Janda, balu atau ibu tunggal sering terpinggir dan mendapat label yang tidak baik dalam kalangan masyarakat. Mereka sering dipandang serong oleh masyarakat. Setiap langkah dan gerak-geri mereka sering diragui atau dipertikaikan. Seharusnya golongan istimewa yang lemah dan serba kekurangan ini perlu diberi sokongan yang sewajarnya daripada pelbagai pihak sama ada keluarga, saudara-mara, badan-badan kebajikan dan juga masyarakat sekeliling

Berikut perkongsian Farah Lee.

View this post on Instagram

. Farah selalu dapat soalan macam mana Farah tegar ignore mulut2 orang dan stigma terhadap janda.? . Well Farah takde la ignore sangat, kadang #pangkang jugak sedas dua hiks. Bukan nak melawan sangat tapi kadang manusia ni dia fikir hidup orang dari pandangan hidup dia je. From my research, society kita tak inclusive, jadi susah nak raikan kelainan. Jadi Farah rasa berkeperluan nak educate jejenis camni, supaya respect preference orang selagi tak bertentangan dengan syarak. Tak kisah lah kau menyampah ke, muntah ke. Kang ringan hati kalau kita tumpang senang dengan kehidupan orang lain.! Haih.. ? . Lepas tu Farah jenis malas nak fikir sangat. I had a tough life. I already went through a load. So why would I allow others to keep hurting me.? Now nak happy and enjoy life. Fokus study, @ommaesabel and appreciate people who appreciate me. . Orang2 yang bising ni, none of them kisah perasaan kita, so why bother apa dorang kata, apa dorang fikir.? As long as kita tau apa yang kita buat tak sakitkan orang dan tak harmful, just be ourselves. Siapa nak sayang kita kalau bukan diri kita sendiri kan.? ? . And what so hina jadi janda.? Most janda adalah golongan teraniaya, (tak termasuk janda yang hmmm menjandakan orang lain ?). Nak2 ibu tunggal. Allah bela sangat golongan ni siap mention dalam Quran. Khadijah was ibu tunggal you know.? Tapi siapa Khadijah di sisi Allah.? Perempuan terbaik. Jadi tittle dunia is nothing, yang bezakan kita adalah iman dan amal. . So just be nice, kita mungkin tak tahu tangisan orang dihening malam, disebalik senyumannya di pagi hari. So be nice, have empathy. Kalau dah mati kutu sangat nak cakap nice camne, just shut up. Kau pun tak suka orang sakitkan hati kau kan.? Common sense kot ??‍♀️ . So jaga hubungan dengan Allah, jaga mulut dengan manusia. Be proud of ourselves, respect ourselves, love ourselves. And others too. At the same time, work for a better self in future. Kalau kritikan membina, terima. Kalau bukan, persetankan je. . After all, yang hisab hidup kita bukan orang, tapi Tuhan ?? #ommabebel #FLjenjalan #FLinSWEEDEN ??

A post shared by FARAH LEE (@farahlee_) on

Farah selalu dapat soalan macam mana Farah tegar ignore mulut-mulut orang dan stigma terhadap janda?

Well Farah takde la ignore sangat, kadang #pangkang jugak sedas dua hiks. Bukan nak melawan sangat tapi kadang manusia ni dia fikir hidup orang dari pandangan hidup dia je. From my research, society kita tak inclusive, jadi susah nak raikan kelainan.

PERLU DIDIDIK

Jadi Farah rasa berkeperluan nak educate jejenis camni, supaya respect preference orang selagi tak bertentangan dengan syarak. Tak kisah lah kau menyampah ke, muntah ke. Kang ringan hati kalau kita tumpang senang dengan kehidupan orang lain.! Haih..

Lepas tu Farah jenis malas nak fikir sangat. I had a tough life. I already went through a load. So why would I allow others to keep hurting me.? Now nak happy and enjoy life. Fokus study, @ommaesabel and appreciate people who appreciate me.

BUKAN ADA APA-APA TITTLE DUNIA

Orang-orang yang bising ni, none of them kisah perasaan kita, so why bother apa dorang kata, apa dorang fikir.? As long as kita tau apa yang kita buat tak sakitkan orang dan tak harmful, just be ourselves. Siapa nak sayang kita kalau bukan diri kita sendiri kan?

And what so hina jadi janda? Most janda adalah golongan teraniaya, (tak termasuk janda yang hmmm menjandakan orang lain. Nak-nak ibu tunggal. Allah bela sangat golongan ni siap mention dalam Quran. Khadijah was ibu tunggal you know? Tapi siapa Khadijah di sisi Allah? Perempuan terbaik. Jadi tittle dunia is nothing, yang bezakan kita adalah iman dan amal.

So just be nice, kita mungkin tak tahu tangisan orang dihening malam, disebalik senyumannya di pagi hari. So be nice, have empathy. Kalau dah mati kutu sangat nak cakap nice camne, just shut up. Kau pun tak suka orang sakitkan hati kau kan.? Common sense kot

So jaga hubungan dengan Allah, jaga mulut dengan manusia. Be proud of ourselves, respect ourselves, love ourselves. And others too. At the same time, work for a better self in future. Kalau kritikan membina, terima. Kalau bukan, persetankan je.

After all, yang hisab hidup kita bukan orang, tapi Tuhan…

Sumber kredit: Farah Lee

VIDEO KASHOORGA: