Dalam sebuah rumah tangga, tentunya suami menjadi pemimpin ke arah membentuk rumah tangga yang bahagia. Maka sebab itulah suami perlu menjalankan peranan mereka sebagai seorang ketua. Ibarat seorang nakhoda yang mengemudi sebuah kapal, maka sudah tentulah besar tanggungjawab yang harus dipikul.

Kepimpinan suami dalam rumah tangga membentuk imej seorang isteri.


Bila suami lemah lembut, insyaAllah, isteri pun akan lemah lembut. Sekeras mana wanita, kalau dilayan dengan kelembutan dan kesopanan, pasti akan merubahnya.

Ibaratnya seperti batu disiram air, lama-lama akan lekuk juga. Ibarat kerak nasi direndam air, lama-lama akan lembut juga.

Suami soleh perlulah bijak menangani makhluk beremosi bernama isteri. Bila wanita menjadi bakal ibu, dia bukan sahaja mengandungkan bayi tetapi juga menjadi bayi. 

IKLAN

Bila wanita menjadi ibu, suami bukan hanya ada anak-anak, tetapi isteri juga bertukar sensitif seperti anak kecil.

Mahu Isteri Lemah Lembut, Suami Pun Kena Berlemah Lembut Dengan Isteri

SABAR DIDIK ISTERI

IKLAN

Matanglah dalam menyantuni emosi isteri. Memahaminya bukan mudah, tetapi tetaplah teguh mencintai dan sabar dalam mendidik.

Ikutlah seperti pesan Nabi SAW, didiklah wanita dan nasihatilah ia seperti tulang rusuk yang bengkok, terlalu keras akan mematahkannya. Maka, santunilah dan berlemah lembutlah, tetapi tetap tegas mentarbiyahnya dalam hal agama & akhirat. 

Jangan sesekali memukul isteri dengan perbuatan mahupun dengan kata-kata kasar, menghina, memaki, mencarut.. ia akan menjadikan hatinya keras dan membuatkan dia mungkin takut, tetapi sudah hilang hormat. Bahkan.. jika kamu memukul wanita, kamu sebenarnya bukanlah lelaki. Rasulullah tak pernah memukul wanita. Malah memuliakannya.

IKLAN

MUDAHKAN ISTERI

Isteri yang rasa disayangi, dihormati, dipercayai oleh suaminya akan mudah dibentuk, akan menjadi lebih kuat, tabah dan reda.. akan menyenangkan hati si suami juga akhirnya.

Sesungguhnya, jadilah suami yang memudahkan isteri untuk menjadi solehah, kerana solehahnya isteri itu, hanya suami yang soleh boleh menilainya..

Sumber kredit: FB: Intan Dzulkefli

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI