Style tudung masuk dalam baju. ‘Hukum tetap hukum, jangan sampai berhijab tapi berdosa.’ Sebenarnya memang disuruh wanita melabuhkan tudung baik menutup bahagian dada.

Namun kadangkala disebabkan tuntutan kerja dan tugas, wanita terpaksa bertudung mengikut etika berpakaian yang telah ditetapkan oleh majikan atau syarikat.

Artikel Berkaitan : Wanita Wajib Menutup Aurat, Inilah Surah-Surah Dalam Al-Quran Yang Menjelaskannya

Style Tudung Masuk Dalam Baju

Biarpun perkara ini adalah isu lapuk tetapi hukum tetaplah hukum. Ikuti perkongsian video Dai’ Fuad Mokhtar dan hadam baik-baik penerangannya:

@daifuadmokhtar Suami kena dengar elok-elok, Isteri kena faham molek molek. Usahalah sebaiknya semoga Allah redho. btw apa pandangan kalian isu ni? komen di bawah #buatsebabAllah ♬ Instrument Sholawat Sedih – INDRAGE

Apa hukumnya orang perempuan pakai tudung tapi masukkan tudung dalam baju dia terutama perempuan yang kerja dalam unit beruniform. Boleh ke tak boleh ni ustaz?

Hukum Tetap Hukum

Dengar baik-baik, dalam surah Al-Ahzab ayat 9 ada disebut,

IKLAN

‘Orang perempuan yang beriman panjangkanlah jilbab mereka bagi menutup bahagian depan (dada) mereka itu adalah keuatamaannya.’

Kadang-kadang sebagai contoh PDRM (Polis Diraja Malaysia), imigresen (Jabatan Imigresen Malaysia), bila bertudung labuh mengganggu tugas-tugas rutin mereka.

Sebagai contoh, bila nak kejar penjenayah mungkin nanti penjenayah nak tarik tudung dia menyebabkan dia sukar melakukan pekerjaan di situ.

Begitu juga nurse, mungkin juga kurang selesa bila bertudung labuh dan mungkin perlu lebih cepat untuk dia melakukan rawatan.

IKLAN

Agama lebih penting, namun sebab-sebab ini agak munasabah.

Jangan Sampai Berhijab Tapi Berdosa

Di sini bertembung dua perkara iaitu tuntutan agama dan juga tuntutan pekerjaan. Jadi bagi menyelesaikan masalah ini, ambil saja jalan tengah.

Bolehlah nak masukkan dekat dalam baju tapi dengan syarat baju uniform perlu dilonggarkan sampai tak nampak bentuk badan hadapan (dada) wanita tersebut.

Itu adalah pandangan yang lebih selamat. Namun pandangan yang paling afdal dan tepat, ba gi perempuan yan g memakai tudung letaklah dekat luar, bincang balik dengan majikan kalau boleh.

Isu sudah lama di Malaysia, kita susah nak ubah. Jom mula ubah sikit dengan longgarkan pakaian uniform perempuan.

IKLAN

Di akhir video, Dai’ Fuad mendoakan, “Semoga ada sinar unit beruniform dapat tutup aurat dengan lebih sempurna. Amin.’

Baca Di Sini:

Rekaan Tudung Tidak Mengikut Syariat, Ustazah Asma’ Ingatkan Pereka, Penjual & Pembeli Semua Ada “Bahagian”

Maruah Wanita, Syariat Allah Bukan Isu Main-Main, Budaya Prank Tarik Tudung Terima Kecaman Ramai

Kashoorga: Semoga isu ini mendapat perhatian orang atasan seterusnya memberi kelonggaran kepada staf wanita yang terikat dengan tuntutan kerja.

Sumber: TikTok Dai’ Fuad Mokhtar

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI