“JAGA-JAGA AIR MATA TU, JANGAN SAMPAI TERKENA JENAZAH DAN KAIN KAFAN NYA.SEKSA JENAZAH TU.BERAT DIA NAK PERGI”
.
Sorang makcik ‘sound’ pada si suami jenazah. Jenazah isteri telah selesai dikafankan.

Giliran suami nak cium. Dia mencium dahi isterinya. Air mata mengalir ke pipi jenazah. Di peluk isteri lama. Mengalir air matanya terkena kain kafan jenazah.

Seorang makcik bersuara.

“Angkat suami dia tu. Jangan peluk lama-lama arwah isteri awak tu. Jangan sampai air mata ni menitik kena jenazah. Kesian dia. Berat dia nak pergi….”. Maka si suami dipapah oleh anak lelakinya keluar rumah.

Inilah khilaf yang sering berlaku dalam masyarakat Melayu Islam kita. Sebenarnya biarkan sahaja contohnya jika si suami ingin mencium dan memeluk isterinya lama buat kali terakhir.

Kalau pun dia menangis dan air matanya terkena kain kafan tak mengapa. Tiada hadis atau nas yang mengatakan tak boleh. Di saat itulah si suami mungkin sedang berbisik memaafkan dan menghalalkan segala makan minum kepada isterinya.

Ingat yang tak boleh itu jika kamu meratap atau meraung di hadapan jenazah atau sewaktu kematian nya. Dilarang keras oleh Rasulullah SAW.

IKLAN

Kekhilafan yang ramai lakukan dan masih berlaku hingga hari ini.

Sedikit petikan dari pejabat Mufti Wilayah ialah larangan meratap terhadap jenazah

Diharamkan atas keluarga si mati meratap (menangis dengan suara yang kuat/meraung, mengoyak baju, menampar pipi, memukul badan, menarik rambut). Tegahan ini berdasarkan sabda Nabi Muhammad SAW:-

اثْنَتَانِ فِي النَّاسِ هُمَا بِهِمْ كُفْرٌ الطَّعْنُ فِي النَّسَبِ وَالنِّيَاحَةُ عَلَى الْمَيِّتِ

IKLAN

Maksudnya: “Dua perkara pada manusia yang kedua-duanya adalah dari perbuatan orang kafir: mencela keturunan (seseorang) dan meratap atas mayat.” Riwayat Muslim (67)
Keterangan: Dibolehkan menangis/mengalirkan air mata tanpa mengeluarkan suara sebagai tanda sedih atas kematian orang yang disayangi. Nabi Muhammad SAW sendiri mengalirkan air mata pada hari kematian anaknya Ibrahim sebagaimana di dalam hadith riwayat Al-Bukhari, Muslim dan lain-lain.

Bahkan dalam hadith yang lain Rasulullah SAW bersabda:-

إِنَّ المَيِّتَ لَيُعَذَّبُ بِبُكَاءِ أَهْلِهِ عَلَيْهِ

Maksudnya: “Sesungguhnya mayat diazab dengan tangisan keluarganya terhadapnya.”
Riwayat al-Bukhari (1286), Muslim (928)

IKLAN

Mengikut Imam al-Nawawi, hadith ini diberi beberapa takwilan antaranya:-

-Ia ditanggung dengan maksud jika si mati mewasiatkan kepada keluarga dan yang hidup untuk meratap dan meraung atas kematiannya.
– Ia memberi maksud kaum keluarga menangis pada tahap ratapan
– Ia bermaksud ia diazab dengan sebab memperdengarkan tangisan keluarganya untuk menjadikan hati mereka mengasihani berlebihan. Inilah pendapat Ibn Jarir al-Tabari. Hal ini juga dipilih oleh al-Qadhi ‘Iyadh.

Sekadar tangisan biasa atau kesedihan tidaklah menjadi kesalahan.

Ia berdasarkan sabda Rasulullah SAW.

Boleh menangis tetapi tidak boleh meratap sebagaimana kata Baginda SAW tatkala wafat puteranya itu.

العَيْنُ تَدْمَع، وَالْقَلْبُ يَحْزَنُ، ولا نَقُولُ إِلَّا مَا يُرْضِى الرَّبُّ، وَإْنَّا عَلَيْكَ يَا إِبْرَاهِيم لَمَحْزُونُون

Maksudnya: “Mata mengalirkan airnya, hati begitu sedih dan kami tidak kata kecuali apa yang diredhai oleh Tuhan. Dan sesungguhnya kami atas perpisahanmu hai Ibrahim begitu sedih.”

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI