Selain berdoa kepada Tuhan, pelbagai cara boleh kita lakukan untuk menghalang penyebaran virus COVID-19 ini.

Ini kerana wabak serius boleh tersebar melalui sentuhan barangan daripada mereka yang mengalami masalah ini.

Salah satu cara untuk mengatasinya adalah dengan mengelakkan penggunaan duit syiling dan wang kertas.

Seperti perkongsian lelaki ini Mohd Razman Faizal Sulaiman yang juga seorang pengusaha kedai memberitahu cara pencegahan melalui penggunaan duit syiling an wang kertas.

Rupanya Duit Syiling & Wang Kertas Juga Boleh Sebabkan Penularan Virus COVID-19, Lelaki Ini Kongsi Cara Nak Elak

 

WANG KERTAS DAN COVID-19
++++++

Tahukah Anda?

Hangpa tau atau tak duit kertas dan duit syiling adalah salah satu faktor boleh jadi penyebab penyebaran Covid-19 berskala besar.

Serius cakap aku mula terpikiaq sekarang nie potensi penularan Covid-19 nie boleh tersebar meluas melalui sekeping kertas yang dinamakan duit.

IKLAN

Rupanya Duit Syiling & Wang Kertas Juga Boleh Sebabkan Penularan Virus COVID-19, Lelaki Ini Kongsi Cara Nak ElakKenapa aku cakap macam tu?

Ini semua berpunca dari rider aku yang nak hantar makanan ke hospital dia call aku balik masa kastemer tu nak bayar duit caj delivery.

“Bang….duit nie selamat ka kalau saya pegang…”

“Kenapa pulak dah?”

“Saya takut la bang…mana tau duit nie dah terkena virus corona tu ka….dah la yang amik tadi nie bukan doktor….yang nie pesakit….nampak macam tak sihat dengan batuk-batuk…..boleh tak lepas nie abang settle awal-awal caj delivery dengan kastemer bayar online jer…. “

Mana taknya bila rider aku cakap macam tu aku mula terfikir. Ada betul juga apa dia cakap.

IKLAN

Dah la jual beli sentiasa berlaku. Duit syiling dan duit kertas sentiasa silih berganti.

Rupanya Duit Syiling & Wang Kertas Juga Boleh Sebabkan Penularan Virus COVID-19, Lelaki Ini Kongsi Cara Nak ElakBayangkan sekiranya seseorang itu adalah pembawa virus. Tak mustahil duit syiling atau duit kertas yang ada pada mereka ini pun telah tercemar dengan Covid-19.

Kita semua tau Covid-19 nie boleh tersebar melalui sentuhan.

Jadi adalah sangat tidak mustahil boleh berlaku penularan secara serius hanya dengan sekeping wang kertas atau duit syiling.

Proses ini boleh jadi penyebab tersebarnya Covid-19 daripada seorang pembawa kepada seorang penerima wang kertas atau syiling tersebut.

Rupanya Duit Syiling & Wang Kertas Juga Boleh Sebabkan Penularan Virus COVID-19, Lelaki Ini Kongsi Cara Nak ElakJadi bagaimanakah langkah yang perlu diambil oleh kita semua?

IKLAN

Yang ini akan menjadi satu cabaran sebenarnya.

Macam aku sebagai seorang pengusaha kedai makan, aku sangat risau sebenarnya bila difikirkan pasai isu ini.

Apa yang aku buat setiap kali balik ke rumah, aku terpaksa cuci duit syiling dengan dettol.

Duit kertas pulak aku masukkan dalam plastik dan aku spray dengan antiseptic dettol dalam plastik dan biarkan pada waktu yang lama supaya partikel antiseptic dapat memenuhi ruang dalam plastik dan membunuh segala virus atau partikel merbahaya yang ada pada permukaan duit tersebut.

Rupanya Duit Syiling & Wang Kertas Juga Boleh Sebabkan Penularan Virus COVID-19, Lelaki Ini Kongsi Cara Nak ElakIni adalah salah satu langkah yang aku nampak dapat mengurangkan penyebaran virus Covid-19 melalui wang kertas atau syiling.

Langkah pencegahan ini kita sendiri boleh laksanakan di rumah.

Semuanya bergantung kepada kita semua.

Rupanya Duit Syiling & Wang Kertas Juga Boleh Sebabkan Penularan Virus COVID-19, Lelaki Ini Kongsi Cara Nak ElakSekiranya hangpa rasa benda ini bermanfaat hangpa boleh bagitau dengan orang lain supaya semua orang boleh amik langkah berjaga-jaga dengan membasmi masalah virus nie bermula dari rumah lagi.

Kalau hangpa nak cuci duit bagitau aku hahaha….aku tolong cuci dan simpankan sehingga masalah virus Covid-19 selesai hahaha.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI