Tanggungjawab suami terhadap isteri merangkumi banyak aspek terutama yang membabitkan emosi, tingkah laku dan perwatakan isteri. Dalam aspek membina keluarga bahagia, keperibadian Rasulullah SAW terhadap isteri dan anak-anak wajar dicontohi pasangan pada zaman kini.

Rasulullah SAW adalah seorang suami dan ayah yang sangat mengambil berat terhadap kebajikan keluarga. Walaupun Baginda seorang pemimpin masyarakat, kewibawaannya sebagai suami dan ayah tidak dapat ditandingi. Nabi Muhammad SAW juga seorang suami yang ringan tulang, sering membantu isteri dalam urusan rumah tangga tanpa disuruh.

Oleh itu amat penting untuk seorang suami itu menjaga emosi isterinya agar kehidupan seharian berjalan dengan ‘lancar.’ Antara perkara penting yang perlu dilakukan oleh seorang suami ialah membahagiakan isteri di pagi hari.

Ikuti perkongsian Najmi Nawawi di laman Facebooknya tentang mengapa begitu pentingnya seorang suami membahagiakan isteri di pagi hari.


Ianya umpama kunci yang sangat penting untuk menentukan emosi isteri sepanjang hari berkenaan. Jadi para suami dah tak perlu risau lagi untuk hadapi isteri yang selalu ‘bad mood’ sekiranya anda berjaya ‘tackle’ hati pasangan setiap pagi.

Jadi perkongsian kali ini aku kongsikan 5 teknik penting berkenaan apa kita (suami), boleh cuba lakukan untuk bahagiakan hati isteri pada setiap pagi.

Suami Perlu Bahagiakan Isteri Di Pagi Hari

IKLAN

1. Bangun lebih awal dari isteri

Ianya nampak macam biasa, tetapi mampu memberi kesan besar kepada emosi isteri. Para suami kalau boleh jangan biarkan isteri yang kejut anda dari tidur, kerana anda ialah pemimpin keluarga dan perlu tunjuk contoh yang baik kepada isteri. Isteri akan rasa bahagia kerana suaminya seorang yang berdisiplin dan layak dihormati.

2. Senyum dan berbual dengan isteri

Banyakkan bertanya tentang aktiviti yang isteri anda akan lakukan. Jika isteri anda bekerja, boleh juga tanya tentang kerjanya, adakah semuanya berjalan dengan baik atau tidak. Yang paling penting ialah perlu sentiasa senyum. Isteri pastinya akan rasa selamat dan disayangi sepanjang hari.

IKLAN

3. Jangan terus melihat smartphone

Ini ialah satu pantang larang yang besar dan jangan dibuat kerana mampu menanam emosi tidak gembira dalam isteri anda. Sekadar untuk melihat waktu dan tutup alarm itu tiada masalah, tetapi ia akan jadi masalah kalau bangun tidur terus menghadap laman sosial dan tersengih sendirian. Umpama, alam maya itu lebih utama dari alam realiti yang ada di depan anda. Lupakan smartphone untuk seketika dan tataplah wajah pasangan anda.

4. Kemaslah rumah itu sikit

IKLAN

Katil, ruang tamu dan dapur ialah kawasan yang kita perlu sentiasa pastikan kemas sebelum keluar dari rumah untuk ke tempat kerja. Kalau tidak ia akan memberi impak tenaga yang negatif jika kita pulang dari kerja nanti dalam keadaan rumah yang tidak kemas. Jadi kalau sebagai seorang suami kita boleh kemaskan serba sedikit mana yang sempat, pasti akan membuat isteri bertambah gembira.

Suami Perlu Bahagiakan Isteri Di Pagi Hari

5. Beri perhatian kepada anak

Tunjuk depan isteri bahawa kita juga tidak lupa tentang kewujudan anak-anak. Luangkan masa untuk tegur anak-anak dan beri ciuman dan pelukan kasih sayang pada anak-anak. Ianya umpama langkah akhir dalam usaha kita untuk ‘tackle’ hati isteri. Suami yang zahirkan kasih sayang pada anak-anak setiap pagi ialah suami yang tulus ikhlas mahukan yang terbaik untuk keluarganya. Saat ini, hati isteri anda sudah ibarat di taman-taman bunga bahagia.

Moga perkongsian ini bermanfaat untuk menjadikan rumah tangga lebih bahagia dan harmoni.

Sumber kredit: FB: Najmi Nawawi

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI