Sikap suami yang kedekut dengan isteri dan anak-anak pun berkira memang menyebabkan Wanita memendam rasa.

Apatah lagi isteri tak bekerja, hanya mengharapkan nafkah dari suami saja. Hendak membeli makanan yang teringin di tekak pun dianggap membazir, apatah lagi mahu membeli pakaian cantik atau barang penjagaan diri.

Mungkin juga ada isteri yang tak dapat menahan sikap suami begini lantas mengambil wang secara senyap-senyap. Dalam hal ini adakah dikira berdosa?

Persoalan ini dijawab oleh Ustazah Asma’ Harun dalam hantaran di Facebook beliau.

Suami kedekut, isteri ambil duit senyap-senyap boleh ke

Suami adalah ketua keluarga yang mentadbir ahli rumahnya serta WAJIB baginya memberi nafkah buat isteri dan anaknya.

IKLAN

Ini bertepatan dengan satu kisah di zaman Nabi Muhammad SAW.
يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّ أَبَا سُفْيَانَ رَجُلٌ شَحِيحٌ وَلَيْسَ يُعْطِينِي مَا يَكْفِينِي وَوَلَدِي، إِلَّا مَا أَخَذْتُ مِنْهُ وَهُوَ لاَ يَعْلَمُ، فَقَالَ: «خُذِي مَا يَكْفِيكِ وَوَلَدَكِ، بِالْمَعْرُوفِ

Maksudnya: “Wahai Rasulullah, sesungguhnya Abu Sufyan itu lelaki yang sangat kedekut. Beliau tidak memberiku dan anakku perbelanjaan (nafkah) yang cukup melainkan apa yang aku ambil darinya dalam keadaan dia tidak tahu. Lalu Baginda bersabda: Ambillah (daripada hartanya) sekadar untuk memenuhi keperluanmu dan anakmu.” (HR Bukhari, hadis sahih)

IKLAN
Ketetapan nafkah

Menurut al-Fiqh al-Manhaji, kadar nafkah makanan asasi adalah dua cupak bagi mereka yang berkemampuan, satu setengah cupak bagi mereka yang sederhana dan satu cupak bagi mereka yang fakir. Begitu juga, lauk-pauk, pakaian dan selainnya ditentukan berlandaskan adat setempat dengan syarat tidak bertentangan dengan hukum syarak.

Seorang isteri yang tinggal serumah dan makan bersama suaminya sepertimana kebiasaan yang dilakukan pada setiap hari tanpa menetapkan kadar makanan dan lauk-pauk tertentu, maka ia sudah dikira sebagai nafkah dan disebut sebagai nafkah kecukupan.

IKLAN
7 NAFKAH YANG WAJIB DIBERI KEPADA ISTERI:
1. Makanan
2. Barang-barang dapur
3. Pakaian
4. Tempat tinggal
5. Alat-alat untuk membersihkan diri
6. Barangan rumah
7. Pembantu kepada isteri jika sekiranya kebiasaannya isteri mempunyai pembantu (bagi suami yang mampu sahaja).
(Rujukan: Mughni al-Muhtaj)

Kesimpulannya, sekiranya seorang suami memberi nafkah yang mencukupi buat isterinya tanpa mengambil mudah tanggungjawab dan keperluan asas isi rumah, maka isteri tidak dibenarkan mengambil duit suami. Sekiranya tidak, maka dibolehkan mengambil duit suami untuk mencukupi kadar seharian.

Bahkan meninggalkan pemberian nafkah kepada isteri dan anak-anak dianggap sebagai satu dosa berdalilkan sabda Nabi SAW yang berikut.
كَفَى بِالْمَرْءِ إِثْمًا أَنْ يُضَيِّعَ مَنْ يَقُوتُ
Maksudnya: “Cukuplah seorang lelaki itu dikira berdosa apabila dia mengabaikan tanggungjawabnya ke atas sesiapa yang berada di bawah penjagaannya.” (HR Abu Daud).

Kesimpulan

1- Suami wajib memberikan nafkah buat isteri berdasarkan kemampuan ekonomi keluarga.
2- Boleh mengambil duit suami jika suami culas dengan tanggungjawab.
3- Suami tidak wajar mengambil kesempatan akan harta isterinya tanpa keizinan.

Sumber:Ustazah Asma’ Harun

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI