Perkahwinan dalam Islam adalah sesuatu yang dituntut. Nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur.

Tujuan seseorang itu dituntut untuk berumah tangga adalah untuk menjalani kehidupan yang lebih tenang dan tenteram bersama pasangan atas dasar cinta, kasih sayang, perasaan dan tanggungjawab.

Firman Allah dalam surah Ar Rumm ayat 21 yang bermaksud:

IKLAN

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.”

***********************************************

Saya rasa kesilapan besar saya semasa mula berkahwin dulu, saya selalu sangka nak dapatkan bahagia perlu ada segala-galanya.

Order dua pinggan bila kami keluar bersama, atau minum dari gelas yang berbeza, to make sure dia dapat cukup, saya dapat cukup. Lebih banyak lebih baik.

Beli dua, to make sure all is enough.

To make sure both of us were happy.

Bila makan tu seboleh mungkin nak bagi satu pinggan besar tu, penuh dengan nasi, sebab rasa gembira sendiri tengok dia makan banyak.

Tapi semakin lama baru saya sedar, lebih banyak tak bererti lebih baik.

And now I could only eat well when we eat together. It brought us closer just like best friend.

INDAHNYA BILA BERKONGSI

Bila dia potong ayam ikut portion yang saya suka, and just how I knew the right amount of sambal he liked on his rice.

IKLAN

Tak perlu tanya suka apa, automatik kita tahu apa yang dia suka, apa yang dia tak suka, seperti mana dia tahu apa yang saya suka, dan apa yang saya suka, dan apa yang saya tak suka, lengkap dengan amountnya.

I think its so beautiful.
Apa yang saya diajar bila berkongsi makanan, dari pinggan atau bekas yang sama, ialah kebersamaan.

The value of sharing in a relationship and how sharing brings two people closer together.

Terasa berkatnya, terasa selalu cukup di situ.

Dan sebagai seorang isteri, saya selalu rasa bahagia bila saya balik ke rumah, and he would say ;

” Tak lalu lah nak makan seorang-seorang”

Ada sekali tu, saya kat Mesir, suami kat Malaysia, dia mesej,

“Tak lalu nak makan, dah biasa makan pinggan sama”

Well, saya rasa semuanya kerana sejak dari saya mula kahwin dulu sampai lah sekarang, bila berkongsi kita jadi tak terbiasa makan sendiri. Rasa kurang lengkap.

Well, saya rasa tips bagi mana-mana isteri yang nak suami selalu ingat kat kita selalu, makanlah dalam pinggan/bekas yang sama

Sambil makan bergurau senda, menghabiskan makanan, berkasih sayang dalam berkongsi rezeki.

ALLAH MURAHKAN REZEKI

Segalanya terasa cukup.

Yang sikit terasa banyak.
Yang banyak terasa berganda kenyangnya.

Saat jemari bertaut, saat menghadap rezeki, di situ Allah turunkan mahabbah. Jarang makanan tak dapat dihabiskan.

We love it, we desire it, taste it, we receive pleasure from it, we commune with it, we long for it, we get all excited when we have it, we enjoy the feeling it gives us, and we literally consume it.

Bila nasi tinggal sedikit, kita bagi pada pasangan kita, bila kita nampak pasangan, kawan, atau ahli keluarga kita nak makan lagi, dan begitu juga sebaliknya, the act of giving instead thinking about yourself, I think its so beautiful.

Love only grows by sharing. You can only have more for yourself by giving it away to others.

And you will share who you are, what you want, and even what you eat with the person you want to spend the rest of your life with.

It was so beautiful.

This is so powerful.
Nak suami sayang?
Nak kawan kawan sayang?
Nak ahli beit terasa kehilangan bila kita tak ada?

Try lah.

Dont believe me, but do it and feel it:)

InsyaAllah.

Sumber Kredit: Nur Farah Ahmadi via Baitul Taaruf

VIDEO KASHOORGA: