“Tak sempat konvo, mati syahid ketika bersalin.” Bayi 4 bulan naik pentas terima ijazah arwah ibu yang tak sempat menghadiri majlis graduasinya sempena tamat belajar.

Ibu ini pergi buat selamanya sebelum sempat memeluk anak kecilnya kerana komplikasi ketika bersalin. Begitulah pergorbanan seorang ibu dan menjadi insan yang paling berjasa.

Selepas hamil dan melahirkan, mereka umpama ‘malaikat kecil’ menjaga serta mengasuh dengan penuh kasih sayang.

Artikel Berkaitan: “Kalau Kat Malaysia Tiba-Tiba Ada Zombie & Kita Bertukar Jadi Zombie Muslim Kira Mati Syahid Tak?

Tak Sempat Konvo

Namun bayi di Sulawesi Selatan, Indonesia ini tidak sempat merasa hangatnya kasih ibu tatkala pergi buat selama-lamanya semasa proses melahirkan.

Momen menyayat hati bayi berusia empat bulan bernama Kimberly yang mewakili arwah ibunya, graduan bidang Pengurusan, Citra Fadhila Arsyad turut dikongsi pengguna Tiktok, Alsinthya Manda.

@_alsinthya28 Adik kim imut skali pakai toga🥰#fypシ #xyzbca #wisuda ♬ suara asli – Alsinthya Manda’

Kimberly yang turut menyertai perarakan majlis konvokesyen Universiti Andi Djemma, Kota Palopo, Sulawesi Selatan menyebabkan para graduan dan tetamu yang hadir tidak dapat menahan sebak menitiskan air.

IKLAN

Mati Syahid Ketika Bersalin

Suasana majlis menjadi pilu apabila si kecil yang berusia empat bulan lengkap memakai topi konvo itu didukung naik ke atas pentas mewakili ibunya untuk bergraduasi dan menerima skrol ijazah.

“Semalam seluruh bangunan menangis melihat anak ini datang mewakili orang tuanya,” kata Ketua Dekan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan universiti itu, Nurjannah.

“Tak Sempat Konvo, Mati Syahid Ketika Bersalin.” Bayi 4 Bulan Naik Pentas, Terima Ijazah Arwah Ibu
Bayi 4 Bulan Naik Pentas

Malah Nurjannah menitiskan sendiri air mata lagi apabila menceritakan momen yang disaksikan apabila Kimberly menggantikan arwah ibunya kepada Detik.com.

“Ini adalah upacara tamat pengajian yang paling menyedihkan. Semua menangis termasuk pengerusi yayasan dan canselor utama.

IKLAN

“Tiada siapa yang tidak menangis semalam apabila Kimberly naik pentas menggantikan ibu bapanya,” katanya.

Kimberly yang didukung oleh nenek sebelah ibu dan turut ditemani nenek sebelah bapa.

Baca Juga Di Sini:

Meninggal Dunia Kerana Lemas Tergolong Dalam Mati Syahid, Mulianya Pemergian Enam Anggota Bomba Ketika Bertugas

IKLAN

Penghafaz Quran Antara 5 Korban Rentung Di Terowong Menora, Mati Terbakar Adalah Syahid Akhirat

Terima Ijazah Arwah Ibu

Difahamkan bapa kepada Kimberly sepatutnya turut bergraduasi pada hari yang sama tetapi tidak dapat hadir kerana sedang menjalani hukuman penjara kerana terlibat kes perlanggaran pengguna jalan raya.

Justeru, Nurjannah berharap Kimberly menjadi anak soleh yang menjadi kebanggaan ibu bapanya pada masa hadapan.

“Anak ini adalah pilihan Allah yang diberi ujian walaupun tidak faham apa-apa. Semoga (Kimberly) menjadi anak yang soleh, berguna, dapat meneruskan impian ibu dan membanggakan ibu bapanya. Kami juga berharap agar ayahnya segera dibebaskan,” tuturnya.

Dalam pada itu, Nurjannah turut berkongsi Kimberly adalah bayi pramatang dan dilahirkan ketika usia kandungan Citra Fadhila lapan bulan. Punca kematian ibu muda itu ialah praeklampsia.

Sumber : Sinar Plus

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI