Nak berpoliami ikutlah cara yang betul kerana setiap wanita berhak bahagia.

‘Tak kisah pasal nafkah, hanya mahu kasih sayang.’ Jadi wanita jangan sampai dimurahkan lelaki. Dek kerana hanya mahukan kasih sayang, ada wanita sanggup merendahkan martabat demi mendapat perhatian lelaki.

Hubungan yang tak ubah seperti “pelacur” dianggap normal, padahal mereka memiliki hubungan suami, isteri yang sah di sisi agama. Cuma disebabkan takut hubungan mereka diketahui isteri pertama, wanita-wanita ini sanggup diketepikan hak mereka sebagai seorang isteri.

Parah betul situasi sebegini dalam masyarakat, umpama sinetron di televisyen. Peguam Syarie, Puan Suzana ghazali juga berdepan dengan situasi ini. Ikuti perkongsiannya.

Artikel Berkaitan

‘Duda, Dahulukan Nafkah Anak Sebelum Kahwin Lain.’ Lepas Bercerai, Ramai Lelaki Tak Kisah Pasal Anak

Tak Kisah Pasal Nafkah

Cerita menerusi sesi telefon dengan seorang wanita berbeza usia, dia tua sedikit saja daripada saya. Dia mengadu tentang suami yang berpoligami dalam diam.

Malah, dia tahu ada dua madu serentak selepas isteri kedua suaminya mengamuk disebabkan suami kahwin pula dengan isteri yang ketiga, sedangkan perkahwinan dengan yang kedua sudah lebih lima tahun.

Dia percaya suami keluar pergi kursus, tak pernah persoal sikap suami yang selalu keluar malam dengan alasan lepak dengan kawan.

Hanya Mahu Kasih Sayang

“Akak tak suka nak bising-bising nanti dia buat muka masam, itu yang akak tak suka tu…”

IKLAN

Dia mencari saya, sebab suami sedang hangat bercinta pula dengan dua wanita. 2 wanita madunya pula tiada giliran bermalam atau raya dan dia tahu suami tak pernah balik ke rumah isteri-isteri yang lain sebaliknya isteri-isteri tersebut yang bergilir-gilir balik ke sebuah rumah sewa suami tak jauh daripada rumah mereka.

“Dua-dua isterinya tu cakap, tak kisah pun pasal nafkah, tak bagi pun tak apa sebab mahukan kasih sayang saja…”

Jadi Wanita Jangan Sampai

Saya: “Itu alasan biasa, tapi kalau betul nak kasih sayang dan rasa disayang, patut suami yang cari isteri, bukan isteri yang cari suami. Kalau isteri yang cari suami, jumpa sejam dua kemudian macam akak beritahu, dia balik juga ke rumah akak.

‘Jadi yang dua lagi itu nikah untuk ‘main’ sajalah. Bukan untuk dijadikan isteri tapi untuk nafsu suami..”

***Info : Dua-dua wanita tersebut kerja dalam bidang professional.

IKLAN

Macam yang saya sebut dalam Seminar Keluarga Bahagia KWSP dengan topik ‘Di Sana Menanti, Di Sini Menunggu’, kes curang berlaku sebab ada permintaan dan ada penawaran. Kalaulah wanita tak jadi bodoh sebab cinta, lelaki tak akan berani buat angkara.

Baca Di Sini

Bekas Isteri Kahwin Lain, Bapa Barulah Sara Anak. ‘Sepatutnya Siapa Punya Anak, Dialah Bagi Nafkah.’

Rupanya Lepas Kematian Suami, Tanggungjawab Cari Nafkah Anak-Anak Jatuh Pada Datuk Atau Pakcik, Bukan Ibu

Dimurahkan Lelaki

Eh…!! Tak payah cakaplah ikhlas. Sudah jelas dalam syariat, isteri itu ada hak untuk dijaga kebajikannya oleh suami. Sudah kalau isteri yang cari suami kemudian berpisah lepas sudah langsaikan nafsu, anda jadikan diri anda lebih hina daripada pelacur yang dibayar untuk servisnya ya!!

IKLAN

Haa ni bukan statement menyanjung pelacur plak. Haaiii panjang lak berleter pagi ni…dah laaa…lu (engkau) pikir la sendiri!!!

#BersamaSuzanaGhazali
#HikmahKahwinUntukBahagia
#KahwinAdaAmanahDanTanggungjawab

Kashoorga : Nak berpoligami ikutlah cara yang betul kerana setiap wanita berhak bahagia.

Sumber : Peguam Syarie, Puan Suzana Ghazali

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Dosa Bulanan Wanita, Sengaja Tangguh Mandi Wajib!

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI