Orang guna garam, daun bidara untuk pagar rumah daripada gangguan syaitan. ‘Itu bukan amalan sihir.’

Begitulah penjelasan seorang pengamal perubatan Islam berkaitan dakwaan pelawak, Ali Puteh yang mendakwa kakak ipar, Siti Norhidayah Mohd. Ali mengamalkan sihir dan ritual mistik.

Artikel Berkaitan:

Air Bacaan Surah Yasin Bukan Sekadar Penawar, Pagar Rumah Pun Boleh

Orang Guna Garam

Menerusi video yang dikongsi di aplikasi TikTok, pengamal perubatan yang dikenali sebagai Zaki Samsuddin itu menyatakan bahawa barang-barang yang ditemui Ali itu sebenarnya bahan untuk memagar rumah daripada gangguan syaitan.

Malahan jelasnya lagi, pada kebiasaannya garam, lada hitam, daun bidara diguna pakai untuk tujuan memagar di rumah.

Orang Guna Garam, Daun Bidara Untuk ‘Pagar’ Rumah Daripada Gangguan Syaitan. ‘Itu Bukan Amalan Sihir.’

IKLAN

Daun Bidara Untuk ‘Pagar’ Rumah

“Boleh jadi rumah itu baharu dipagar, tapi kebiasaannya, yang ditunjukkan Ali itu adalah kaedah atau bahan-bahan digunakan memagar rumah.

“Selain itu, balu arwah datang ke rumah bersama peguam dan peguam itu bukan seorang bomoh, tiada tanda-tanda sihir yang ada dekat situ,” katanya.

Mengulas lanjut kata Zaki, sekiranya Ali atau nama sebenar Syed Ali Mubarak Syed Mohd. Ridzuan mendakwa itu perbuatan sihir, dia akan menemui ayam, kain kuning yang terikat serta bangkai haiwan.

Daripada Gangguan Syaitan

“Kalau sihir tu, mungkin Ali akan nampak selain daripada itu seperti ayam atau kain kuning yang terikat, binatang-binatang yang mati.

“Ada juga orang menggunakan garam sebagai satu sumber sihir tetapi seperti yang kita lihat menerusi video perkongsian Ali, ia tidak ke arah sihir kerana kita tidak nampak ia daripada bahan-bahan yang ditunjukkan itu,” ujarnya.

IKLAN

Semalam, pelawak berusia 33 tahun itu dalam temu bual dengan sebuah akhbar mendakwa Siti Norhidayah meninggalkan beberapa barang seperti garam kasar, limau dan lain-lain dipercayai untuk upacara tertentu.

Itu Bukan Amalan Sihir

Malahan dalam masa yang sama Ali turut mendedahkan, wanita itu yang datang ke rumah arwah Abam di Gombak, Selangor dengan ditemani peguamnya mempunyai tujuan lain yang dapat dibuktikan menerusi penemuan barangan tersebut.

Tidak terhenti di situ, Hidayah yang juga balu Abam berkongsi video menerusi TikTok mengenai kedatangannya ke rumah yang pernah didiami bersama suaminya itu tetapi tiada sesiapa membuka pintu walaupun sudah menunggu sejam.

Dalam hantaran itu juga, Hidayah meminta pihak Ali menyegerakan bayaran sebanyak RM60,000 seperti diputuskan mahkamah pada 28 Disember tahun lalu berhubung keputusan rayuan kes saman fitnah.

IKLAN

Baca Di Sini:

Ingat Lepas Dapat Kunci Rumah Jangan Terus Masuk. Selain Cuci Buat Perkara Ini Termasuk ‘Pagar Rumah’ Ikut Cara Islam

Kashoorga: Semoga sengketa ini dapat diselesaikan secara baik tanpa mengaibkan mana-mana pihak.

Sumber : TikTok Zaki Shamsudin, Kosmo Online

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI