jauhkan

‘Setiap satu jam, seorang anak luar nikah lahir.’ Jaga ikhtilat, nampak kecil tapi impaknya besar kepada masyarakat.

Ikhtilat secara umumnya membawa maksud percampuran antara dua jantina di satu-satu tempat. Ia adalah satu perkara yang sering berlaku dalam kehidupan seharian kita.

Ikhtilat boleh berlaku di pasar, jalan raya, ketika solat berjemaaah di masjid, di sekolah, di pejabat waima di tempat kerja sekalipun.

Artikel Berkaitan: 5 Tahun Bertunang Tak Pernah Minta Tengok Wajah Atau Keluar Dating, Ramai Puji Pengantin Ini Jaga Adab Iktilad

Setiap Satu Jam

Pada awalnya, ikhtilat dibolehkan oleh syarak, tetapi dengan beberapa syarat tertentu. Jika tidak, maka sulitlah kehidupan manusia seharian.

Walau bagaimanapun, kita perlulah membezakan antara ikhtilat yang dibenarkan dan khulwah yang diharamkan.

Ikhtilat, sebagaimana yang telah kita sebutkan tadi, hukum asalnya adalah mubah (harus) bagi memudahkan kehidupan manusia. Tiada halangan padanya kecuali jika ia membawa kepada perkara yang haram.

IKLAN

Sementara khulwah pula, ia bermaksud percampuran antara lelaki dan perempuan yang ajnabi (boleh dikahwini) di sesuatu tempat tanpa ditemani oleh mahram perempuan tersebut.

Seorang Anak Luar Nikah Lahir

Hukum asal bagi khulwah ini adalah haram, kecuali pada perkara yang dharurat. Tujuannya adalah untuk mengelak daripada berlakunya fitnah.

Isu ikhtilat ini turut mendapat perhatian Ustaz Adnin, ini penjelasannya mengenai persoalan lelaki dan perempuan boleh berkawan rapat atau tidak.

IKLAN

Saya ulang balik, hukum asal ikhtilat adalah apa dia? Haram, ia hanya harus kalau ada hajat dan darurat sahaja, ada keperluan sahaja, itupun kena berurusan dalam keadaan profesional.

Jaga Ikhtilat

Oleh itu, sekiranya kita tidak ada apa-apa hajat untuk kita sembang, untuk kita chatting dengan orang yang berlainan jantina. Tak kisah kawan ke apa, maka perlu atau tak perlu.

Sebaiknya tak perlu langsung bercakap, sebab benda ini nampak macam kecil tapi impaknya dia besar. Sebab itulah kes anak luar nikah dekat Malaysia, setiap tahun 50,000 kes.

IKLAN

Nampak Kecil Tapi Impaknya Besar

Maknanya setiap 1 jam, 1 orang anak luar nikah lahir. Hari ini program kita 2 jam, 2 anak luar nikah lahir tanpa kita sedar. Jangan anggap perkara ini macam bahan jenaka, ini benda serius. Berpunca daripada benda-benda kecil beginilah.

Sebab itulah jangan sudah terjebak dengan zina, baru hendak rasa bersalah, orang beriman dia usaha untuk jauhi maksiat walaupun sekecil-kecil perkara.

Baca Di Sini: Peguam Kongsi Risiko Nikah Luar Negara, Apa Status Nasab & Hak Masa Depan Anak?

Kashoorga : Lebih baik dikatakan kolot daripada menyesal di kemudian hari.

Sumber : Instagram Tarbiyah Sentap Official / Ustaz Adnin

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI