‘Penampilan persis wanita, dia tetap cinta seikhlas hati.’ Sokongan isteri buat lelaki ini tinggalkan dunia songsang. Benarlah cinta itu buta dan kerana cintalah lelaki ini berubah ke arah kebaikan.

Ternyata bukan sesuatu yang mudah untuk kembali kepada fitrah apabila sudah tersasar jauh. Namun keikhlasan seorang wanita atau isteri ini menerima kekurangan suaminya membuatkan lelaki ini berubah.

Artikel Berkaitan: Jangan Subahat Perkara Haram & Dilaknat Allah, Ketua Penolong Mufti Komen Suami Jadi Maknyah & Isteri Terus Setia

Penampilan Persis Wanita

Sokongan kuat isteri tercinta dan keluarga menyebabkan bekas mak nyah nekad meninggalkan dunia songsang yang membelenggu dirinya.

Mohd Faizal Ismail @Elias, 32, turut menyifatkan cinta hatinya itu, Ras, 32, sebagai isteri dari syurga kerana sanggup menerimanya seadanya sehingga dia akhirnya insaf.

Jelas Mohd Faizal yang sebelum ini dikenali sebagai Fiona, dia tidak menyangka akan ada wanita yang mencintainya seikhlas hati di sebalik penampilannya seperti wanita.

Dia Tetap Cinta Seikhlas Hati

Katanya, pada mulanya dia dan isteri hanyalah sahabat baik yang bekerja di sebuah butik yang sama.

“Isteri adalah tukang jahit di butik berkenaan manakala saya pula tukang potong kain. Kami memang berkawan baik apatah lagi ketika itu, dia tidak pernah mempertikai penampilan saya.

“Ketika itu penampilan saya persis wanita lengkap dengan rambut panjang mengurai. Namun, seorang rakan pekerja lain kemudian menyatakan pada saya, isteri ketika itu ada menaruh perasaan pada saya.

“Mulanya saya terkejut, namun saya berhadapan dan bertanya sendiri sama ada betul dia menaruh perasaan pada saya. Apabila dia mengaku dan menyatakan akan terima saya seadanya, ia membuatkan saya terharu dan tersentak.

IKLAN

Sokongan Isteri

“Keikhlasan isteri menyayangi saya seadanya ketika itu, akhirnya membuatkan saya insaf dan nekad meninggalkan hidup dan dunia mak nyah, bagi membahagiakannya dan membina keluarga,” katanya.

Mohd Faizal berkongsi kisahnya ketika ditemui selepas Simposium Kaunseling Islam ‘Pelangi Islam’ di Dewan Besar, Pusat Islam Iskandar.

Pada majlis itu, Mohd Faizal diberikan sijil penghargaan yang disampaikan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Johor, Mohd Fared Mohd Khalid.

Atas usaha aktifnya memberikan ceramah dan berkongsi kisah penghijrahannya kepada pelbagai pihak termasuk warga pendidik dan guru negeri ini dalam program dianjurkan Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ).

Buat Lelaki Ini

Menceritakan kisah awal hidupnya terjebak dalam dunia mak nyah, pengaruh rakan selain nafsu diri antara punca utama Faizal terpengaruh dalam dunia itu.

Katanya, dia mula mengubah berpenampilan sebagai wanita sejak Tingkatan Tiga terutamanya selepas habis waktu sekolah.

“Ketika itu saya sudah mula mengambil pil hormon supaya penampilan tampil memukau dan sempurna selain aktif menyertai pertandingan ratu mak nyah.

IKLAN

“Walaupun saya mengambil jalan salah itu, kakak dan keluarga tidak pernah menyisihkan malah tidak jemu memberikan nasihat dan mendoakan saya berubah.

“Benarlah kata bijak pandai, doa keluarga tiada hijabnya apabila hati saya mula terdetik hendak berubah. Saya nekad berubah berikutan menerima sokongan kuat keluarga malah dicintai wanita yang menerima saya seadanya, menyebabkan saya insaf,” katanya.

Baca Juga Di Sini:

“Bila Sajat Mempersendakan JAIS…”, Prof Madya USIM Kongsi Maksud Surah Al-Mutaffifîn Ayat 29

Suami Lembut, Adik Ipar Kongsikan Kakak Bahagia Dilayan Macam Ratu Dalam Rumahtangga

Tinggalkan Dunia Songsang

Jelas Mohd Faizal, dia mula berubah kembali ke fitrah sebagai seorang lelaki sejak 2008 lapan sebelum mendirikan rumah tangga dengan sahabat baik tujuh tahun lalu.

IKLAN

“Alhamdulillah, selepas kahwin rezeki saya dan keluarga semakin melimpah ruah. Selain dikurniakan seorang anak yang sudah berusia 11 tahun kini, saya juga diberi kemampuan untuk membeli rumah dan tanah untuk keluarga tercinta.

“Saya kini diberi rezeki sebagai seorang eksekutif swasta dan tidak lagi membenarkan isteri bekerja supaya dia dapat berehat dan membesarkan cahaya mata kami,” katanya.

Keluarga Mentua Melayan Dengan Baik

Menurutnya lagi, apa yang lebih manis, keluarga mentua selain ipar juga melayannya dengan baik walaupun mengetahui kisah hidupnya sebelum berkahwin.

“Alhamdulillah, inilah kemanisan penghijrahan saya apabila keluarga saya dan keluarga mentua menyayangi saya seadanya. Merekalah kekuatan saya.

“Saya ingat lagi pesanan kakak dan ibu, walau apapun jangan lupakan solat lima waktu. Itulah pegangan saya sehingga diberikan Allah rezeki melimpah ruah dan kebahagiaan hidup.

“Saya juga berharap masyarakat janganlah mengecam, mentertawakan serta menghina golongan mak nyah kerana ada antara mereka yang sebenarnya mahu berubah tapi dijauhi dan dipandang serong masyarakat dan tidak diberi peluang,” katanya.

Kashoorga: Sebagai masyarakat kita jangan memandang hina dan memeprkecilkan golongan ini, mereka juga manusia tak sempurna seperti mana kita yang juga sentiasa membuat kesilapan.

Sumber : myMetro

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI