Mungkin ada sebahagian kita kurang kenal siapakah Bacharuddin Jusuf Habibie atau nama popularnya BJ Habibie. Beliau merupakan Presiden ketiga Indonesia menggantikan Presiden Suharto pada Mac 1998. Sosok tubuhnya kecil namun, kepintarannya dan kegenesiuannya tidak boleh dipertikai.

Beliau yang dikenali sebagai Mr. Crack kerana kegeniusannya dalam bidang penerbangan memang sangat dikagumi di Jerman, negara di mana dia melanjutkan pelajaran.

“Orang Islam Bodoh Tinggalkan Al-Quran Sedangkan Yahudi Menghayatinya,” Almarhum BJ Habibie

Namun kepintaran jurutera aeronautikal ini sebenarnya mempunyai cerita menarik yang perlu kita ingat dan semestinya amalkan kerana BJ Habibie sendiri adalah bukti akan kebesaran Allah SWT sang Pencipta. Baca petikan cerita ringkas tentang bagaimana BJ Habibie muncul sebagai ‘manusia sains’ yang genius.

Ada seorang pelajar lelaki, Habibie namanya. Beliau pelajar terbaik dari asia.
Beliau dihantar ke sebuah universiti di Jerman. Di universiti Jerman ini, beliau sentiasa dapat tempat ketiga. Tidak pernah dapat tempat pertama. Peliknya, kedudukan pertama dan kedua adalah daripada bangsa Yahudi.

Artikel berkaitan: Alif Satar Dipuji Netizen Bijak Seimbangkan Dunia  Akhirat. Tak Segan Akui Ambil Kelas Malam Belajar Mengaji!

Artikel berkaitan: Suami Isteri Rajin-rajinlah Solat Tahajud, Rasai Keajaiban Yang Akan Berlaku

Beliau tertanya-tanya, “Kenapa aku tak mampu kalahkan mereka berdua?
Sedangkan aku ini pelajar terbaik dari Asia? Apa rahsia mereka berdua hingga menjadi pelajar paling pintar?”

IKLAN

Habibie mencari jalan bagaimana mahu mengorek rahsia mereka berdua.
Habibie pun berkawan dengan yahudi berdua itu. Habibie memberitahu mereka berdua “Aku mahu tumpang kamu berdua ke asrama, boleh?”

Mereka benarkan. Minit demi minit, jam demi jam silih berganti. Habibi memerhati kelakuan mereka. Dari pagi sampai malam beliau bersabar.
Tetapi tiada apa-apa perkara pelik yang kedua-dua Yahudi ini lakukan.

Tiba waktu malam, mereka tidur. Habibie turut tidur dalam mood tertanya-tanya. Tiba-tiba, jam 2 pagi, pada 1/3 malam akhir, Habibie tersedar.
Habibi lihat kedua-dua yahudi ini bangun, mandi, bersihkan diri.

Kemudian mereka membuka sebuah buku. Mereka membacanya dengan penuh asyik. Habibie bangun dari tempat tidur, dekati kedua-dua pemuda Yahudi itu. Terkejut Yahudi itu dan segera menyorokkan buku yang dibaca.
“Apa yang kamu baca?”
“Tiada apa-apa.”

IKLAN

Habibi tak puas hati, lalu mendesak kedua-dua yahudi itu perlihatkan buku yang dibaca. Akhirnya mereka tunjukkan buku yang dibaca itu.
Terkejut Habibi, buku itu adalah Al-Quran!

“Orang Islam Bodoh Tinggalkan Al-Quran Sedangkan Yahudi Menghayatinya,” Almarhum BJ Habibie

“Kenapa kamu membaca al-Quran?”
“Kami baca kerana kami percaya di dalamnya penuh dengan ilmu. Ketika kami baca pada 1/3 malam akhir, sel-sel otak kami terangsang. Ketika itu, otak kami akan berada pada tahap terbaik,” jelas salah seorang pemuda Yahudi itu.

“Kerana itulah kami menjadi orang pintar dan cerdik. Kamu umat Islam tinggalkan Al-quran, kerana itulah kamu menjadi sebodoh-bodoh umat.”

IKLAN

“Jika kamu umat Islam berpegang pada al-Quran, nescaya kamu akan menjadi sebijak-bijak manusia, bahkan lagi hebat daripada kami bangsa Yahudi.”

Terdiam Habibi. Tiada kata-kata nak diluahkan kerana saat itu berasa seperti baru tersentak dari lamunan. Menangis Habibie kerana kata-kata Yahudi tersebut.

Selepas kejadian tersebut, Habibi jadikan membaca al-Quran sebagai rutin.
Beliau bangun malam, mandi, bersihkan diri, tahajjud dan membaca Al-Quran.
Selepas itu, setiap kali peperiksaan, beliau akan mendapat tempat pertama.

“Orang Islam Bodoh Tinggalkan Al-Quran Sedangkan Yahudi Menghayatinya,” Almarhum BJ Habibie

Akhirnya, beliau menjadi pakar kapal terbang dan digelar “MR Crack”, kerana geniusnya beliau dalam bidang penerbangan
Ketika berusia 32 tahun, beliau mencipta “crack progression theory” @ “Teori Habibie.” Dan mungkin atas faktor kecerdsan otaknya jugalah, beliau menjadi Presiden ke-3 Indonesia

Kashoorga : Apa yang kita rasa sekarang? Lahir sebagai Islam tetapi jarang membaca al-Quran? Sedekahkan surah umul kitab Al-Fatihah buat BJ Habibie

Sumber artikel: Alwi

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI