kemudian mereka bersetuju termasuk ibu kerana saya tidak pernah penat memujuknya,” katanya.

IKLAN

Anak kelima daripada lapan beradik itu juga mengakui hatinya meruntun apabila mendengar ayat-ayat suci al-Quran dan mahu mempelajarinya.

Siti Hawa yang dibesarkan dalam keluarga beragama Kristian itu menjelaskan, kini dia sudah boleh membaca surah-surah pendek dan mahu mendalami lebih banyak lagi ayat al-Quran.

Tarik Minat Wanita Ini Peluk Islam

Ketika ditanya mengenai puasa Ramadan, Siti Hawa katakan dia akan berusaha berpuasa penuh walaupun sebelum ini tidak pernah melakukannya.

“Ramadan tahun ini penuh bermakna bagi saya dan insya-ALLAH saya akan berpuasa penuh,” katanya.

IKLAN

Bekas pelajar Sekolah Menengah Tengku Bendahara Gua Musang itu memberitahu, dia membuat pilihan untuk mendalami Islam di PPI selepas tamat belajar.

“Saya harap diberi kekuatan untuk belajar lebih banyak mengenai Islam selain boleh mendalami al-Quran dengan lebih baik,” katanya.

Baca Di Sini:

“Tak Pernah Seumur Hidup Saya Dapat Bantuan Begini…” Mualaf Teresak Nangis Terima Hadiah Motor

Kashoorga: Selamat kembali kepada fitrah Siti Hawa.

Sumber : Sinar Harian

 

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI