“Suri rumah bukanlah financial burden.’ Walaupun tak beri sumbangan material, masih boleh tuntut harta sepencarian dengan suami jika berlaku sesuatu yang tidak diingini.

Setiap wanita atau isteri ada rezekinya yang tersendiri, ada yang memiliki kerjaya hebat, bergaji tinggi dan ada pula yang sanggup melepaskan karier dan jawatan semata-mata untuk menguruskan keluarga.

Artikel Berkaitan: Demi Relationship Goals Till Jannah Influencer Ini Sanggup Berhenti Kerja & Jadi Surirumah

Suri Rumah Bukanlah Financial Burden

Jadi usah diperlekehkan siapa pun kita kerana masing-masing ada peranan dalam keluarga sama ada wanita berkerjaya atau pun suri rumah dalam menguruskan keluarga dan anak-anak.

Kongsi pengamal undang-undang syarie, Kheyr Hameed:

IKLAN

Suri rumah walaupun tak kerja dan tak beri sumbangan material, masih boleh tuntut harta sepencarian dengan suami.

Sebab ada sumbangan tak langsung. Contoh, kemas, cuci dan jaga maitenance rumah itu semua, bila mana suami bekerja. Inilah dinamakan sebagai sumbangan tak langsung. Ingat rumah tu boleh jadi perfect dan terjaga kalau tiada isteri yang menjaga?

Walaupun Tak Beri Sumbangan Material

Suri rumah bukanlah “financial burden” dalam satu keluarga. Jangan pernah pandang diri kita atau kaum keluarga keliling kita yang bergelar suri rumah ini sebagai beban keluarga atau tak membantu suami untuk urusan kewangan. Jangan perlekehkan. Sebaliknya, hormati dan layan sama rata.

Masih Boleh Tuntut Harta Sepencarian

Sebab nanti masa dekat kubur, ketika meniti titian sirat atau masa dekat padang mahsyar sana… Hal status kerjaya kita, semua kena letak tepi. Tapi kebajikan dan kebaikan kita akan dihisab. Maka berbuat baiklah sesama insan.

IKLAN

Yang berkerjaya jangan pandang lekeh pada suri rumah. Yang suri rumah pun jangan melecehkan yang berkerjaya sebagai tidak berbakti pada suami.

Baca Juga Di Sini: 

“Dihalau & Dinafikan Harta Sepencarian, Walaupun Bukan Penama, Isteri Boleh Tuntut Hak”- Peguam Syarie

IKLAN

Peguam Kongsi 3 Institusi Ini Saja Kena Pergi Kalau Nak Tuntut Harta Pusaka, Urusan Mudah Tapi Ramai Keliru

Kashoorga : Dalam sesebuah keluarga, masing-masing ada peranannya. Tak perlu diungkit siapa yang berkorban banyak atau siapa yang sikit pengorbanannya.

Sumber : Puan Kheyr Hameed

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI