Cinta sehidup semati. Mungkin inilah bayangan buat pasangan suami isteri, Bera Madiran,78 yang merupakan imam Masjid Jamek Simpang Renggam dan isterinya, Maimunah Dariman,60.  Timbul salah faham dalam laporan awal yang tular menyatakan pasangan ini meninggal selang dua jam.

“Sebenarnya mereka berdua meninggal bersama ketika sedang tidur. Biasanya ayah akan bangun awal bersiap untuk mengimamkan solat Subuh di masjid, namun pagi tadi ayah tidak bangun seperti biasa menyebabkan adik perempuan saya mengejutkannya.

“Namun ayah tidak bergerak sebelum adik kemudian mengejutkan ibu tetapi tiada juga maklum balas menyebabkan adik kemudian memanggil kami (anak yang lain). Kami kemudian menelefon talian kecemasan sebelum pegawai perubatan yang datang mengesahkan ibu bapa kami sudah meninggal dunia, “kata anak sulung pasangan berkenaan, Mohamad Farid, 50.

Berikut perkongsian daripada Skuad Pengurusan Jenazah-SPJ Malaysia.


Sehidup Semati, Pasangan Suami Isteri Warga Emas ‘Pergi’ Ketika Tidur


“Pagi ini kami menerima khabar berita dari pasukan SPJM Negeri Johor memaklumkan bahawa Imam Besar Masjid Jamek Simpang Renggam Imam Hj Bera bin Madiran & isteri Hjh. Maimunah telah kembali ke Rahmatullah pagi ini.

IKLAN

Suami dan isteri ini dikatakan meninggal dunia saat mereka sedang tidur setelah anak pasangan ini hairan kerana mereka tidak bangun untuk menunaikan solat Subuh di masjid seperti kebiasaannya.

SOLAT JEMAAH YANG TERAKHIR

Malam tadi Imam Hj. Bera sempat memimpin solat jemaah Maghrib & Isyak di masjidnya dan tiada siapa menjangka itulah solat jemaah pimpinannya yang terakhir. Subhanallah..

IKLAN

Beliau dikatakan menghidap penyakit kencing manis dan arwah isterinya pula menghidap kanser limfoma. Semoga Allah swt mengurniakan keduanya Husnul Khotimah dan ditempatkan dalam kalangan mereka yang beriman. Aamiin..

Sungguh indah detik kematian mereka. Boleh dikatakan inilah bukti ‘Setia Hingga Ke Hujung Nyawa’..

Sehidup Semati, Pasangan Suami Isteri Warga Emas ‘Pergi’ Ketika Tidur

IKLAN

Insya’Allah, kami menantikan perkembangan berita lanjut dari pasukan SPJM Johor dari semasa ke semasa. Teruskan menyokong SPJ Malaysia dan jemput Like FB Skuad Pengurusan Jenazah – SPJ Malaysia.”

-Ust. Rafie Zainal-
Pengerusi,
SPJ Malaysia;
Majlis Usrah Nur


Jenazah pasangan suami isteri itu telah selamat dikebumikan di dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Sungai Berumbung

Sumber kredit: Skuad Pengurusan Jenazah-SPJ Malaysia dan Sinar Harian

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI