Semoga urusan mereka dipermudahkan Allah dan dapat kembali ke Malaysia dengan selamat.

‘Terpaksa tinggal di Masjid Nabawi, harap bantuan orang ramai.’ 5 keluarga terkandas di madinah angkara Habib Shah Firdaus.

Kasihan sungguh dengan nasib mereka yang terbiar di sana selepas Habib Shah Firdaus tertangkap.

Artikel Berkaitan: ‘Kedatangan Imam Mahadi.’ Boleh Percaya, Tapi Mufti Pulau Pinang Minta Jangan Mudah Terpengaruh

Terpaksa Tinggal Di Masjid Nabawi

Lebih kurang 29 orang terdiri daripada lima keluarga kini terkandas di Madinah dan tidak dapat pulang kerana gagal menjelaskan wang denda tinggal lebih masa selepas terpedaya dengan dakwaan Habib Shah Firdaus Habib Ahmad yang juga pemimpin tarekat Al-Naqsyabandiah Al-Khalidiyyah kononnya Imam Mahdi akan muncul di Arafah.

Mereka sebelum ini juga terpaksa tinggal di Masjid Nabawi dan mengharap ehsan orang ramai yang memberi bantuan wang dan makanan untuk menyara hidup selepas terkandas lebih tiga bulan di Madinah.

Difahamkan jumlah denda yang perlu dijelaskan setiap orang adalah RM11,000 dan jumlah keseluruhan adalah RM319,000 di mana mereka kini berada berada sementara di kediaman Konsulat Malaysia di Jeddah.

Harap Bantuan Orang Ramai

Rakyat Malaysia yang bekerja di Jeddah, Muhammad Ismail kini dalam usaha membantu keluarga terbabit untuk pulang semula ke tanah air selepas tinggal lebih masa di negara terbabit.

Menurutnya, jemaah terbabit terkandas di Madinah selepas Habib itu ditahan kerajaan Arab Saudi dan dihantar pulang ke Malaysia.

IKLAN

“Mereka yang masih tinggal di Madinah pada ketika itu masih percaya pemimpin mereka akan datang kembali membawa wang untuk membawa pulang ke Malaysia.

“Jemaah ini tinggal lebih masa sejak Jun lalu dan mereka tidur di Masjid Nabawi hampir tiga bulan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

5 Keluarga Terkandas Di Madinah

Menurutnya, mereka ini datang atas visa pelancongan dan ia berbeza dengan visa umrah dan haji di mana jika tinggal lebih masa akan ditangkap pihak berkuasa dan terus dihantar pulang.

“Jika masuk menggunakan visa pelancongan pihak berkuasa tidak akan menahan sebaliknya mereka perlu membayar denda tinggal lebih masa sebelum dibenarkan pulang.

“Setakat ini, 29 orang dari lima keluarga ini bersetuju untuk pulang dan mengharap bantuan orang ramai bagi membolehkan mereka membayar denda sementara ada lagi yang enggan pulang dan tetap ingin tinggal di Madinah,” katanya.

IKLAN

Sehubungan itu, katanya jika ada mana-mana individu atau pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ingin membantu mereka boleh berhubung dengannya di talian 0134617301 atau menghubungi Konsulat Malaysia di Jeddah.

Baca Di Sini:

Ajaran Menyeleweng & Khurafat, 4 Mufti Tolak Fahaman Ajaran Perjalanan Mimpi Yang Terakhir (PMYT)

5 Ajaran Sesat Popular Di Malaysia Termasuk Ayah Pin, Terkini “Asmaul Husna Wan Maseri” Difatwakan Sesat

IKLAN

Angkara Habib Shah Firdaus

Sebelum ini Jabatan Mufti Negeri Sembilan (JMNS) menutup pusat pengamalan tarekat Al-Naqsyabandiah Al-Khalidiyyah pimpinan Habib Shah Firdaus yang beroperasi di Kampung Jawa, Labu.

Penutupan itu dibuat susulan jabatan berkenaan menerima aduan tarekat terbabit melakukan perbuatan yang bercanggah dengan hukum syarak.

Habib Shah Firdaus didakwa melakukan perbuatan atau amalan yang bercanggah dengan bentuk pengamalan tarekat tasawuf yang direkodkan dalam daftar di bawah perenggan 11(1)(h) Enakmen Tarekat Tasawuf Negeri Sembilan 2005.

Kashoorga : Semoga urusan mereka dipermudahkan Allah dan dapat kembali ke Malaysia dengan selamat.

Sumber : myMetro

Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.

Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?

KLIK DI SEENI